Žebříčky jsou jen pro diváky, říká "Sandman" před zápasem s nebezpečným Číňanem

Žebříčky jsou jen pro diváky, říká "Sandman" před zápasem s nebezpečným Číňanem Cory Sandhagen | zdroj: Profimedia

Vytáhlý Američan Sandhagen se tento víkend po bezmála roční pauze vrátí do klece. Souboj s Yadongem Songem přijal i přes velký rozdíl v žebříčkovém postavení.

Cory Sandhagen si minulý rok vyzkoušel roli „zachránce“ jednoho z titulových zápasů. Pár týdnů před konáním turnaje UFC 267 se totiž z hlavního předzápasu omluvil kvůli zranění krku tehdejší i současný šampion bantamové váhy Aljamain Sterling a vyzyvatel Petr Yan tak zůstal bez soupeře. Sandhagen tehdy na zaujal uvolněné místo v zápase o prozatimní titul, který se navíc odehrával na druhém konci světa. Přes „Sandmanův“ velmi srdnatý výkon to v Emirátech na ruského bojovníka nestačilo a mladý Američan si tak připsal druhou porážku v řadě. Ta předešlá s Dillashawem ale byla hodně těsná a kontroverzní a s Yanem vzal fight na poslední chvíli, takže by se zdálo, že mu vedení UFC za „odměnu“ nabídne příště nějaký velký zápas. Takový předpoklad se ale nenaplnil, jak Cory připomněl v podcastu The Writer vs. The Fighter.

Jsem rád, že jsem tu příležitost vzal. Prakticky vždycky titulovému zápasu řeknete ano. Takže toho nelituju, ale řekl bych, že mě to tak trochu posunulo na konec fronty, když se v poslední době domlouvaly další zápasy. Myslel jsem, že bych mohl dostat Alda, Meraba, Chita nebo Cruze a nikoho z nich jsem nedostal, i když jsem chtěl,“ vyjmenoval mimo jiné své preferované soupeře.

V bantamové divizi Sandhagen zůstal v horní polovině žebříčku tak trochu „na ocet“, načež UFC přišlo s trochu neočekávanou nabídkou.

Když mi poprvé řekli to jméno, tak jsem byl hodně překvapený. Bylo to hodně nezvyklé, ale jo, vzali jsme to, protože je to lepší, než jen sedět mimo a čekat, až ti ostatní odbojují svoje zápasy,“ zavzpomínal Cory na chvíli, kdy mu matchmakeři nabídli zápas s Yadongem Songem, Číňanem, jenž v žebříčku bantamu okupuje až desáté místo. Hodně bojovníků by nejspíš takový fight okamžitě odmítlo jako příliš velký risk bez odpovídající odměny v případě vítězství, zvláště s ohledem na pozici v již zmíněném žebříčku. Američan má však na tuto problematiku trochu odlišný názor:

Žebříčky jsou jen pro diváky, aby měli nějakou představu o zápasnících. Protože je jich v UFC fakt hodně, a když vedle sebe mají určité číslo, tak to těm lidem dá nějakou představu, jak moc si zaslouží jejich pozornost, ať už oprávněně nebo ne. Ale pro mě Song určitě výkonnostně patří do nejlepší desítky. Je hodně dobrý a myslím, že porazil pár hodně dobrých bojovníků, proto jsem ochotný s ním bojovat.“

Takový přístup je samozřejmě chvályhodný, na druhou stranu v případě prohry to bude pro „Sandmana“ třetí porážka v řadě a to proti nepříliš známému soupeři. Na jeho straně by urči měly být zkušenosti s velkými zápasy, jak si sám moc dobře uvědomuje:

Není to tak dávno, co jsem já sám měl první pětikolový zápas nebo prvního skutečně těžkého soupeře a měl jsem přesně ty pocity, které má asi teď právě on. Vím, že je v tom pro něj hodně nezodpovězených otázek a nevědět, do čeho jdete, je dost nepříjemný pocit, zvláště ve stresující situaci. Dokážu si představit, že pro něj je tohle hodně stresující, už jen kvůli tomu, že neví do čeho jde. A rozhodně si myslím, že mám díky tomu o dost výhodnější pozici,“ zauvažoval Američan, který se ve svých dvou posledních zápasech zdržel v kleci celých 25 minut. „Ale rozhodně ho nepodceňuju, jen jsem si vědom mých výhod,“ dodal vzápětí.

Podceňovat teprve 24letého Songa, který ve svém poslední vystoupení poslal do důchodu Marlona Moraese, by rozhodně nebyl dobrý nápad. Číňan má v rukou na bantamovou váhu neobvyklou sílu a je schopen svými údery uspat kohokoliv. To samé se ale dá říct i o Sandhagenovi, jenž bude mít k dobru také převahu v rozsahu paží a výšce, díky nimž by si měl Songa udržet v bezpečné vzdálenosti od těla a přitom sám útočit.

Turnaj UFC Fight Night 210 začne v sobotu v 22 hodin našeho času. Vyvrcholení v podobě zápasu Sandhagen vs. Song by mělo přijít v neděli kolem třetí hodiny ráno.

Zdroje:  UFC , The Writer vs. The fighter

Nejnovější články