KSW chystá zápas Davida s Goliášem. Pudzian změří síly s ex-šampionem střední váhy

KSW chystá zápas Davida s Goliášem. Pudzian změří síly s ex-šampionem střední váhy Mariusz Pudzianowski | zdroj: Profimedia

Polská organizace KSW připravila na svůj květnový turnaj atraktivní, byť trochu kontroverzní střetnutí dvou legendárních zápasníků.

Již v polovině března, tedy poněkud netradičně brzo, oznámila polská organizace KSW květnový turnaj s pořadovým číslem 70 a také velmi zajímavý hlavní zápas.

V něm uvidíme Mariusze Pudzianowskiho. Bývalý strongman, který se v minulosti pyšnil titulem nejsilnějšího muže na světě, je jednou z nejpopulárnějších postav polské MMA scény, takže tento krok asi z marketingového hlediska nikoho nepřekvapí. Co už ale překvapit rozhodně může, je jméno jeho soupeře, které bylo oznámeno až nyní. Je jím Michal Materla, bývalý šampion střední váhy KSW a veterán, který má za sebou 27 soubojů jen v rámci této organizace.

Už velmi dlouho se ozývaly hlasy fanoušků, že by rádi viděli zápas Pudziana s další velkou postavou polských bojových sportů, Mamedem Khalidovem. Tento rok se k této diskuzi připojilo i jméno Michala Materly. Ostatně sám promotér Martin Lewandowski přiznal, že nápad na tento fight se zrodil na sociálních sítích.

Ne všichni jsou však z oznámeného duelu nadšení. Nejhlasitější argument proti němu je bezesporu rozdíl ve váze a velikosti. Pudzian ve svých vystoupeních bojuje výhradně v divizi těžké váhy a obvykle také využíval plně její limit 120 kg. Oproti tomu Materla nastupuje ve střední váze, musí tedy před zápasy navážit 84 kg. Z toho pramení kritika, kterou shrnul v rozhovoru pro WS Sportowe Fakty sám Materla:

„Může na to být nahlíženo jako na freak fight, protože zápasy mezi bojovníky střední a těžké váhy se v KSW nikdy neodehrály.“

Ze sportovního hlediska skutečně toto střetnutí moc velký smysl nemá, jedná se spíše o úlitbu fanouškům a pro oba bojovníky půjde navíc o velmi lukrativní záležitost. To ale v žádném případě neznamená, že nepůjde o zajímavý a potenciálně strhující zápas, jako za nejlepších časů legendární japonské organizace Pride FC.

Souboj se odehraje v těžké váze a pro Materlu tedy půjde o zvláštní zkušenost, kdy nebude muset namáhavě shazovat. A jak si myslí, že bude zápas probíhat?

 „Uvidíme. Tohle je odvěký problém teorie a následné praxe. Na papíře jsem černým pásem BJJ a trénuje mě jeden z nejlepších zápasníku v historii tohohle sportu. Na zemi se cítím komfortně a silně. Sám jsem zvědavý, jak se k tomu zápasu postaví Pudzianowski. Nesmíme taky zapomenout, že mezi námi bude velký váhový rozdíl a v prvních momentech boje to bude Mariuszova výhoda. Budu muset být hodně opatrný, ale věřím, že čím bude zápas delší, tím větší výhodu budu mít já.“

Vzít o 20 kg těžšího Marisuze na zem bude pro Michala velmi obtížné. A i v případě, že se mu to povede, bude mít co dočinění s až nadlidsky silným protivníkem. To si uvedomuje i Pudzian, který se k budoucímu fightu již také vyjádřil. A i když nezabíhal příliš do podrobností, je poměrně jasné, s jakým plánem do klece půjde:

„Nebojím se výzev. Co můžu říct o Michalovi je, že je hodně zkušený a tvrdý. Ale v tomhle zápase bude hrát hlavní roli rozdíl v kilogramech, Michal musí vědět, že se ode mě může odrazit jako od zdi.“

Na souboj brutální síly a šikovnosti se můžeme těšit již 28. května v polské Lodži. Jde o zatím jediný ohlášený zápas tohoto večera.

Zdroje:  mymma.pl , sportowefakty.pl

Nejnovější články