Představujeme organizaci KSW, polskou továrnu na špičkové bojovníky

Představujeme organizaci KSW, polskou továrnu na špičkové bojovníky KSW logo | zdroj: Profimedia

Svět MMA není jen UFC. První z větších organizací, které vám představíme je polské KSW.

Konfrontacja Sztuk Walki (známa jako KSW), což v překladu znamená Střet bojových umění, je jednou z největších organizací v Evropě. Nejvíce turnajů pořádá v polském hlavním městě Varšava, ale jde o jednu z klíčových evropských organizací, z níž vychází špičkoví bojovníci, z nichž mnohé najdete třeba i v tom UFC.

V roce 2002 se ve Varšavě setkali Martin Lewandowski, v tu dobu manažer hotelu Marriott, s Maciejem Kawulskim. Kawulski v tu dobu organizoval veliké sportovní akce v Polsku a oba podnikatelé už v minulosti na MMA narazili. Rychle tak našli společnou řeč a po osmnácti měsících spustili první turnaj KSW. Od té doby se jich uspořádalo už 55 a organizace slaví 15. jubileum.

Zájem o MMA v Polsku dosahuje neskutečných rovin. Důkazem budiž to, že KSW drží celosvětově druhé místo v počtu diváků na jednom klání. S turnajem KSW 39 - Colosseum překonala o 1500 diváků UFC 193 Rousey vs. Holm. Varšavský Národní stadion 27. května 2017 hlásil neuvěřitelné číslo 57 766 diváků. Pouze už asi nepřekonatelný turnaj Pride Shockwave v Tokiu v roce 2002 hlásil víc, tam se číslo zastavilo na počtu 71 000.

Organizace je známá tím, že pořádá čtyřčlené a osmičlené turnaje, které se konají v jeden den. Soutěží prošlo plno známých jmen a některé z nich se poté dostali i do UFC, jako například Alexander Gustafsson. KSW má taky svůj vlastní tým bojovníku, který se jmenuje KSW Team. Pod jeho hlavičkou jste mohli najítjména jako Jan Blachowicz, Lukasz Jurkowski nebo Mamed Khalidov. Soutěží prošla také dvě jména známá především pro česko-slovenské fanoušky, Attila Végh a Simona Soukupová.

Jako první se z naší domácí kotliny představil v soutěži Petr "Píno" Ondruš. Bylo to 29. března 2008 na turnaji KSW - Elimination 2, Ondruš se utkal s domácí megastar Mamedem Khalidovem a bohužel prohrál na TKO v druhém kole. Český borec se v Polsku ukázala ještě jednou, kdy během jednoho večera zvládl dva zápasy. 12. prosince 2008 na akci s názvem KSW 10 - Dekalog nejdřív uštědřil KO Matiasi Baricovi, aby potom sám padl pod rukama Davea Dalglieshe.

V budoucnu chceme přinést i reportáže z větších a zajímavých turnajů této organizace. Ty je možné sledovat pouze přes oficiální placený streamovací web https://kswtv.com/. Cena za jeden přenos je ale pouhých 5 EURO (zhruba 125 korun), což za jedny z nejkvalitnějších zápasů v Evropě není moc.

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články