Jablko nepadlo daleko od stromu. Vnuk Muhammada Aliho vyhrál svůj první profi boxerský zápas TKO

Jablko nepadlo daleko od stromu. Vnuk Muhammada Aliho vyhrál svůj první profi boxerský zápas TKO Muhammad Ali a jeho vnuk Nico Ali Walsch | zdroj: Profimedia

Jeho děda kdysi létal po ringu jako motýl a bodal jako včela. Jednadvacetiletý Nico Ali Walsh nyní úspěšně vyrazil v jeho šlépějích.

Nebýt toho, že je Nico Ali Walsh vnukem pravděpodobně nejslavnějšího boxera v historii –⁠ Muhammada Aliho, jeho premiéře mezi profesionály by zřejmě věnoval pozornost jen málokdo. Takhle ale samozřejmě vzbudil zájem o svou osobu dávno předtím, než k zápasu vůbec nastoupil.

"Je to požehnání i prokletí zároveň, dává mi to šance, jaké ostatní lidé nedostanou, ale zároveň mě pak všichni porovnávají s mým dědou," nechal se slyšet teprve 21letý Nico. "Je mi ale ctí pokračovat v bojové cestě, kterou můj děda začal. Je to zodpovědnost, kterou neberu na lehkou váhu." 

Zatímco legendární Muhammad Ali přešel mezi profesionály až poté, co v roce 1960 vyhrál zlatou medaili na olympijských hrách, jeho vnuk mezi amatéry odboxoval pouze okolo 30 zápasů. "Určitě jsem jich víc vyhrál, než prohrál," shrnul Walsh svou dosavadní kariéru. Vyhlédl si ho však 89letý promotér Bob Arum, který v minulosti organizoval 27 duelů jeho dědečka, včetně možná nejslavnějšího boxerského souboje v dějinách proti Joe Frazierovi, známý též jako "Thrilla in Manila".

"Nemá za sebou velkou kariéru v amatérech, ale má to prostě v genech. Sledoval jsem ho v tělocvičně a umí dát dobrý úder," přiblížil Arum. Ali mladší pak prozradil, že v tomhle směru ho nejvíc podpořil šampion těžké váhy Tyson Fury, s nímž sdílí stejného trenéra. "Říkal, že měl taky jen 35 amatérských zápasů. Když umíš bojovat, tak umíš bojovat."

Soupeřem Aliho juniora byl Jordan Weeks, který měl mezi profesionály skóre 4-1, plus zkušenosti z MMA zápasů. Zápas začal okamžitou nonstop akcí, publikum skandovalo: "Ali, Ali...". 

Po minutě a půl šel Weeks k zemi a byl počítaný. Jakmile Ali ucítil krev, nedal mu už čas na vydechnutí a kryjícího se soupeře zasypával nekončící sprškou úderů. Rozhodčí nakonec jednostranný zápas ukončil. Možná trochu předčasně, ale Weeks nijak neprotestoval.

Po zápase Nico přiznal, že si tlak okolí nepřipouštěl. "Pro všechny ostatní je to nejlepší bojovník jaký kdy žil, možná nejlepší člověk, ale pro mě je to ten nejlepší děda." Na jeho počest nastupoval v bíločerných šortkách Everlast, které mu Ali před lety věnoval. 

Ali junior udělal první úspěšný krok na své profesionální kariéře. Je bez debat, že mu slavné jméno na startu dost pomohlo, nyní se ale bude muset bít sám za sebe. Po úspěšné premiéře sdělil, že si dědečkovy zápasové šortky už víckrát neobleče. Pěkné symbolické gesto. Koneckonců, pokud se mu v dalších zápasech nebude dařit, statut vnuka nejslavnějšího boxera ho nespasí. Uvidíme tedy, jak se bude jeho cesta odvíjet dál.

Zdroje:  usatoday.com , Indian Express , sports.yahoo.com

Nejnovější články