Legendární Buakaw ve 40 letech šokoval, vyzkouší box bez rukavic!

Legendární Buakaw ve 40 letech šokoval, vyzkouší box bez rukavic! Buakaw Banchamek se chystá nastoupit k zápasu | zdroj: Profimedia

V thajském boxu a kickboxu má na kontě takřka 300 zápasů a v ringu ho už prakticky nic nepřekvapí. Miluje ale výzvy, a tak kývnul na nabídku zaboxovat si bez rukavic.

Pokud byste před lety zavítali do jakékoliv tělocvičny, kde se trénoval thajský box, a zeptali se tam na oblíbeného bojovníka, jméno Buakaw by určitě nechybělo. Tenhle Thajec se paradoxně stal dříve hvězdnou ve světě než doma, když s razancí taifunu vlétl do japonské K-1 MAX (kickbox) a v 8členné pyramidě zvítězil, byť ho japonští bodoví sudí chtěli ve finále potopit na úkor domácí hvězdy Masata. Následující rok mu vítězství uteklo až ve finále po 2 extra kolech. V roce 2006 se ale stal prvním dvojnásobným šampionem. Perličkou je, že pravděpodobně kvůli němu dokonce organizátoři upravili pravidla a zakázali klinče, v nichž naprosto dominoval.

Přestože Buakaw, vlastním jménem Sombat Banchamek, bojuje už od svých 7 let, končit zatím nehodlá. Letos se po 3 letech vrátil, před několika dny v Kambodži porazil Dmitriho Varatse, několikanásobného mistra světa asociace IFMA. Načež přišla šokující zpráva, že se thajská superstar upsala americké organizaci Bare Knuckle FC, která organizuje zápasy v boxu bez rukavic.

"Buakaw je pravá mezinárodní legenda, kterou mnozí považují za nejlepšího Muaythai bojovníka historie. Před několika měsíci vyjádřil zájem boxovat bez rukavic a startovat ve Spojených státech proti našim nejlepším bojovníkům. Je čest s ním podepsal smlouvu na několik zápasů," okomentoval nový úlovek šéf BKFC David Feldman.

Banchamek si novou disciplínu vyzkouší nejprve na domácí půdě. Premiéra byla stanovena na 3. září, pak by se ale měl vydat dobývat Ameriku. "Je to 11 let, co jsem naposledy bojoval ve Spojených státech a celou dobu jsem se chtěl vrátit. Miluji boj bez rukavic a tohle je pro mě nová výzva, což vítám," nechal se slyšet.

Je otázkou, jak moc bude Buakawův styl vhodný pro box bez rukavic. V kickboxu a Muaythai totiž těžil především z tvrdých kopů, dobrého krytu a tvrdosti. Jméno prvního soupeře zatím oznámeno nebylo, okamžitě se ale přihlásil Dave Leduc, asi nejznámější zahraniční "ambasador" barmského boxu Lethwei, v němž se nepoužívají rukavice a dovoleny jsou i hlavičky. Kanaďan měl na Thajce spadeno už dlouho, ale zápas si nikdy nevykřičel, třeba mu to tedy tentokrát vyjde, byť pod dost okleštěnými pravidly. Pokud ale Buakawa naštve, čekají ho krušné časy.

Zdroje:  tisková zpráva - BKFC

Nejnovější články