V bantamu se na UFC 238 střetne akční ruský borec Yan s americkým zápasníkem Riverou

V bantamu se na UFC 238 střetne akční ruský borec Yan s americkým zápasníkem Riverou Petr Yan - Jin Soo Son, USA Today | zdroj: Profimedia

Zkušenost proti dravému mládí, opatrný styl proti efektní i efektivní výbušnosti.

Jimmie Rivera

Jimmie „El Terror“ Rivera se narodil v roce 1989 v americkém New Jersey rodině s portorikánskými a italskými předky. Soukromí svých rodičů a sourozenců si velice přísně tají. Jisté však je, že na střední škole byl velice úspěšným wrestlerem a i to ho posunulo na dráhu MMA.

Na tu amatérskou nastoupil v roce 2007 v čerstvých 18 letech. Během dvou let dokázal posbírat sedm výher v řadě a podepsal první profesionální smlouvu, pro regionální organizaci Ring of Combat. V tu chvíli přišla sice jeho první porážka, ale zároveň zužitkoval wrestlerskou minulost a předvedl dvě dominantní výhry na zemi. To mu vyneslo druhý kontrakt, tentokrát v Bellatoru.

Rivera nastupoval v obou soutěžích a během dalších šesti let si připsal neuvěřitelných 14 výher v řadě. Toho si všimla i UFC a vzala si ho pod svá křídla. Hned v premiérovém zápase vypnul po minutě a půl Marcuse Brimage. Další zápasy sice přicházely výhry až na body, ale porazil borce jako Pedro Munhoz, Urijah Faber nebo Thomas Almeida.

Jeho první pokořitel byl Marlon Moraes, který ho drsně vypnul kopem do hlavy už po půl minutě fightu. Rivera se ovšem nevzdal a hned v dalším zápase porazil na body Johna Dodsona. V posledním zápase ale eviduje zase prohru, tentokrát s Aljamainem Sterlingem. Pouhé tři prohry za celou kariéru mu ale nikdo neodpáře a pořád je to sakra tuhý soupeř.

Když mluví o svém osobním životě, říká především, že je šťastně ženatý. V roce 2017 si vzal za ženu sportovní reportérku Samanthu a prožívají bezproblémový manželský život, bez jakýchkoliv náznaků problémů. Nic pro bulvární novináře. Rivera je hodně aktivní na sociálních sítích, ale zajímavostí je, že nevlastní stránku na Facebooku, používá pouze Twitter a Instagram.

Petr Yan

Petr Evgenyevich Yan pochází z mrazivého sibiřského Omsku. V šesté třídě začal trénovat taekwondo a hodně často se pral na školním dvoře i v pouličních bitkách, čímž donutil svoji rodinu k přestěhování. V Dudince, malém městečku, kam se přesunuli, začal Yanův starší bratr boxovat a Petr ho přemlouval, aby ho vzal s sebou.  Sourozenec Petra kategoricky odmítl, a tak se mladší z Yanů rozhodl, že ho bude sledovat a proplížil se za ním do tělocvičny. Od té doby se nejtradičnější bojové disciplíně věnoval 8 let, zklidnil se a dokonce vystudoval obor tělovýchovy a sportu na omské univerzitě.

S MMA debutoval v sibiřské organizaci Baikal Fight a hned první zápas vypnul soupeře Murada Bakieva, pro kterého to byl také první zápas. V roce 2015 Yan podepsal smlouvu s velkou ruskou soutěží Absolut Championship Berkut (ACB). V úvodu si získal na svoji stranu mnoho fanoušků, když porazil na body velezkušeného Brazilce Renata Velameho, který měl za sebou v tu dobu už 26 fightů.

Další dva roky si na svůj účet zapsal jedinou prohru na úkor sedmi vítězství. Jeho zvláštní opatrný styl, kdy čeká na správnou chvíli a pak použije své ultra tvrdé pěsti, sedne málokomu, o čemž se ještě v Rusku přesvědčil i Magomed Magomedov, kterému sebral mistrovský pás bantamové váhy ACB. Bylo jen otázkou času, kdy získá kontrakt do UFC a ten v roce 2018 opravdu přišel.

Do UFC vlétl jako uragán a v prvním zápase vypnul po třech a půl minutách Japonce Teruta Ishiharu. Dalším jeho soupeřem měl být Douglas Silva de Andrade, ten si ale poranil nohu a nahradil ho Korejec Jin Soo Son, který v tu dobu vážil 1 kg nad bantamovou váhu. Po tuhém a vyrovnaném boji Yan oslavil vítězsví na body a zápas si vysloužil prestižní označení „Fight of the Night.“

Čtvrt roku poté se konečně dočkal Douglase Silvy, kolo a půl do něj neskutečně bušil, až Silvův trenér raději hodil ručník do ringu. To Yanovi vyneslo kontrakt na další tři zápasy, ze kterých zatím odbojoval jeden, dobře známý českým fanouškům. Bylo to letos v Praze proti Johnu Dodsonovi. Tam předvedl svůj klasický defenzivní styl s ostrými výpady, nechal Dodsona vyšťavit a pak si v klidu došel pro výhru na body.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články