David Kozma obhájil pás šampiona v nejlepším zápase v historii Oktagonu

David Kozma obhájil pás šampiona v nejlepším zápase v historii Oktagonu zdroj: Profimedia

Český šampion obstál ve své nejtěžší zkoušce proti doposud nejnebezpečnějšímu soupeři a spolu s Apollem Silvou předvedl jeden z nejlepších zápasů v historii Oktagonu.

Doposud jediný šampion welterové váhy organizace Oktagon MMA, David "Růžový panter" Kozma, nastupoval proti nejtěžšímu soupeři své dosavadní kariéry, brazilskému bojovníkovi Leandro „Apollo“ Silvovi. Ten je držitelem černého pásu v BJJ, veteránem UFC a navíc trénuje ve slavném floridském ATT gymu po boku takových hvězd jako je Jorge Masvidal nebo Dustin Poirier. Český šampion tak šel do zápasu jako velký outsider, ale následně ukázal, že se může rovnat s těmi nejlepšími na světě a dokonce je i porážet.

Zápas začal velice opatrně, ale brzy se rozjela skvělá technická a taktická bitva. Oba borci se místo zběsilých přestřelek pouštěli do technického, ale tvrdého ostřelování. v půlce kola David Kozma skvěle načasoval svůj takedown a vzal Apolla na zem, zrovna když ho chtěl Brazilec udeřit. Na zemi mu český šampion sice stihl dát několik úderů, ale Apollo se za chvíli dostal zpátky na nohy a zápas pokračoval v postoji.

Ani jeden z borců nechtěl udělat chybu, a tak jsme byli svědky taktické bitvy v postoji, kde měl navrch David Kozma. Na konci kola se Apollo pokusil o spinning back-fist, ale David si to krásně pohlídal a vzal Apolla znovu na zem.

I ve druhém kole nám bojovníci předváděli technickou bitvu v postoji, kterou ale přerušil takedown Kozmy, když chytil Apollovu nohu a vzal jej znovu k zemi. Tam jej sice dokázal na chvíli podržet, ale Apollo se pokusil o heel hook, a tak se šampion raději rychle zvedl, aby nebezpečnou páku ubránil.

Apollo sice spustil Davidovi krev z nosu a v postoji působil klidněji, ale Kozma byl mnohem aktivnější a trefoval více. Na konci kola David natlačil brazilského soupeře na pletivo a poté se na pár sekund strhla divoká přestřelka, ve které měl lehce navrch Kozma. I druhé kolo tak šlo za českým šampionem.

Třetí kolo pokračovalo v postojové bitvě, kde měli oba borci dobré momenty. V půlce kola David zachytil Apollovu nohu a podmetl jej na zem. Hned jej následoval a chtěl na něj spustit sérii úderů, jenže Apollo opět zaútočil na jeho nohy a chtěl jej upáčit. To se snažil David ubránit, ale stálo jej to horní pozici a sám se ocitnul na zádech s Apollem v guardu. Tam se Davidovi sice dařilo zasahovat několika lokty, ale to i Apollovi, který Davidovi rozčísl čelo, které zbarvilo jeho růžový přeliv do červena. Třetí kolo bylo velice vyrovnané a mohlo jít na obě strany.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Čtvrté kolo zahájil David Kozma spinning back fistem, který se mu nepovedl, ale aspoň natlačil Apolla na pletivo. Tam jej pěknou uchimatou poslal judisticky k zemi, ale Apollovi se podařilo takedown převrátit a ocitl se nahoře. Davidovi se ale naštěstí podařilo záhy zvednout a zápas tak pokračoval v postoji.

Tam „Růžový panter“ dobře využíval délky svých paží a zasahoval Apolla svými jaby a direkty. V jednu chvíli jej však Apollo trefil zadní rukou a pořádně Kozmou otřásl. Ten spadl na zem a Brazilec, který cítil krev, jej chtěl ukončit. Kozma se otočil do "želvy" a nabídnul mu tak záda, načež Apollo tuto nabídku přijal a místo úderů šel po škrcení. Z toho se ale David dokázal dostat a Apollo se ocitl v mountu.

Po pár úderech se rozhodl jít pro arm-triangle, který byl velice těsný a už to vypadalo, že šampiona uškrtí. Jenže David Kozma se i z tohoto pokusu dokázal dostat a následně se opět postavil na nohy. Tohle kolo šlo určitě za brazilským vyzyvatelem.

V pátém kole Kozma do Apolla vyloženě vlítnul a dokázal jej trefit tvrdými údery. Český šampion byl i přes velkou únavu neustále aktivní, zatímco Apollo čekal na příležitost k tvrdému útoku. David jej neustále ostřeloval svým rychlým jabem a Apollovo levé oko už bylo oteklé a naprosto zavřené. Po chvíli sbírání sil se Apollo odhodlal k naskočenému kolenu, kterým Kozmu trefil, ale ten jej dokázal natlačit na klec a chvíli jej tam kontrolovat.

V tu chvíli byli oba borci už totálně zkrvavení. Davidovy růžové vlasy byly už dávno zbarveny do červena a Apollovy bílé šortky měly výrazný rudý odstín. Na závěr pátého kola si borci ještě dali dobrou přestřelku, po které oba uvítali konec kola. Tohle kolo bylo opět těsné, ale šampion v něm byl přece jen aktivnější a ukázal v něm velké bojovné srdce.

Jako vítěze zápasu viděli nakonec všichni bodoví rozhodčí po právu Davida Kozmu, který u dvou rozhodčích vyhrál 3 kola a jednoho vyhrál 4.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

David Kozma tímto dnešním výkonem nejen obhájil šampionský pás oktagonu, ale ukázal, že je šampionem na světové úrovni, a že se zlepšuje každým zápasem.

Spolu s Leandrem „Apollo“ Silvou předvedl skvělou technickou bitvu plnou silných momentů, která se rozhodně zapíše do dějin Oktagonu. O tom jak silný moment to byl svědčí i to, že se oběma bojovníkům dostaly od diváků velké ovace ve stoje a Davidovi skandovala celá hala.

Zdroje:  Oktagonmma.cz

Nejnovější články