„Pan Úžasný“ porazil „Kubánské monstrum“. Davis dal zkušenému wrestlerovi Romerovi ochutnat vlastní medicínu

„Pan Úžasný“ porazil „Kubánské monstrum“. Davis dal zkušenému wrestlerovi Romerovi ochutnat vlastní medicínu Phil Davis zasypává Yoela Romera svými údery, zatímco se kubánský bojovník snaží postavit. | zdroj: Getty Images

Hlavní zápas večera v Bellatoru vyhrál Phil Davis především svou chytrostí a svým skvělým wrestlingem.

Veterán UFC Yoel Romero přesedlal z UFC do Bellatoru, kde měl dnes ráno svůj první zápas. Navíc poprvé nastupoval v polotěžké váze, kde jej přivítal zkušený americký bojovník Phil „Mr. Wonderful“ Davis.

Oba borci mají skvělý základ ve wrestlingu – 44letý kubánský bojovník Romero se stal v roce 2000 dokonce stříbrným medailistou na olympiádě v Sydney ve volném stylu, zatímco 36letý Davis byl americkým šampionem v tzv. folk style wrestlingu, který se specializuje na kontrolu protivníků na zemi. Bylo tak otázkou, kdo bude ve wrestlingu lepší a jestli na něj vůbec dojde, protože oba borci jsou také velice solidními strikery.

Od začátku prvního kola bylo jasné, jaké úlohy si oba borci vybrali. Romero se snažil držet střed klece a tlačit na Davise, zatímco ten byl velice rychlý na nohách a svými výpady nabourával Romerovi rytmus. Bylo vidět, že rok a půl bez zápasu, změna váhové kategorie a vyšší věk se na Romerovi podepsaly. Byl váhavější, nevypadal v tak skvělé formě jako kdysi a i když byl pořád velice explozivní, na své rychlosti přece jen trochu ztratil. I tak ale dokázal Davisovi zavařit a rozdat mu pár dobrých úderů. Většinu útoků si ale americký bojovník dokázal pohlídat a pokračoval v ostřelování ze vzdálenosti.

Druhé kolo bylo velice podobné. Oba borci měli dobré momenty, Davisovi se dařilo trefovat zadním direktem Romerovu bradu a Kubánec mu to vracel tvrdými háky a lowkicky. Jedním lowkickem sice Davise málem dostal na zem, ale s postupem zápasu bylo vidět, že Američan má čím dál více navrch, a že Romero nemá takovou fyzičku, aby se svým soupeřem mohl držet krok o mnoho déle. Na konci kola se Davis odhodlal k pokusu o takedown, který mu vyšel a povalil kubánského wrestlera na zem.

Když Davis viděl, že takedowny nejsou proti olympijskému medailistovi z volného stylu zas tak obtížné, prokračoval v této taktice i ve třetím kole. Dostal Romera na zem a i když se mu Kubánec dokázal zvedat, „Pan úžasný“ jej pokaždé dostal ihned zpět na zem. Každým dalším takedownem bylo vidět, že Romero ztrácí více sil, a také chuti do zápasu. Navíc se Davisovi podařilo rozdat mu několik tvrdých kolen na žebra, když byl Yoel v želvě, což mu určitě na síle nepřidalo. Třetí kolo Davis svému kubánskému soupeři naprosto dominoval a bylo jisté, že z tohoto zápasu odejde jako vítěz.

Po konci třetího kola byl však Romero velice překvapen, když mu řekli, že je zápas u konce. Kubánský bojovník byl rozčarován, protože si myslel, že jej čekají ještě další 2 kola, tak jak je to zvykem u hlavních zápasů večera v UFC. Jenže Bellator nemá pětikolové zápasy pokud se nejedná o titul a Romero tak mohl být naštvaný jen sám na sebe.

Dalším překvapením bylo samotné rozhodnutí bodových sudích, kdy jeden z rozhodčí dal zápas Romerovi. Zbylí dva rozhodčí ale po právu určili vítězem Phila Davise a americký bojovník tak vyhrál zápas na split decision v poměru 30-27, 28-29 a 30-26.

Po zápase měl Davis pro svého soupeře slova uznání: „Páni, je to monstrum. Cítil jsem jeho sílu vícekrát, než bych si přál. Je to neuvěřitelně silný bojovník,“ přiznal Davis. „Cítil jsem, že na konci druhého kola trochu zpomalil, ale jenom trochu. Musíte použít wrestling. Bůh žehnej wrestlingu, je to nejlepší sport na světě,“ propagoval Davis sport, který jej dostal mezi špičku MMA.

Romero ochutnal pátou porážku z posledních šesti zápasů, s čímž určitě není spokojený. Na druhou stranu všechny tyto porážky byly proti elitním bojovníkům a povětšinou velice těsné a nebylo by tak férové tohoto nebezpečného Kubánce odepisovat.

Zdroje:  Bellator.com

Nejnovější články