Buchinger vs. Barborík! Oktagon 27 láká na slovenské derby dvou špičkových bojovníků o šampionský pás pérové váhy

Buchinger vs. Barborík! Oktagon 27 láká na slovenské derby dvou špičkových bojovníků o šampionský pás pérové váhy zdroj: Profimedia

Podaří se Ivanu Buchingerovi stát dvojnásobným šampionem? Nebo mu titul pérové váhy sebere Vojto Barborík?

Další turnaj Oktagonu, tentokrát s číslem 27, se nezadržitelně blíží a dozvíme se na něm jméno zbrusu nového šampiona pérové váhy. Jako hlavní zápas se totiž o volný šampionský titul utkají dva slovenští bojovníci – legendární Ivan Buchinger a rozjetý talent Vojto Barborík.

Slovo legendární není u Ivana Buchingera vůbec přehnané. Jedná se o jednoho z nejzkušenějších bojovníků napříč československou scénou, který bojoval s těmi nejlepšími, včetně Conora McGregora, a za svou bohatou kariéru nasbíral šampionské tituly v těch nejprestižnějších evropských organizacích. Stal se šampionem lehké váhy v Cage Warriors, M-1 Global, Oktagonu a před rokem a půl byl velice blízko tomu, aby přidal do sbírky i opasek šampiona pérové váhy v KSW.

Se 45 zápasy na kontě (z toho 38 vyhraných), zažil Ivan Buchinger v kleci snad všechno a jedná se o komplexního bojovníka. Nejvíce však vyniká v grapplingu, kde je jako ryba ve vodě. O tom svědčí také jeho 24 zápasů vyhraných na submisi, přičemž jeho nejefektivnější technikou je rear-naked choke, kterým své soupeře nachytal rovnou jedenáctkrát. Buchinger ale umí dát i pořádnou ránu, o čemž se přesvědčilo 8 soupeřů, které porazil na TKO.

V současné době je 35letý „Buki“ šampionem lehké váhy v Oktagonu, když v lednu profesorským výkonem porazil (jak jinak než na rear-naked choke) Ronalda Paradeisera. To mu ale nestačí a rád by ukořistil také šampionský titul nižší pérové divize, čímž by se stal prvním šampionem Oktagonu, který by držel dva tituly najednou.

Lehké to mít ale rozhodně nebude, protože se mu v tom pokusí zabránit velký slovenský talent a vycházející hvězda Vojto Barborík. Ten za svojí devítiletou kariéru prohrál pouze jednou a zvítězil ve 13 soubojích. 11 z nich vyhrál před limitem (10 submisí a 1 TKO) a nyní se veze na vlně 10 vyhraných zápasů v řadě.

28letý Barborík je právem považován za největší slovenský talent, který má velice dobře nakročeno do UFC, o čemž se nedávno zmínil také server MMAJunkie, který Barboríka zmínil jako jednoho z pěti talentů, kteří mají do UFC velice blízko. Slovenský borec navíc zápasí také v polské organizaci KSW, ve které si letos v dubnu vybojoval první vítězství a rád by se v Polsku dopracoval až k titulu. Zápas s Buchingerem tak bere jako pořádnou zatěžkávací zkoušku. Případné vítězství by určitě udělalo dojem i na promotéry KSW a možná by jeho titulovou šanci uspíšilo.

Stejně jako Buchinger, i Barboríka je excelentní grappler, který má nebezpečné submise, a kdokoliv s ním půjde na zem, bude to mít velice těžké. Jediný, kdo by jej na zemi mohl ohrozit, je snad právě Buchinger. Ale jak to tak bývá, když se potkají dva skvělí grappleři, často se zápas rozhoduje v postoji, protože ani jeden se nechce zbytečně vysilovat na zemi.

Slovenské derby o titul pérové váhy je ještě o to pikantnější, že oba bojovníci oblékají barvy dvou největších konkurenčních gymů na Slovensku, mezi kterými panuje zdravá ale velká rivalita. Ivan Buchinger trénuje ve Spartakus fight gymu pod dohledem Attily Végha a Vojto Barborík je dlouholetým svěřencem Ilji Škondriče v bratislavském gymu Octagon Fighting Academy.

Kdo si nasadí šampionský opasek pérové váhy se dozvíme v sobotu 11. září. Turnaj Oktagon 27 začíná od 18 hodin, a hlavní zápas večera tak lze očekávat kolem 22. hodiny.

Zdroje:  mmajunkie.com , Sherdog.com , Oktagonmma.cz

Nejnovější články