Bojovníci Lethwei kácí stromy holýma rukama

Bojovníci Lethwei kácí stromy holýma rukama zdroj: Profimedia

Tento styl bojového umění z jihovýchodní Asie patří k jedněm z nejtvrdších sportů.

Už jste slyšeli o barmském boxu? Na začátek je nutné říct, že s klasickým boxováním má pramálo společného. Lethwei, jak se toto bojové umění nazývá v originále, je hodně specifický styl bojového umění starý zhruba tisíc let. Do souboje se nastupuje pouze s vlněnými bandážemi a dá se říct, že co není zakázáno je povoleno.

Původy lethwei sahají do staré říše Pyu v Myanmaru, kde bylo využíváno především armádou a už v tu dobu se samozřejmě bojovalo také pro zábavu. Účast byla otevřena každému a pravidla se od té doby takřka nezměnila. Proti sobě se postavili dva muži bez jakékoliv bojové pomůcky, pouze ruce měli omotané gázou nebo konopím a bojovalo se do KO. Žádné remízy nebo bodovací systém.

A to platí do teď. Povolena je jakákoliv technika, veškeré údery, kopy a strhy. Dokonce i hlavičky nebo libovolné napadání ležícího soupeře. V nynějším Myanmaru neboli Barmě se stále jedná o velice oblíbené bojové umění, které se pořádá zejména o svátcích nebo oslavách v rámci turnajů. Mezi nejprestižnější patří takzvaný „Vlajkový turnaj“ (Flagship tournament).

Ve světě se tento styl boje kvůli svému stylu a pravidlům nikdy neuchytil a plno lidí jej považuje za brutální, ale přímo do Barmy jednou za čas zavítá nějaký zahraniční bojovník. Několikrát se domácích soutěží zúčastnili například američtí kickboxeři nebo japonští ultimátní bojovníci. U nás se barmskému boxu bude snažit udělat jméno Petr Kareš s obnoveným XFN, který se 14. prosince v Bratislavě postaví v těchto pravidlech „Pirátu“ Krištofičovi. Jako v Barmě to ale asi úplně nebude. :)

Na závěr vám nabízíme video, kde se můžete přesvědčit o neskutečné tvrdosti, kterou zástupci tohoto bojového umění disponují. Pokácení stromu holýma rukama pro ně totiž není žádný problém.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články