Kdybych věděl, že prohrávám, tak bych ho zkusil ukončit. Fury popsal chyby a nastínil, co v odvetě s Usykem udělá jinak

Kdybych věděl, že prohrávám, tak bych ho zkusil ukončit. Fury popsal chyby a nastínil, co v odvetě s Usykem udělá jinak Usykova levačka dělala Furymu problémy po celou dobu, naplno se ale projevila až v pozdějších kolech | zdroj: Profimedia

Za chyby se platí. Tyson Fury podle svých slov v zápase s Oleksandrem Usykem doplatil na to, že byl přesvědčen o svém vedení a v závěru proto nepřitlačil na pilu.

Porážky jsou takřka nevyhnutelnou součástí kariéry každého bojovníka a o jeho charakteru vypoví asi nejvíc. Umět přijmout porážku, poučit se z ní a vrátit se zpět do boje s nově nabytou moudrostí a odhodláním, to je klíčová schopnost nejen v ringu či oktagonu ale i v životě.

Je pochopitelné, že prohra může být pro mnohé sportovce zdrcující, obzvláště když jde o důležitý zápas. To souboj Usyk vs. Fury rozhodně byl, vždyť vítěz se do historie zapsal jako absolutní šampion těžké váhy. Angličanovo zklamání znásobil jistě i fakt, že šlo o první porážku v jeho profesionální kariéře. To, že si myslel, že vyhrál, lze pochopit. Boxeři v ringu vnímají úplně jinak než bodoví rozhodčí. V devátém kole Fury navíc dostal takový výprask, že byl možná i po vyhlášení pořád ještě otřesený. Svědčí o tom i to, že po bitvě popřál Šťastný nový rok. 

Jeho obvinění, že Usyk vyhrál, protože "jeho země je ve válce a lidé straní zemi, která bojuje", nicméně bylo trochu nehodné tak úspěšného boxera. Naštěstí o pár minut později na tiskové konferenci už Fury mluvil rozumněji, jako zásadní chybu uvedl to, že společně se svým týmem byli do posledního kola přesvědčeni o tom, že na body vede.

"Byl to těsný zápas, myslel jsem si, že jsem vyhrál, ale nejsem rozhodčí, nemůžu rozhodovat, když boxuju. Kdyby mi před posledním kolem řekli, že na body prohrávám, ať jdu a zkusím ho ukončit, tak bych to udělal. Ale všichni v rohu věřili, že vedeme, že mi stačí dělat to, co jsem dělal," posteskl si. Poslední kolo sice u všech rozhodčích vyhrál, ale na celkové vítězství to nestačilo. Otevřené bodování by ho sice mohlo donutit zariskovat, pravděpodobně by se ale v 12kolovém zápase projevilo už mnohem dříve. V minulosti se nicméně neosvědčilo, a tak nejspíš v dohledné době znovu zavedeno nebude.

"Ale nebudu tady brečet, získal jsem spoustu vítězství a teď jsem prohrál s dobrým chlapem, jako je Usyk," pokračoval Fury. "Nechal jsem v ringu všechno, popravdě jsem se docela bavil, nevím, jestli to bylo vidět. Hrál jsem si, dával jsem ruce za záda, užíval jsem si to. Oleksandr je dobrý boxer, trefoval jsem ho a on trefoval mě. Doufám, že jste si to užili stejně jako já."

Ve svých očích předvedl Fury nejlepší možný výkon a je na sebe prý pyšný. Aby také ne, vždyť ukázal, že má srdce bojovníka a dokáže fungovat i na autopilota. Díky smlouvě bude mít možnost odvety, mělo by na ni dojít na podzim a je jasné, že oba boxeři se společně s trenéry budou snažit vylepšit taktiku na základě nově nabitých zkušeností.

"Myslím, že prostě budu více dbát na obranu a budu soustředěnější, nebudu si tolik hrát, protože já se tam v ringu bavil. Hrál jsem si, trefoval jsem ho do těla, poslal jsem tam zvedák, myslel jsem si, že tomu zápasu šéfuju," nastínil "Gypsy King", co od něj můžeme čekat. Bohužel pro něj už ale nebudou ve hře všechny čtyři pásy, takže se ani v případě výhry absolutním šampionem nestane.

V závěru tiskovky pak Fury ještě ubezpečil fanoušky, že zatím odchod do sportovního důchodu nevyhlíží, i když přiznává, že se jeho kariéra chýlí ke konci. "Neboxuju pro peníze, boxuju, protože to miluju. Za pár měsíců mi bude 36 a boxuju od dětství. Kde to skončí? Sto zápasů a budu s poškozením mozku v kolečkovém křesle? Nejsem si jistý, ale jedno vím – pořád ten sport miluju. V tom zápase jsem se bavil, užíval jsem si to, takže budu pokračovat."

Zdroje:  DAZN

Nejnovější články