Nejlepší grappler na světě? Po víkendu není pochyb! Gordon Ryan s přehledem vyhrál turnaj ADCC i superfight s brazilským rivalem

Nejlepší grappler na světě? Po víkendu není pochyb! Gordon Ryan s přehledem vyhrál turnaj ADCC i superfight s brazilským rivalem Gordon Ryan | zdroj: Profimedia

Americký bojovník Gordon Ryan znovu potvrdil svoji dominanci a na nejprestižnějším turnaji ADCC ukázal, proč je považován za toho nejlepšího.

O víkendu se v Las Vegas konal nejprestižnější grapplerský turnaj na světě – ADCC. Tato zkratka znamená Abu Dhabí Combat Club, první akce tohoto jména se uskutečnila už v roce 1988 a od roku 2001 se koná každé dva roky. Závodníky je vnímán v podstatě jako olympiáda a přes těžké boje v kvalifikacích postoupí do závěrečného turnaje jen ti opravdu nejlepší.

Jedním z nich je i Gordon „King“ Ryan, který trénuje pod jedním z nejlepších trenérů současnosti, Johnem Danaherem. 27letý americký grappler neprohrál už více než 4 roky a ze 164 zápasů v kariéře nedotáhl do vítězného konce pouze 9 z nich. V posledních letech ale jakoby už na tatami neměl žádnou konkurenci a porážel všechny soupeře rozdílem třídy.

A nejinak tomu bylo i na letošním turnaji. Gordon, který startoval v kategorii nad 99 kg, prošel celou soutěží jako nůž máslem a ve finále se utkal s talentovaným Nickem Rodriguezem, se kterým v minulosti také trénoval. Ještě před samotným zápasem Gordon trochu arogantně pogratuloval Nickymu ke druhému místu, ale jeho předpověď se vyplnila, když ho porazil na heel hook a získal už své 4. zlato v ADCC.

Tím však mladý Američan na tomto turnaji neskončil a ještě ten samý den se střetl s legendárním brazilským grapplerem a několikanásobným vítězem ADCC, Andréem Galvaem, v rámci „Superfightu“, který byl soubojem nejen mezi velkými rivaly ale také mezi dvěma generacemi grapplerů.

Galvao, který bude mít zanedlouho 40 let, měl na Ryana už dlouho spadeno. Minulý rok se totiž oba dva bojovníci nepohodli v zákulisí jednoho z turnajů a Ryan dal brazilskému rivalovi facku. Ten si to tehdy nechal líbit, ale bylo jasné, že dříve nebo později se budou oba muset potkat na žíněnce.

A ten čas nadešel o uplynulém víkendu. Ze začátku zápasu to sice vypadalo, že Galvao chce Ryanovi především oplatit facku, ale nakonec se i za přispění rozhodčího uklidnil a diváci byli svědky skvělého grapplerského souboje. Ryan v něm ale nenechal nic náhodě a brazilské legendě naprosto dominoval. Nakonec mu vlezl na záda, zamkl jej do body-trianglu a zablokoval mu jednu ruku svýma nohama.

Galvao se sice snažil bránit, ale proti Ryanově systematickému a bezchybnému útoku na jeho krk neměl šanci. Američan po chvíli našel skulinu pod jeho bradou a Brazilskému rivalovi nezbylo než odplácat. Jako mávnutím proutku byla všechna zlá krev pryč, oba dva se objali a prokázali si respekt.

Ryan tímto vítězstvím znovu ukázal, že v současné době nemá konkurenci, a že jeho přezdívka „King“ je oprávněná.

Zdroje:  bjjee.com

Nejnovější články