„V KSW si na mě museli půjčit,“ vzpomíná silák Pudzianowski na své začátky v MMA

„V KSW si na mě museli půjčit,“ vzpomíná silák Pudzianowski na své začátky v MMA Mariusz Pudzianowski | zdroj: Profimedia

Mariusz Pudzianowski sice do světa MMA naskočil až ve svých 30 letech, přesto se ale stihl stát legendou tohoto sportu nejen v domovském Polsku. V aktuálním rozhovoru zavzpomínal na své začátky a přiblížil například své stravovací návyky.

 

 

Mariusz Pudzianowski, familiárně známý jako Pudzian, byl celebrita již před jeho vstupem do světa bojových sportů. Od útlého mládí posiloval a věnoval se silové atletice, které se obvykle říká strongman. A dodnes je se svými pěti tituly „Nejsilnějšího muže na světě“, získanými v letech 2002 – 2008, nejúspěšnějším atletem, který se kdy této disciplíně věnoval.

V roce 2009 se však se strongmanstvím coby sportem rozloučil a vstoupil do světa MMA. Rozhodně však v té době nepředpokládal, že u bojových sportů vydrží nějaký delší čas:

13 let dozadu, když jsem se rozhodl jít do MMA, tak jsem si říkal, že na dva zápasy, maximálně na tři. Protože to pro mě měla být pouze zábava. První zápas jsem rychle vyhrál. V druhém jsem měl dobrého soupeře, Kawagučiho, taky jsem vyhrál, ale po dvou kolech jsem byl tak vyčerpaný, že mi vůbec nefungovala hlava. Neměl jsem na to natrénováno,“ zavzpomínal Pudzian s tím, že první čtyři roky své kariéry nastupoval pouze do zápasů vypsaných na dvě pětiminutová kola. První tříkolový duel absolvoval v KSW až v roce 2014. Jedinou výjimkou byl výlet za moře do organizace Moosin. Tam ale už ve druhém kole utrpěl svoji první porážku:

No a pak jsem jel do Ameriky na zápas s Timem Sylviou, byl jsem asi šílený. Sylvia mi ukázal, o čem MMA opravdu je. Po tomhle zápase, když jsem byl zpátky v Polsku, tak jsem začal pořádně trénovat a po malých krůčcích se zlepšoval. No a teď už jsem v MMA 13 let.“

Přechod k odlišné disciplíně byl ale pro Pudziana dost obtížný a také dlouhý, přestože se jednalo o atleta světové extratřídy.

Musel jsem změnit úplně všechno. Několik let jsem musel trénovat, abych zvládnul více než dvě kola. MMA a strongman, to je něco úplně jiného, na MMA potřebuješ úplně jiný typ síly,“ zmínil obtíže transformace, které samozřejmě nejvíce pramenily z nedostatku tréninku na výdrž. Dnes už je na tom Pudzian už o hodně lépe a ve vysokém tempu zvládne i tři kola, jak předvedl třeba nedávno s Jurkowskim. Víc ani nemusí, protože jeho souboje v rámci KSW, i když obvykle jako hlavní zápasy večera, jsou vypisovány vždy jako tříkolové.

Řeč přišla také na dietu. Mariusz nastupuje exkluzivně v těžké váze, takže nejde předpokládat, že si bude nějak odpírat, přesto jeho odpověď dokáže překvapit:

Nedodržuju žádnou dietu, klidně sním 30 čokoládových tyčinek, vypiju dvě krabice mléka. A nemám třeba problém sníst v posteli dvě nebo tři kila zmrzliny. Jím, co chci a kdy chci. A pořád mám tyhle svaly, nevím, čím to je,“ dodal se smíchem zápasník, který před svým posledním zápasem, v němž porazil obřího Senegalce Ousmaneho Diu, navážil skoro 118 kg.

Pudzianowski vs. Bombardier Souboj obrů. Pudzianowski versus Bombadier | zdroj: FOTO: Se souhlasem KSW

Pudzianowski za svou kariéru, s výjimkou již zmíněného souboje se Sylviou, zápasil pouze v polské organizaci KSW. Dává to smysl z hlediska jeho popularity, která je přece jen největší právě v jeho rodné zemi. Není to však jediný důvod:

Měl jsem a mám hodně nabídek ze Západu, z Německa a z ostatních zemí, ale KSW dokáže splnit moje finanční požadavky. Není tady moc organizací, které by si mě mohly dovolit. Ale KSW to dokáže,“ vysvětlil a přidal zajímavý detail z minulosti.„Před mým debutem v KSW si majitelé museli půjčit, aby si mě mohli dovolit. Ale od té doby už s tím nebyl problém.“

Majitelům se úvodní investice bezesporu vyplatila, protože se Mariusz díky svému statutu hvězdy zasloužil o celkový vzestup KSW. Popularitu organizaci zvyšuje i nadále a promotérům tedy není zatěžko vyplácet mu tučné šeky. Jen za poslední zápas s Bombardierem si měl podle neoficiálních informací přijít na půl milionu zlotých (v přepočtu přes 2,5 milionu korun).

Jsou to tak možná i peníze, které i ve věku 45 let dokážou Pudziana u MMA držet. Podle svých slov totiž zatím nad koncem kariéry neuvažuje:

Nepřemýšlím nad tím, jednoduše mě ten sport baví. Nemusím to dělat, ale pořád jsem tady, protože si to užívám.“

Celý rozhovor ukončil evidentně dobře naložený Mariusz odpovědí na otázku, jestli má děti.

Žádné, o kterých vím. Ale dokázal jsem vše i jako muž, jestli mi rozumíš,“ zakončil s úsměvem polský těžkotonážník, kterého již tuto sobotu čeká zápas s bývalým šampionem střední váhy KSW Michalem Materlou na galavečeru v Lodži.

Zdroje:  The MMA Hour

Nejnovější články