Bojové sporty pomáhají. Dnes proběhne benefiční K1 zápas na podporu ukrajinské bojovnice Viktoriie Yevtushenko

Bojové sporty pomáhají. Dnes proběhne benefiční K1 zápas na podporu ukrajinské bojovnice Viktoriie Yevtushenko Benefiční zápas Viktoriia Yevtushenko vs. Šárka Melínová | zdroj: FOTO: Viiktoria Yevtushenko

Komunita bojových sportů drží při sobě i v těžkých časech. Dvojnásobná mistyně světa v thaiboxu Viktoriie Yevtushenko našla společně se svou malou dcerou azyl v Česku a už dnes se představí v benefičním zápase.

Dnes (14. 4.) se od 14:00 v pražském obchodním centru Europark uskuteční benefiční "galaodpoledne", za kterým stojí promotér kultovní Lucerny Matouš Rajmont. Zakoupením vstupenky za symbolických 200 Kč můžete podpořit mistryni světa v thajském boxu Viktorii Yevtushensko, která musela kvůli válce s malou dcerkou uprchnout ze Záporoží na Ukrajině, zatímco její manžel zůstal bránit vlast. Proti ní v hlavním souboji podle pravidel K1 nastoupí Šárka Melínová z pražského Tolja gymu.

„Sice je to narychlo, ale neváhala jsem s přijetím zápasu. Jsem moc ráda, že oslovili zrovna mě. Zároveň i za to, že mohu pomoci i soupeřce v tak nelehké situaci,“ prozradila česká bojovnice pro extra.cz. „Přemýšlela jsem, jak se k tomu postavit, ale pak jsem si řekla, že je to sport a budu to tak brát. Takže si dáme po čuni nehledě na výsledek, který vlastně už teď je víc než pozitivní. Je skvělé, že se dá pomoci touto cestou. Snad si to obě užijeme a akce bude mít úspěch.“

Na programu je toho ale mnohem víc, v předzápasech uvidíme v zápasech proti domácím ukrajinské juniory. Na programu je také ukázka z boxerského tréninku dětí pod vedením Michala Dufka. Ukáže se také elitní česká bojovnice Martina Jindrová, klasický zápas předvedou Adéla Hanzlíčková a Jan Žižka a vystoupí také ukrajinský MMA zápasník Yevgenij Orlov, který již několik let žije a trénuje v Česku.

Pokud byste chtěli Viktorii podpořit, ale nemůžete se dnešní akce zúčastnit, můžete lístek symbolicky zakoupit i na ticketportalu, celý výtěžek dostane totiž připadne na její podporu v těchto těžkých časech.

Benefiční zápas program zdroj: Archiv

Příběh Viktoriie Yevtushenko

Ráno ve čtvrtek 24. února se Viktorii, stejně jako ostatním lidem na Ukrajině, obrátil život vzhůru nohama, když do jejich země vpadla ruská armáda. Právě Záporoží, odkud Viktoriie pochází, bylo kvůli jaderné elektrárně jedním z primárních cílů okupantů. Utíkat do neznáma se jí pochopitelně nechtělo, navíc doma musela nechat muže i maminku, která odjet odmítala. Sama je ale matkou malé Mayi, kterou chtěla ochránit.

Druhá linie příběhu se mezitím odehrála v Česku. Když totiž Lenka Bartáková, která stojí za webem Czechfighters a je v komunitě bojových sportů jako "Růžová fotografka", zjistila, co se stalo, okamžitě kontaktovala své známé bojovníky a bojovnice a snažila se jim pomoct. Jednou z nich byla právě Viktoriie, dvojnásobná mistryně světa v thajském boxu asociace WFMC. 

I když ale měla v Česku zajištěný azyl, dostat se sem nebylo vůbec jednoduché. Do přeplněného vlaku se několik dní nemohla dostat, a tak nakonec přistoupila na rizikovější variantu - cestu autem. Po těch ale, jak je známo, okupanti často nemilosrdně stříleli. Naštěstí ale vše dobře dopadlo a po mnoha peripetiích se Viktoriia s dcerkou nakonec dostali až do ČR.

Thajský box ji živil, doma v Záporoží vedla vlastní klub Victory fight gym, u nás našla azyl v pražském TKBC, kde vede i soukromé tréninky. V příspěvku níže najdete kontakt.

Zdroje:  extra.cz , Czechfighters

Nejnovější články