Byl extraligovým šachistou i hrobníkem. Teď bude David Dvořák poprvé bojovat v UFC!

Byl extraligovým šachistou i hrobníkem. Teď bude David Dvořák poprvé bojovat v UFC! zdroj: Profimedia

Jeden z nejlepších českých zápasníků vyměnil lopatu za MMA rukavice a už tuto sobotu si jde v Brazílii pro vítězství.

Kvůli opatřením proti koronaviru, které vydala brazilská vláda, se UFC rozhodlo uspořádat turnaj v Brazílii „za zavřenými dveřmi“, tedy bez diváků. Turnaj tak proběhne a zápasy se budou vysílat online. Na kartě se ve svém debutu objeví i český bojovník David Dvořák, který má za sebou velice zajímavý životní příběh.

David Dvořák (17-3) patří bezpochyby k nejlepším bojovníkům domácí scény. Zápasí ve váhové kategorii do 57 kg, v tzv. flyweight (muší váha) a aktuálně má na svém kontě 13 vítězství vřadě a je ve fantastické formě.  Své soupeře dokáže velmi často ukončovat před limitem, což není v této váze úplně obvyklé. V kleci zná Davida většina fanoušků jako elitního a nebezpečného bojovníka světové úrovně. Málokdo však ví, že jeho životní příběh  se netočil pouze kolem bojových sportů.

Jako malý kluk byl velmi hyperaktivní a svou energii vybíjel venku s kamarády, se kterými se společně prali a vymýšleli spoustu dalších vylomenin. Poté ho rodiče dali na šachy, které od mala pravidelně hrával. V šachách byl velmi talentovaný a dostal se dokonce do dorostenecké extraligy.  Ovšem když David navštěvoval střední školu, zaujala ho sebeobrana. Zde se dostáváme k první zmínce o bojových sportech. Jelikož byla ale sebeobrana pro šestnáctiletého středoškoláka nudná a málo kontaktní, začal se poohlížet jinam.

Díky svému kamarádovi narazil na několik videí smíšených bojových umění, kterým se tehdy říkalo Vale Tudo. Tyto zápasy Davida ohromily tak, že později navštívil i první trénink. Šel do klubu, který byl shodnou okolností ve stejné budově kam chodil hrávat šachy. Narozdíl od sebeobrany to bylo přesně to, čemu se chtěl Dvořák věnovat i nadále.

David Dvořák zdroj: Profimedia

Rodiče jej měli za blázna a pevně s tímto sportem nesouhlasili. David si však nenechal nic namlouvat a po půl roce trénování se zúčastnil republikového turnaje v grapplingu. Tam se mu podařilo vyhrát první místo a vybojovat tak první velký úspěch v bojových sportech. Tehdy jeho rodiče změnili názor a svého syna začali v tomto tvrdém sportu nakonec podporovat.

Profesionální kariéru odstartoval Dvořák v roce 2010, kdy se utkal s Filipem Mackem. Premiéra mu však nevyšla úplně podle představ a svůj první zápas prohrál na body. O pár měsíců později se konal první turnaj organizace GCF. Tam David nastoupil proti Petrovi Neumanovi a ve svém druhém zápase tentokrát  slavil výhru, kterou urval na body. Zlomový bod přišel v roce 2012, když ve druhém kole uškrtil Ondřeje Skalníka. Od té doby totiž David sbíral jednu výhru za druhou a nashromáždil celkem 13 vítězství vřadě. Navíc všechny své protivníky dokázal ukončit nejpozději ve druhém kole.

Aby David mohl předvádět kvalitní výkony v kleci, musel samozřejmě tvrdě trénovat a jezdit na kvalitní zahraniční kempy. Jelikož se ale v té době zápasením živila jen hrstka vyvolených, musel si na své, mnohdy velké výdaje, přivydělávat mimo tělocvičnu. Pracoval například jako šatnář na diskotékách, na stavbách nebo kopal jezírka.  Čím ale David překvapil mnoho fanoušků, byla práce hrobníka. Tímto povoláním se živil dlouhé roky. Se svým tátou, kterému David pomáhal, kopali hroby často v naprosto nepříznivých podmínkách, a to i v teplotách okolo  -15°C.

David je ukázkovým příkladem člověka, který nedostal v životě nic zadarmo. Nikdy se nebál jakékoliv tvrdé práce i přesto, že vystudoval vysokou školu. Jeho píle se však nakonec vyplatila. Nedávno totiž obdržel nabídku od vysněné UFC.

Vypadá to, že práci hrobníka teď může na nějakou dobu odložit a plně se věnovat přípravám na své nadcházející zápasy.

Čtyřzápasový kontrakt v nejlepší organizaci světa mu zařídil jeho trenér a manažér, Patrik Kincl. „O půl druhé ráno mi zvonil telefon s nabídkou do UFC. V tu noc se mi zdály šílené sny a na druhý den mi bylo zle. Nemohl jsem tomu uvěřit,“ popisuje David Dvořák své první pocity o obdržené životní nabídce.

Zde bude mít český zápasník perfektní zázemí. Za první zápas, si přijde na  honorář ve výši 12 000 $. V případě výhry se tato částka zdvojnásobí. Je také velmi pravděpodobné, že se v budoucnu může dočkat velmi lukrativních nabídek od sponzorů. Davidovi se tak znenadání příjemně změnil život.

Už tuto sobotu, tj. 14.března,  nastoupí ve své premiéře v UFC proti Brazilci Brunovi Silvovi (10-4), na kterého si evidentně pevně věří. „Jsem připravený bojovat jak na zemi, tak i v postoji. Víme o něm, že má černý pásek v BJJ, toho se ale nebojím,“ řekl David sebejistě.

David Dvořák zdroj: Profimedia

V přípravě na zápas zamířil i do londýnského klubu London Shootfighters, kde trénoval po boku českého terminátora, Karlose Vémoly. Mimo kvalitní a tvrdé tréninky však také čerpal od prvního Čecha v UFC cenné zkušenosti. Karlos mu údajně radil ohledně podnebí v Brazílii a také především v marketingu, který je v zámořské prestižní organizaci důležitou součástí.

Se vstupem do UFC přichází i změna dlouholeté přezdívky. Dříve si říkal „Killa Khroust“, ale kvůli náročnosti překladu tohoto slovního spojení byl rozhodnut přijít s něčím novým. Nyní bude vystupovat pod pseudonymem „Undertaker“, což v češtině znamená hrobník. Jak už zde bylo zmíněno, tímto povoláním se živil řadu let, tudíž tato přezdívka dává docela smysl. Navíc, jelikož své poslední soupeře dokázal v kleci vyřídit behěm několika minut, má o to větší význam. Uvidíme, jak se „Hrobníkovi“ bude v zámoří dařit a kolik soupeřů dokáže „zakopat pod zem“.

Už v sobotu se můžeme těšit na premiéru Davida Dvořáka v té nejlepší lize světa. Držme mu společně palce a doufejme, že uvidíme našeho nejnovějšího českého zástupce v UFC se zvednutou vítěznou rukou.

Celý galavečer UFC Fight Night 170 můžete sledovat již tuto sobotu od 22:00 hodin na stanici Nova Sport 2, popřípadě si přečtěte náš report.

Na přípravu a cestu sympatického bojovníka Davida Dvořáka se může podívat i v tomto minidokumentu:

Zdroje:  Sport.cz , hradecky.denik.cz , YouTube - Fight and Talk

Nejnovější články