Hořký český večer v KSW! Michal Martínek kontroverzně prohrál na body s domácím oblíbencem

Hořký český večer v KSW! Michal Martínek kontroverzně prohrál na body s domácím oblíbencem Michal Martínek a Daniel Omielanczuk si před zápasem vyměnili úsměvy | zdroj: Foto: se svolením KSW

Michal Martínek předvedl v hlavním předzápase večera profesorský výkon proti UFC veteránovi Omielańczukovi. Dva rozhodčí však byli opačného názoru. Nedařilo se ani ostatním českým zástupcům.


Měl to být výjimečný český den v KSW. Poprvé v historii této polské organizace se na jednom galavečeru představili tři zástupci tuzemského MMA. Na akci v krásném prostředí zastřešeného amfiteátru v Novém Sadci však bude chtít většina českých fanoušků raději zapomenout. Možná je tak nakonec dobře, že se KSW 75 neodehrála v Ostravě, jak bylo původně plánováno.

Celý večer odstartovala zkušená Petra Částková proti domácí Adrianně Kreft. Poměrně opatrný zápas z obou stran probíhal po celé tři kola výhradně v postoji a nenabídl příliš zajímavých momentů. Kreft se snažila vyvíjet na Částkovou tlak a zasáhnout některým ze svých ojedinělých háků. Češka oproti tomu spoléhala na kontry, které sice nacházely častěji obličej polské zápasnice, ale zase s o něco menší silou. Těžce hodnotitelný duel nakonec dali rozhodčí domácí bojovnici v poměru 2:1 na kola.

Hned poté se v k okrouhlé kleci představil David Martiník, pro kterého to byl dost možná souboj o bytí a nebytí v KSW. Protivníkem mu byl mladý Kamil Szkaradek, rodák z Nového Sadce, což bylo v reakcích publika hodně znát. Český bojovník ale předvedl přes nepřátelské prostředí velmi srdnatý výkon. V postoji dokázal využívat své výškové převahy a působit Szkaradkovi nemalé problémy. Bohužel pro něj se ale Polákovi povedlo v každém ze tří kol přenést boj na zem, kde byl schopný Martiníka kontrolovat. Na body tak u rozhodčích vyhrál opět domácí borec a David si tak připsal třetí porážku ze čtyř zápasů absolvovaných v KSW. Vzhledem k dnešnímu předvedenému výkonu by ale byla rozhodně škoda, pokud by to pro českého borce mělo být poslední představení v této organizaci.

 

 

Nepříznivou bilanci českých fighterů se v hlavním předzápase večera pokusil zkorigovat Michal Martínek. „Černovous“ před tímto soubojem okupoval páté místo v žebříčku těžké váhy a dá se říct, že měl na dohled titulový zápas s šampionem Philem De Friesem. Jedinou překážku tak představoval jeho dnešní soupeř Daniel Omielańczuk, zkušený 40letý Polák s rozsáhlými zkušenostmi z UFC a ruské ACA.

Už v předzápasových rozhovorech se nechal Polák slyšet, že s ním Michal nebude chtít chodit do přestřelek, protože bude mít respekt z jeho KO síly. A měl v zásadě pravdu. Martínek předvedl opět vynikající taktický výkon, ne nepodobný tomu, jaký byl k vidění v jeho předešlém zápase s Filipem Stawowym. Od počátku si dokázal proti Omielańczukovi držet výborně vzdálenost a z ústupu posílat na Polákovu hlavu a tělo peprné přední direkty. Daniel se naopak vzdálenost mezi oběma fightery pokoušel neustále zkracovat a zasáhnout některým ze svých drtivých levých háků. K tomu se mu několikrát povedlo zasáhnout pěkný kop na lýtko s evidentním záměrem omezit skvělý „Černovousův“ pohyb. Oba fighteři si tak v prvním kole připsali několik dílčích úspěchu a z diváckého pohledu nebylo úplně jasné, kdo by měl tuto rundu získat.

Druhá pětiminutovka začala ve velmi podobném duchu, Omielańczuk v lehkém nátlaku hledal svým rozšafným levým hákem Martínkovu hlavu a ten ustupoval s neustálými jedovatými direkty. Po dvou minutách tohoto kola se Polákovi přece jen povedlo Michala jeho nejsilnější zbraní trefit a český legionář si na moment „zatancoval“. Jenže to byla v zásadě labutí píseň Poláka v tomto zápase. Martínek se bleskurychle vzpamatoval a svědomitě pokračoval v nastolené taktice. Daniel navíc prakticky přestal kopat a jeho obrana proti přicházejícím úderům na hlavu i na tělo byla stále děravější. Druhé kolo tak vyznělo spíše pro „Černovouse“.

V třetí rundě se již naplno začala projevovat Martínkova dominance. Evidentně už velmi unavený Omielańczuk se sice stále snažil chodit dopředu a vysílat silné údery na svého soupeře, ale to se mu dařilo se stále menší frekvencí a efektivitou. Navíc mu v obličeji bylo čím dál tím víc vidět utrpěné poškození od Michalových přesných direktů, zkrvavený kořen nosu a pomalu zavírající se levé oko. V posledních desítkách sekund se ještě roh polského těžkotonážníka snažil svého svěřence vyhecovat k poslední ofenzivě, která by zvrátila zápas na jeho stranu. Jenže k ni Daniel už neměl žádnou energii a s koncem třetího kole se oba soupeři s respektem objali.

Všechno vypadalo naprosto jasně. Michal Martínek poráží Daniela Omielańczuka na body, měli jasno polští komentátoři a nejspíše také všichni přítomní v novosadském amfiteátru a diváci u televizí a obrazovek počítačů. Tedy až na dva ze tří rozhodčích, kteří zápas sledovali přímo u klece. „30:27, 28:29, 28:29, vítězem nejednotným rozhodnutím se stává Daniel Omielańczuk,“ zahřměl hlasatel Waldemar Kasta mírně řečeno kontroverzní výsledek střetnutí. V pozápasovém rozhovoru i sám Omielańczuk působil spíše nevěřícným dojmem a viditelně rozhozený Martínek se až na pár skoupých slov nechtěl vůbec vyjadřovat. A vzhledem k okolnostem se mu nejde příliš divit.

 

 

Zdroje:  KSW

Nejnovější články