Oktagon Uderground - pyramida do 80 kg předvedla skvělé souboje a potvrdila favority

Oktagon Uderground - pyramida do 80 kg předvedla skvělé souboje a potvrdila favority Jakub Bahník | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Na české straně pyramidy do 80 kg se odehrály skvělé zápasy a ukázalo se, že hybridní pravidla mají něco do sebe.


První turnaj Oktagonu Underground nám ukázal 4 zápasy v kategorii do 80 kg, které ukázaly zajímavý souboj stylů.

Matěj Kozubovský vs. Jan Janka

Kartu otevřel atraktivní duel. Janka je v MMA známý svým rvavým stylem, boji na zemi se snaží spíše vyhýbat a předpokládalo se tedy, že by mu pravidla Undergroundu mohla hodně sedět. Navíc už v minulosti ukázal, že může zaskočit i velezkušené thaiboxery, když překvapivě knockoutoval Matouše Kohouta. Proti němu se postavil Matěj Kozubovský, který je hodně talentovaným kickboxerem, ale u kterého nebylo jasné, jak mu premiéra v malých rukavicích sedne.

Zápas začal hodně opatrně, Kozubovský využíval své výškové převahy, udržoval si odstup a okopával Janku lowkicky na stehna. Janka ale občas nebezpečně zahrozil svými pověstnými plaváky. Ve druhém kole se ale využil potenciál pravidel a Janka vzal Matěje celkem snadno a rychle třikrát  na zem, za což získal bod. To však Kozubovského vyhecovalo k větší aktivitě a do Janky se pustil svými tvrdými boxerskými kombinacemi. Ukončit jej však nedokázal, ale druhé kolo mohla být i remíza. Ve třetím kole bylo Kozubovskému jasné, že aby si zajistil bezproblémovou výhru, měl by Janku ukončit. A to se mu taky povedlo. Po sérii úderů u klece trefil Janku skvěle načasovaným a velice tvrdým kolenem, které MMA zápasníka poslalo k zemi a Matěj Kozubovský tak slavil výhru KO. Tenhle zápas hodně napověděl, jak se můžou zápasy MMA bojovníků proti postojářům vyvíjet.

Vítěz: Kozubovský, KO ve třetím kole

Leo Brichta vs. Pavel Šach

Zápas mezi Brichtou a Šachem patřil k těm nejlepším. Leo Brichta je od začátku jeden z největších favoritů na vítězství v pyramidě a hned v prvním zápase ukázal proč. Do zápasu vlétl bez respektu a neustále Šacha tlačil do obrany. Každá rána, kterou Brichta na Šacha vyslal, byla vedena se zlými úmysly a plnou silou. Ale Šach ukázal, že je velice dobrý bojovník a vydržel některé tvrdé údery, i několik highkicků, které však byly trochu „tlačené“ a neměly potřenou dynamiku na vypnutí. Brichta k tvrdým úderům přidával i velice dobré takedowny a bylo vidět, že pravidla Undergroundu mu sedly skvěle. V jednom kole Šacha naházel dokonce čtyřikrát. Pavel Šach měl i svoje světlé momenty a rozhodně Brichtovi nedal nic zadarmo, ale téměř celý zápas se odvíjel v Brichtově režii. Bylo až neskutečné, jakou má Brichta výdrž, protože celý zápas se odvíjel v obrovském tempu a nedal Šachovi ani na sekundu vydechnout.

Pavel Šach zápas se ctí dobojoval, ale o vítězi nebylo nejmenších pochyb a do dalších bojů postupuje Leoš Brichta, který se v dalším zápase setká s Matějem Kozubovským.

Vítěz: Brichta na body

Matouš Kohout vs. Michal Ryba

Oba borci jsou odchovanci českého thaiboxu a oba mají v tomto sportu za sebou velice dobré výsledky. Oba se už také jednou v thaiboxerském ringu potkali a tehdy slavil vítězství Matouš Kohout. Ten před pár lety přesedlal na MMA a stal se z něj poměrně univerzální bojovník, kterému by pravidla Undergroundu mohla docela dobře sednout. A taky že ano. Kohout byl mnohem lépe připravený a Rybovi nedovolil prakticky nic. Trefoval Rybu údery i koleny a v prvním kole jej navíc třikrát dostal na zem, čímž si zpečetil výhru kola. čím déle zápas trval, tím více bylo jasné, že Michal Ryba má menší a menší šance na vítězství. Kohout dostal Rybu několikrát do počítání a při jedné přestřelce jej trefil tvrdým kolenem přímo na bradu a poslal jej do dalšího počítání, po kterém rozhodčí ukončil zápas. Matouš Kohout předvedl bezchybný výkon a bude zajímavé sledovat jej v dalším průběhu pyramidy, protože ukázal, že je skutečně jedním z favoritů na vítězství.

Vítěz: Kohout, TKO ve druhém kole

Jakub Bahník vs. Pavel Hvězda

Další souboj MMA vs thaibox. Jakub Bahník je skvělý MMA striker, který pro tvrdou ránu nechodí daleko a navíc má i dobrou techniku. Proti němu se postavil Pavel Hvězda, zkušený thaiboxer se zajímavým a bojovným stylem. Hvězda proti Bahníkovi nastoupil totálně bez respektu a v první části zápasu Bahníka svou agresí hodně zaskočil. Dokonce mu dal i spinning backfist, kterým Bahníka poslal k zemi. Na počítání to ale nebylo a Bahník si postupně začínal na rytmus Hvězdy zvykat. Svojí tvrdou pravačkou začal vstupovat do Hvězdových kombinací a úspěšně jej kontroval. K tomu přidal dva takedowny a i přes urputnost Pavla Hvězdy pravděpodobně získal první kolo Bahník.

Ve druhém kole Bahník už dokonale přečetl neortodoxní styl Hvězdy a tvrdými kontry jej třikrát poslal do počítání, což znamenalo vítězství TKO pro Bahníka, který postupuje dál a příště se utká s Matoušem Kohoutem.

Vítěz: Bahník, TKO ve druhém kole

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články