Brutální síla proti šikovnosti. Pudzianowski se pokusí zlomit o dost lehčího Materlu. Co dalšího KSW chystá?

Brutální síla proti šikovnosti. Pudzianowski se pokusí zlomit o dost lehčího Materlu. Co dalšího KSW chystá? Mariusz Pudzianowski a Michal Materla na staredownu | zdroj: Profimedia

Turnaj KSW 70 s příznačným podtitulem "Big boys", neboli velcí kluci, nabídne tentokrát plných 9 zápasů. Většina očí ale bude upřena na ten hlavní. Souboj dvou obrovských postav polského MMA, Mariusze Pudzianowského a Michala Materly.

Když byla nadcházející bitva Pudziana s Materlou minulý měsíc oznámena, dočkala se polská organizace KSW od svých fanoušků dost rozporuplných reakcí. Na jedné straně se mluvilo o zajímavém souboji síly s šikovností dvou legendárních zápasníků. Na straně druhé zase zněla slova o zbytečnosti tohoto fightu, ve kterém ze sportovního hlediska o nic nejde, navíc mezi bojovníky, které dělí dvě váhové kategorie.

Bez ohledu na to, jak se na tuto hlavní událost sobotního večera v polské Lodži díváte, jde o zatím bezesporu nejočekávanější letošní zápas v KSW. A není se co divit, jméno Mariusze Pudzianowského prostě táhne. Ačkoliv tento 45letý borec rozhodně není tím nejlepším zápasníkem MMA, díky své minulosti ve strongmanovi je určitě jedním z nejpopulárnějších a jeho sláva přerůstá daleko za hranice MMA komunity.

Majitelé KSW se jej dlouhou dobu snažili postavit do klece s dalším průkopníkem polského MMA, Mamedem Khalidovem. Nakonec se však této cti dostane jinému bývalému šampionovi střední váhy v KSW, Michalu Materlovi. Tento rodák ze Štětina je ve svých 38 letech pravým veteránem polské organizace. Prvně se zde představil již na galavečeru s pořadovým číslem 6 v roce 2006, kdy vyhrál pyramidu ve váze do 93 kg. Následně se dokázal probojovat až na vrchol střední divize, kde v letech 2012-2015 držel mistrovský pás. Připravit jej o něj dokázal až výše zmíněný Khalidov.

Na sobotní zápas je třeba se dívat jako na svého druhu exhibici. Mariusz Pudzianowski se sice nachází v současné chvíli na druhém místě žebříčku těžké váhy KSW, ale rozhodně nemá ambice na titulový zápas. To samé platí také pro Materlu, který si do nejtěžší váhovky pro tento fight pouze odskočí z váhy střední, kde odbojoval většinu kariéry. Zajímavé je, že pro Michala se prý nebude jednat o největší výplatu, kterou kdy dostal a peníze tedy prý nebyly tou hlavní motivací, proč na zápas kývl.

Víš co, je to jednoduše super zápas z hlediska marketingu. A taky to hodně lidí vnímá hodně jednoznačně, jedni si myslí, že jasně vyhraje Mariusz, další, že jasně já. A to je pro mě taky zajímavé jako pro sportovce. Chci jim dokázat, že já jsem lepší. To byly hlavní dva důvody, proč jsem to vzal. Celý život hledám výzvy, a tohle je výzva,“ vysvětloval v nedávném rozhovoru.

Může to znít trochu alibisticky, protože mezi svými kolegy z MMA by se v tuto chvíli těžko hledal někdo, kdo by předpovídal jasnou výhru Pudziana. Obecně převládá názor, že jediný způsob jak může tento silák vyhrát, je nějaký haluzový KO úder.

Na papíře je Michal Materla jasně lepším zápasníkem, jenže velkou roli může hrát váha obou borců. Pudzianowski navážil 116 kg zatímco Materla „pouhých“ 100,5 kg. Bývalý strongman se sice rozdíl snaží trochu zlehčovat s tím, že ve svém minulém zápase se senegalským „Bombardierem“ měl jeho soupeř výhodu dokonce 30 kg. Ale stejně tak se občas objevovaly vtípky, že Senegalci zapomněli říct, že se v MMA můžou dávat údery, takže to nelze brát zcela vážně. Pudzian prostě bude mít velkou váhovou a nejspíše taky silovou výhodu. Tu by v ideálním případě mohl využít v přenesení boje na zem a následné kontrole Michala z vrchní pozice, jak předvedl například ve svém střetnutí s Lukaszem Jurkowskim.

Jenže v zápase s Materlou, černým pásem BJJ, na zem rozhodně nechcete. Zvláště v případě, kdy jsou submise vaší achillovou patou, jako je to v případě Pudzianowského. Nejspíše se tak bude snažit držet boj v postoji, využívat svých dobrých low kicků a snažit se Michala trefit na "vypínač". Což se může povést, Materla přece jen zažil už dost válek a jeho brada už není tak pevná, jako kdysi. Navíc na něj může dolehnout tlak „povinného“ vítězství.

Michal má více, co ztratit. On musí vyhrát, já tam musím jenom jít a budu se dobře bavit,“popsal to Mariusz v rozhovoru pro MMA Hour.

Na druhou stranu štětínský bojovník předesílal, že se cítí skvěle po fyzické i psychické stránce, zvláště díky absenci nutného shazování váhy. V zápase by měl být mnohem rychlejší a rozhodně bude mít příležitost ohrozit Pudziana svými výbornými kontry. „Sílu na to mám, jestli na to mám i přesnost, to uvidíme v sobotu,“ vyjádřil se k možnosti knockoutovat svého soupeře.

Druhý zápas večera, vypsaný také v těžké váze, mezi bývalým brankářem Chelsea Ricardem Praselem a navrátilcem Danielem Omielanczukem by měl z největší pravděpodobností určit dalšího vyzyvatele o titul v královské váhové kategorii. Velkým favoritem je zde Omielańczuk, kterému by mělo stačit hlídat si Brazilcovy pokusy o strh. Jenže podobné úvahy zde byly již před předchozím Praselovým zápasem proti Kitovi. A bývalý fotbalista ukázal, že v MMA se může stát opravdu vše, doslova vstal z mrtvých po masakru v prvním kole, aby v tom druhém Poláka Kitu ukončil.

Speciální lahůdkou pro milovníky postojářských disciplín by měl být souboj Jasona Wilnise s Radoslawem Paczuskim. První jmenovaný je elitním kickboxerem, bývalým držitelem titulu střední váhy v organizaci GLORY a jedním z mála lidí, kteří dokázali v ringu porazit Israela Adesanyu nebo Aleksandera Pereiru. Jeho soupeř, Polák Paczuski, se sice takovými prestižními výsledky zatím pyšnit nemůže, ale jde rovněž o skvělého postojáře, který je občas považován za jednu z největších nadějí polského MMA ve střední váze. Oba dva nejspíše zápas pojmou jako čistý kickbox, takže v jeho průběhu radši ani nemrkat.

Z ostatních zápasů zmiňme ještě zajímavé střetnutí v polotěžké váze mezi Rafalem Kijanczukem a Ivanem Erslanem nebo odvetu Alberta Odzimowského proti Tommym Quinnovi, jejichž první souboj na KSW 68 skončil bez výsledku po ilegálním kolenu polského bojovníka. Odvetu si dají i úspěšný boxer Izuagbe Ugonoh, někdejší držitel pásů prestižních asociací WBO, WBA či IBF. Ten má zatím bilanci 1-1, prohru na TKO mu přivodil právě polský rváč Marek Samociuk. Šance, že i druhý zápas těchto těžkotonážníků skončí před limitem, nejsou zrovna malé.

Další zápasy:

Damian Piwowarczyk vs. Bartosz Lesko
Anita Bekus vs. Roberta Zocco
Lukasz Rajewski vs. Francisco Barrio

Galavečer KSW 70 bude u nás možné v sobotu sledovat na portále voyo.cz. Start je naplánován 19:00.

Zdroje:  The MMA Hour , inthecage.pl

Nejnovější články