Video: Připomeňte si kariéru Jiřího Procházky, která je dlážděna vítězstvími na KO

Video: Připomeňte si kariéru Jiřího Procházky, která je dlážděna vítězstvími na KO zdroj: Profimedia

Kariéra českého samuraje je jako reklamou na tvrdá KO. Už v neděli bude moci do své sbírky přidat další.

V neděli brzy ráno nás čeká svátek MMA. Jiří Procházka bude bojovat o třetí příčku v žebříčku polotěžké divize UFC, odkud už to k titulové šanci není daleko. Sám Jiří ale nechce předbíhat a soustředí se právě na nedělní zápas, proti nebezpečnému soupeři Dominicku Reyesovi.

Tak vysoko, jako je teď Procházka, se v MMA ještě žádný Čech nedostal a skromný rodák z jihomoravských Hostěradic si tuto pozici bezpochyby zasloužil. Svoji cestu bojovníka začal Jiří thajským boxem. V tom se také stal v roce 2011 amatérským mistrem republiky, aby poté přesedlal na MMA, kde měl už v roce 2012 svůj první profi zápas. Tehdy jako 19letý nováček porazil na turnaji GCF 10 svého prvního soupeře, Stanislava Futeru – jak jinak než na KO v 1. kole.

O jeden rok a deset zápasů později, se stal Procházka šampionem domácí organizace GCF, kdy v památném zápase porazil Martina Šolce, kterého knockoutoval naskočeným kolenem.

Po dalších sedmi zápasech bez porážky (6 výher a 1 remíze), si jej všimla japonská organizace RIZIN FF, ve které se Jiří zabydlel a stal se pro Japonce hvězdou. Tamní diváky si získal svojí pokorou, válečnickým duchem, i obdivem k samurajské kultuře. Získal si je ale také svými výkony v zápasech a svým stylem boje. Až na jednu porážku, kterou mu ve finále těžké pyramidy, daroval knockoutem Muhammed Lawal, nenašel Jiří ve 13 zápasech přemožitele. Porazil taková jména jako Satoshi Ishii, Vadim Nemkov, Karl Albrektsson, Fabio Maldonado, C.B. Dolloway a také oplatil porážku Muhammedovi Lawalovi, kterého knockoutoval a stal se šampionem polotěžké váhy.

UFC se o Procházku začalo zajímat už mnohem dřív, ale český borec nabídku moudře odmítl, protože se ještě necítil připravený na nejlepší ligu světa. Poté, co však získal titul RIZINU a dvakrát jej obhájil, už na nabídku UFC kývl a tak jsme loni v srpnu mohli sledovat skvělý zápas s tehdejším mužem číslo osm v polotěžké divizi UFC – Volkanem Oezdemirem. Po infarktovém úvodním kole, kde Jiří nejen rozdal, ale také obdržel tvrdé údery, ukončil Oezdemira ve druhém kole na výstavní KO pravým hákem přímo na bradu.

Svými schopnostmi český bojovník nadchl nejen šéfa UFC, který mu za ně dal bonus za výkon večera, ale i ostatní bojovníky a získal si spoustu zahraničních fanoušků.

Jiřího styl je velice ojedinělý, nepředvídatelný a neskutečně tvrdý. Jen málokterý bojovník se může pyšnit takovými statistikami, jako náš český samuraj. Za svou dosavadní kariéru nasbíral 27 vítězství, 1 remízu a pouhé 3 porážky. Neprohrál od roku 2015 a veze se na sérii 11 vítězství v řadě. Když k tomu přidáme fakt, že 26 ze svých 27 výher získal před limitem, z toho ve 24 případech svého soupeře knockoutoval, je jasné, že se jedná o elitního a nebezpečného bojovníka. Na sestřih Jiřího knockoutů se můžete podívat zde:

 

Teď odchovance brněnského Jetsaam gymu čeká další těžká zkouška v podobě Dominicka Reyese, který ještě v minulém roce nastupoval jako neporažený bojovník do titulového zápasu s Jonem Jonesem. Podle bodových rozhodčích zápas sice prohrál, ale spousta fanoušků i expertů se shodla na tom, že měl vyhrát Reyes. Ten tak dostal hned šanci na reparát a loni v září se o uvolněný titul utkal s Janem Blachowiczem. Do zápasu vstupoval jako favorit, ale Blachowicz záhy ukázal, že jeho legendární „polská síla“ není jenom fráze a Reyese ukončil sérií tvrdých úderů.

Dominick Reyes tak rozhodně nechce prodloužit svoji sérii porážek na tři zápasy v řadě a proti Jiřímu bude nastupovat velice namotivovaný.

Velkou motivaci má ale i Jiří Procházka, který se posledních pár měsíců soustředil plně na svůj trénink. Ať už nedělní zápas dopadne jakkoliv, už teď je to úspěch nejen pro Jiřího, ale i pro celé české MMA. Hlavní karta turnaje začíná v neděli od 4 hodin ráno a Procházka s Reyesem se tak na řadu dostanou kolem 6. hodiny ranní. Ano, je to brzo, ale v tomto případě je fandění povinností.

Zdroje:  Sherdog.com

Nejnovější články