Vědci objevili možnost, jak zastavit u bojovníků obávané krvácení do mozku

Vědci objevili možnost, jak zastavit u bojovníků obávané krvácení do mozku zdroj: Profimedia

Zdá se, že se tak kolem tohoto strašáku, který často přinášel smrt, blýská na lepší časy.

Všem zápasníkům bojových sportů, kteří můžou obdržet údery na hlavu, hrozí traumatické poranění mozku. Takzvané TB zabilo už plno bojovníků. Naposledy například v roce 2016 zemřel Joao Carvalho , v roce 2017 poranění zabilo Tima Hagueho a letos v říjnu následkům podlehl Patrick Day.  Ve pozdějším věku se tomu neubránil také legendární boxer Muhammad Ali, který se z důvodu pomalého krvácení do mozku nevyhnul Parkinsonově chorobě a demenci.

TBI je především velice obtížné diagnostikovat, protože  bojovníci často nepociťují nějaké vážnější nepříjemné stavy. Operace mozku tak kolikrát přijde pozdě a bohužel už je na záchranu života pozdě. Teď by ale mohla přijit změna. Podle The Guardian vědci zjistili, že byl přehlížen jeden z nejpoužívanějších a nejlevnějších leků.

Kyselina tranexamová neboli TXA je totiž běžně využívaná na většině operačních sálu k zastavení krvácení bodných nebo střelných ran. Je také hojně používaná pří porodech a výdaj na osobu činí pouhých osm dolarů (zhruba 176 českých korun). Teď se přišlo na to, že zastavuje také zmiňované krvácení do mozku.

„Při tomto výzkumu byla pacientům s vnitřním poraněním hlavy podávána kyselina tranexamová,“ prozradil vedoucí studie profesor Ian Roberts. „Zjistili jsme, že je možné tímto lékem bojovat i proti tomuto problému. Momentálně to má potenciál zachránit desítky životů po celém světě a to už je docela masová záchrana.

Přípravek se testoval v devětadvaceti zemích na více než devíti tisících pacientů, aplikován byl do tří hodin od zranění  a riziko se opravdu výrazně snížilo. „Vzhledem k tomu, že z devadesáti procent jsou poranění ze začátku brána jako mírná, je to o to jednodušší a je to velice dobrá zpráva, protože konečně máme něco, co dokáže zabránit krvácení které by mohlo zabít,“ doplnil Roberts.  

Zdroje:  tisková zpráva

Nejnovější články