Divoká bitka, bratrovražedný souboj i taktické partie. Turnaj Oktagon Underground má nového krále!

Divoká bitka, bratrovražedný souboj i taktické partie. Turnaj Oktagon Underground má nového krále! zdroj: Foto: Oktagon MMA

Největším lákadlem sobotní akce Oktagon Underground: Last man standing byl pro většinu fanoušků bezpochyby turnaj pyramidového formátu. 

Organizaci se povedlo dát dohromady velice kvalitní obsazení. Hned v úvodním čtvrtfinále musela většina domácích bojovníků obstát proti „nájezdníkům“ z ciziny. Čeští a slovenští bojovníci však potvrdili kvality a od čtvrtfinále jsme mohli sledovat už ryze "bratrské" zápasy.

Jako první naskočil supertalent Václav Sivák. Toho si do prvního zápasu vytipoval Angličan Sugden. On i jeho trenéři věřili, že domácí hvězdičku bez problémů zhasne. Vašek naopak v jednom z rozhovorů zmiňoval, že by bojovníka z uznávané GLORY rád potkal až ve finále. Hned od začátku bylo jasno proč. Sugden do boje totiž vlétl pěkně zostra a bylo jasné, že na něj bude platit jedině stejná medicína. Tenhle zápas musel diváky u obrazovek zvedat z křesel a gaučů. Odstartovat turnaj v podobném duchu je ale pro bojovníky noční můra, protože v případě postupu je za pár desítek minut čeká další souboj s protivníkem, který na tom bude fyzicky pravděpodobně o dost lépe.

Vašek Sivák Vašek Sivák v náročném souboji s Angličanem Sugdenem. | zdroj: Foto: Oktagon MMA

Druhé čtvrtfinále mělo přesně opačný průběh a Krčmář profesorským výkonem prakticky nepustil Lengála do zápasu, když takticky eliminoval jeho box za pomoci klinčů. Na druhé straně pavouka si svou cestu musel proklestit slovenský kickboxer Milan Páleš, který byl odbornou veřejností považován za velkého favorita. V souboji stylů mu německý thaiboxer Ringler připravil horké chvilky. Ve druhém kole mu totiž nejprve nechtěně otestoval kvalitu suspenzoru a následně ho ještě omylem šťouchl prstem do oka. Minči ale jakoby začal vidět rudě, přitlačil na pilu a před koncem kola to Němcovi oplatil tím, že ho nekonečnou kombinací poslal do počítání. Dílo pak dokončil v posledním dějství tvrdým kopem do žeber.

Poslední postupující měl vzejít z klání dvou ortodoxních thaiboxerů. Španěl Mark Dass Rey v něm nakonec přebodoval Marco Nováka, kvůli problémům s okem ale bohužel musel následně z turnaje odstoupit. To samé potkalo i Vaška Siváka, který se kvůli zraněním rovněž rozhodl nepokračovat a zamířil raději na kontrolu do nemocnice. S touto možností organizátoři počítali a zařadili na soupisku také rezervní zápasy, jejichž vítězové mohli v případě potřeby zaskočit jako náhradníci. 

Ladislav Krištůfek tak po vítězství nad Mezsárošem dostal zprávu, že se může opět rozcvičovat. Za jiných okolností by byl možná potěšen, jenže ve čtvrtfinále ho čekal bratrovražedný souboj s Krčmářem. Oba již více než dekádu dennodenně trénují bok po boku v pražském Lanna gymu a odspárovali spolu stovky hodin. Přesto se zachovali jako profesionálové, dali kamarádství stranou a rozhodně se nešetřili, protože ukončení KO málem přišlo z obou stran. Zkušenější Krčmář si ale nakonec došel pro bodové vítězství.

Krčmář vs. Krištůfek Bratrovražedný souboj dvou týmových parťáků. Krčmář a Krištůfek si přesto nic nedarovali. | zdroj: Foto: Oktagon MMA

Milana Páleše rovněž čekal náhradník. Andrej Šimkulič ale v prvním zápase nepředvedl příliš výrazný výkon a dokonce byl počítaný, do souboje se slovenskou jedničkou ve váze do 70 kg tedy vstupoval s pramalou šancí na úspěch. I díky své obrovské výškové převaze však rozhodně nebyl pro Minčiho jednoduchým soupeřem. Zástupce žilinského Diamond gymu ale nakonec dokázal vyhrát před limitem, když ve druhém kole trefil nenápadný teep (přední kop) do břicha soupeře a ten šel do kolen a nedokázal se dostatečně rychle zvednout, takže jej rozhodčí nekompromisně odpočítal.

Po „přestávce“ vyplněné další náloží superfightů přišlo na řadu očekávané česko-slovenské finále. Oba borci už se potkali v roce 2013 na akci Heroes Gate, tehdy jako vítěz odcházel Paleš a Krčmář dával jasně najevo, že by rád vyrovnal účty. Vyrovnané první kolo pár vteřin před koncem pokazil nechtěný eye poke z české strany. Páleš se dlouho vzpamatovával a hrozil konec diskvalifikací. Nakonec se ale rozhodl pokračovat. Krčmář ale do druhého kola vlétl aktivně a pravděpodobně ho bodově strhl na svoji stranu. Spokojeni byli i v jeho trenérském týmu.

Krčmář se s každou další vteřinou třetího kola přibližoval vítězství. Z útoků přecházel do thajského klinče, ve kterém s ním slovenský kickboxer samozřejmě nedokázal držet krok. Utíkal mu navíc drahocenný čas, a tak se snižovala šance na to, že svého soupeře ukončí nebo přinejmenším pošle do počítání. To se mu ale nakonec povedlo. Když Krčmář stahoval po kopu svou nohu, sestřelil ho k zemi přesně mířeným zadním úderem na bradu. I když nebyl český bojovník nijak výrazně otřesen, Paleš jako by tím převzal otěže zápasu a naháněl couvajícího Majsana po kleci.

  Paleš vs. Krčmář Slovensko-české finále turnaje Oktagon Underground: Last man standing. | zdroj: Foto: Oktagon MMA

Ani jeden z bojovníků si nemohl být jistý vítězstvím a oba se nejspíš v duchu děsili, že přijde extra kolo. Výhru na body ale nakonec rozhodčí v poměru 3:0 na body přiřkli Palešovi. Mohl se tak radovat ze stylového poháru i šeku na 10 tisíc euro.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články