Slovenský uragán v UFC, těžkotonážník Martin Buday ukončil soupeře v prvním kole

Slovenský uragán v UFC, těžkotonážník Martin Buday ukončil soupeře v prvním kole Martin Buday | zdroj: Profimedia

Potřeboval vítězství před limitem a došel si pro něj. Martin Buday nedal svému soupeři téměř žádnou šanci. Po sérii tvrdých úderů a práci na pletivu, vyhrál v prvním kole submisí. 

Trénuje s nejlepšími slovenskými bojovníky, hází o zem s Atillou Véghem a nahání strach těžkým vahám UFC. Martin Buday je druhým slovenským fighterem v nejlepší světové MMA organizaci. Na svém kontě má 11 výher v řadě a nikdy neprohrál před limitem. Skolit ho dokázalo pouze onemocnění Covid-19, kterým se nakazil dokonce pětkrát a Atilla Végh v žertu prohlásil, že „Bady je sám covid.“ Bývalý šampion Oktagonu nastoupil v sobotu do svého čtvrtého zápasu v UFC.

Jedenatřicetiletý wrestler z Trnavy žije svůj sen. Kvůli problémům s obezitou začal na střední škole navštěvovat tréninky BJJ, které si zamiloval. O pár let později přišel přechod k MMA a úspěšná premiéra v organizaci Fights of Gladiators. Další vítězné střetnutí přidal v již zaniklé organizaci XFN a podepsal smlouvu s Oktagon MMA. V největší domácí organizaci ukončil pět soupeřů před limitem a vybojoval si šanci bojovat o pás šampiona těžké váhy.

Na turnaji Oktagon 25 vyzval polského tvrďáka Kamila Mindu. Svým wrestlingem a neustálým tlakem nedal zkušenějšímu soupeři žádnou šanci a vyhrál v druhém kole KO. Stal se tak druhým šampionem Oktagonu v těžké váze a již tehdy mu promotér Ondřej Novotný předpovídal velkou kariéru v UFC.

Nejkratší cesta na největší světové podium vede přes projekt Dana White's Contender Series, kde se představil 12. října 2021. V atraktivním zápase ukončil Lorenza Hooda pět vteřin před koncem prvního kola tvrdým kolenem přímo na hlavu a od šéfa UFC s vysloužil pochvalu i smlouvu.

Od té doby má "Badys" na svém kontě tři sladká vítězství. Zámořské publikum překvapil především výhrou nad populárním Chrisem Barnettem, který se proslavil ukončením Giana Villanteho kopem z otočky. Další dvě výhry na body ale americké diváky trošku nudily, a proto se Buday zatím nepředstavil na hlavní kartě.

Na turnaji UFC Vegas 78 mohl slovenský těžkotonážník získat velké množství amerických fanoušků, protože turnaje na ESPN jsou nadprůměrné sledované. Ve čtvrtém zápase prelims karty vyzval rodáka z Michigenu Joshe Parisiana. Parisian přisel do UFC také přes Contender Series a na svém kontě měl 11 ukončení na KO. V zápase byl však outsiderem a v Badyho vítězství věřili nejen fanoušci domácí scény, ale i zahraniční bookmakeři.  

Pro Budaye klíčové utkání v UFC ovládl ve velkém stylu. Od začátku diktoval tempo a soupeře do zápasu téměř nepustil. Byl lepší v boxerských výměnách a věrný svému stylu, soupeře zkoušel tlačit na pletivo. To se mu dařilo více než dvě minuty, kdy dominoval v síle i tvrdosti úderů. Minutu a půl před koncem prvního kola pak dokázal Parisiana hodit na zem a ihned se dostal do vítězné pozice. Po pár vteřinách nasadil kimuru a už nepustil. Parisian byl nucen odplácat a Buday si tak připsal první ukončení před limitem v nejlepší světové MMA organizaci. 

"Je to moje nejoblíbenější submise, takže jakmile jsem to chytil, tak jsem věděl, že to ukončím," smál se Martin po 12. vítězství v řadě. Příště už možná nastoupí proti někomu z nejlepší patnáctky těžké váhy.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články