Turnaj nejlepších kickboxerů měl rychlý spád, 3 ze 4 zápasů skončily KO, na zadek šla i legenda, pak ukončila kariéru

Turnaj nejlepších kickboxerů měl rychlý spád, 3 ze 4 zápasů skončily KO, na zadek šla i legenda, pak ukončila kariéru Chingiz Allazov vs. Samy Sana | zdroj: FOTO: se svolením ONE Championship

Úvodní kolo kickboxerského turnaje předčilo všechna očekávání. Pouze jediný zápas se musel rozhodovat až na body.

Singapurská organizace ONE Championship se rozhodla vrátit zašlý lesk kickboxu, který slavil zlaté časy na přelomu milénia, kdy světu vládla japonská K-1. Ta však později zbankrotovala a čistě postojové bojové sporty ustoupily do stínu MMA.

ONE na rozdíl třeba od UFC pořádá zápasy podle různých pravidel. A postupem let do své kickboxerské divize ve váze do 70,3 kg získalo absolutní světovou špičku. Osm nejlepších kickboxerů proti sobě nyní stanulo v prvním kole vyřazovacího turnaje. A Čtvrtfinálové boje předčily všechna očekávání.

Jako první se proti sobě do klece postavili Enriko Kehl a Davit Kiria. Oba dva od začátku tlačili a hráli hru na většího tvrďáka. Německý bojovník bojující z opačného gardu byl o něco aktivnější, Gruzíncovi rozkopával zadní nohu a silnými údery demoloval střed těla.

Jenže to byl naopak Kiria, kdo prorazil pevný soupeřův kryt jako první a začal zasahovat hlavu. Kehl šel 45 vteřin před koncem kola k zemi. Přestože se postavil, bylo na něm vidět, že je dost otřesený. Jakmile rozhodčí napočítal do osmi a vyzval oba bojovníky k pokračování, rozjetý Kiria byl okamžitě zpátky a během pár vteřin Němce doslova sestřelil k zemi podruhé. Ukázal sice bojovné srdce a chtěl pokračovat, situace se však opakovala a třetí počítání znamenalo konec.

Chingiz Allazov si ale řekl, že zvládne souboj ukončit ještě rychleji. Mnohem vyššího Samyho Sanu trefil po pár vteřinách highkickem do hlavy. A jakmile ucítil krev, nebylo cesty zpět. Zraněný Francouz dokonce rukou naznačoval, že se vzdává. S tím ale pravidla nepočítají, takže musel v krytu čelit salvě dalších úderů. Když ale jeden z nich dopadl na játra, byl konec. Celé to zabralo sotva půl minuty.

Třetí zápas nabídl opět zcela odlišnou podívanou. Do boje totiž poprvé nastoupil thajský bojovník a ti se všeobecně vyznačují odlišným bojovým stylem než západní kickboxeři. Tayfun Ozcan se proti němu snažil hodně hýbat a zkracovat vzdálenost pouze na nezbytně nutnou dobu, Sitthichai byl ale se svými kopy většinou rychlejší. Přesto Turkovi několikrát dobře vyšla boxerská kombinace a zasáhl.

Stejná situace pokračovala až do konce, jen se stupňovalo tempo. Rozhodčí se na vítězi neshodli, v poměru 2:1 připadlo Sitthichaiovi.

V posledním čtvrtfinálovém duelu zřejmě všichni pamětníci zlatých časů K-1 MAX drželi pěsti Andy Souwerovi, jejímu dvojnásobnému vítězi. O to víc, že dnes již 38letý Holanďan dopředu ohlásil, že v případě prohry pověsí rukavice definitivně na hřebík.

Los k němu moc přívětivý nebyl a za soupeře dostal jednoho z největších favoritů na celkové vítězství – Marata Grigoriana. Oba dlouho pouze naznačovali a četli reakce soupeře, jakmile ale Arménec po půlminutě zaútočil, šel Souwer po přední přímce na zadek a bylo z toho první počítání.

Legendární Holanďan, ale nedal svou kůži zadarmo. Grigorianovy údery byly sice viditelně silnější a přesnější, přesto Souwer jeho útoky přebíral a až do konce kola byl nebezpečným soupeřem.

Souwer o moc nezaostával ani ve druhé tříminutovce, zdálo se ale, že je statičtější. Všiml si toho zřejmě i Grigorian a trpělivě mu přední nohu rozkopával lowkicky. Necelou minutu před koncem šel Holanďan po předním direktu podruhé na zadek. Seděl na zemi a sahal si na lýtko. Paradoxně tedy jeho kariéru ukončila technika „nové“ generace, Gregorian mu rozkopal nerv pod kolenem a ten vypověděl službu.

Ačkoliv musel zkousnout hořkou porážku, nizozemský samuraj ukázal, že drží slovo a ukončil kariéru.

„Dvacet čtyři let jako profesionál. Celý život jsem hodně bojoval, ale tohle je dost těžké. Obzvlášť protože vím, že má žena a děti se dívají. A já znovu prohrál. Posledních pár let bylo těžkých, byla to kodrcavá jízda v osobním životě i ve sportu. Díky bojovým uměním jsem se odolal, hodně mi v mém životě pomohly. Přinesly mi hodně bohatství, ne ve smyslu peněz, ale hodně oddanosti, duchovní rozměr a udělali ze mě dobrého člověka,“ rozpovídal se Andy se slzami v očích. „Myslím, že je čas říct sbohem.“

Samozřejmě to pro Souwera neznamená úplný konec s kickboxem, protože bude dál z pozice trenéra předávat své bohaté zkušenosti mladším generacím. Počet jeho profesionálních zápasů se však zřejmě definitivně zastavil na čísle 184.

Marat Grigorian z jeho rozhodnutí nadšený nebyl. „Byl to skvělý zápas, zvítězil jsem nad Andy Souwerem, ale je to smutné, že kariéru ukončí zrovna takhle. Ale co můžu dělat, takový je to sport a tohle je součástí. Je to skvělý bojovník, velký válečník.“

A končit kariéru by Andymu nedoporučoval ani nově korunovaný šampion kickboxerské divize ONE Superbon Banchamek: „Podle mě je to vzor pro mladší generaci jako jsem já. Rozumím tomu, že chce skončit kvůli věku, ale myslím, že stále ještě může bojovat mezi špičkou světového kickboxu.“

Uvidíme tedy, zda si Souwer své rozhodnutí s odstupem času nerozmyslí. Dveře bude mít do ONE určitě otevřené.

Zdroje:  onefc.com

Nejnovější články