3 KO ze 4 zápasů, thaiboxeři ovládli českou stranu turnaje Oktagon Underground do 70 kg, co uvidíme příště?

3 KO ze 4 zápasů, thaiboxeři ovládli českou stranu turnaje Oktagon Underground do 70 kg, co uvidíme příště? Guba vyznává tvrdost a neustálou akci | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Ve váhové kategorii do 70 kilogramů jsme byli svědky hned několika překvapení. Jak zápasy probíhaly a koho proti sobě uvidíme příště?

Žádní diváci a ticho, ve kterém rezonuje dopad každého úderu. To byla atmosféra, která provázela první kolo turnaje Oktagon Underground. Ten má oproti MMA upravené pravidla a dovoluje pouze takedowny (přenesení boje na zem), nikoliv už však samotný boj na zemi. Díky tomu jsme mohli sledovat očekávané poměření sil mezi elitními thaiboxery s MMA bojovníky. V nabité váhové kategorii do 70 kilogramů byla tahle kombinace hned ve 3 ze 4 zápasů a všechny skončily před limitem. Jak to probíhalo a kdo postoupil do dalšího kola?

  Guba vs. Pajtaš Guba svého soupeře neustále okopával tvrdými lowkicky | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Štěpán Guba vs. Jan Pajtaš

Pyramidu do 70 kilogramů odstartoval moravský duel olomouckého supertalentu Štěpána Guby s brněnským Janem Pajtašem. Favoritem byl teprve devatenáctiletý zástupce Muaythai Olomouc, který se o šanci naskočit jako náhradník dozvěděl teprve v pondělí a kvůli tomu také nestihl shodit do požadovaného limitu a navážil 72,6 kg. Pajtaš si však věřil, a tak se soubojem souhlasil. Navíc v postoji nedělá váhový rozdíl tak moc jako v případě MMA.

V případě tohoto zápasu se samozřejmě předpokládalo, že bude celý souboj probíhat v postoji. Po seznamovací minutě se ale Guba málem postaral o největší překvapení turnaje, když v postoji nasadil arm triangl. Ten se mu ale nepodařilo dotáhnout. Po zbytek kola měl ale i tak navrch, z tradičního thajského postoje skvěle pracoval přední nohou a zkoušel také lokty. Pajtaš sázel spíše na ruce a občas nebezpečně zahrozil. Ačkoliv bylo vidět, že Gubovi postupně hodně ubývají síly, soupeř si s jeho thajským stylem nevěděl moc rady.

Vítěz: Guba na body

V dalším kole se Guba utká s nebezpečným Tadeášem Růžičkou, který ve vyhroceném zápase knockoutoval Tomáše Le Syho. Oba se dobře znají z reprezentačních výjezdů a olomoucký bojovník svému nadcházejícímu soupeři dokonce v prvním kole fandil. "Bude mi velkou ctí se s ním utkat," prozradil v pozápasovém rozhovoru. A na jejich souboj se nejde netěšit, protože slibuje atraktivní "štípanou".

  Kristufek vs Chotenovsky Krištůfek byl podle očekávání lepší v postoji, ale dokázal také skvěle bránit takedowny | zdroj: Profimedia

Ladislav Krištůfek vs. Lukáš Chotěnovský

"Soupeři můžu vzkázat, že MMA je jiný svět a teď to pozná," uvedl zápas sám Chotěnovský, který byl podle sázkařů velkým favoritem, protože se předpokládalo, že si Krištůfek nebude vědět rady s jeho takedowny. Brzy se ale ukázalo, že obranu proti nim neskutečně natrénoval a sám se dokonce jednou pokusil vzít soupeře na zem. Chotěnovského plán brát Krištůfka na zem moc nevycházel a v postoji se s ním samozřejmě nemohl rovnat. Ve třetím kole dostal čistou levou na bradu a poroučel se k zemi. Při pádu si pravděpodobně nešťastně poranil tříslo a po další salvě inkasovaných úderů přiletěl z jeho rohu ručník.

Krištůfek ukázal, že by se svojí kvalitní obranou proti takedownům mohl klidně brzy vyzkoušet i mma zápas. Jelikož ale na české straně pyramidy zůstávají už jenom vyznavači boje v postoji, může se teď v tréninku klidně soustředit na jiné aspekty boje. Kdo ví, třeba on sám v příštím kole překvapí a soupeře nahází.

Vítěz: Krištůfek (vhozený ručník)

Lesák vs Tesař Lesák potvrdil roli favorita a nedal Tesařovi nejmenší šanci | zdroj: Profimedia

Luboš Lesák vs. Petr Tesař

Tady byl favorit asi nejjasnější a Petr Tesař si vysloužil náš obdiv za to, že s tak zkušeným soupeřemn do klece vůbec vlezl. Kdo totiž sleduje českou scénu K-1, tak ví, že Lesák je takový malý zabiják a bojovat s ním není nic příjemného ani pro ostřílené kickboxery, natož pro začátečníka, který má na kontě teprve čtyři amatérské a jeden profi MMA zápas. Tesař se ale výzev nebojí, protože na konci loňského roku se postavil proti možná ještě zkušenějšímu postojáři - Denisu Farkašovi, který bude patřit mezi favority slovenské strany pyramidy do 80 kg. 

Hned od začátku bylo jasné, že Tesař není sebevrah a nebude se se zkušenějším soupeřem zkoušet přebíjet. Namísto toho chodil na blízko a snažil se přes klinč dostat boj na zem. Nakonec to byl ale právě Lesák, kdo jej tam dvakrát dostal a bral za to body. Ty ale nakonec stejně nepotřeboval, protože ve druhém kole Tesaře poslal tvrdě k zemi a rozhodčí zápas ukončil.

Vítěz: Lesák KO

Nejnovější články