I takhle vypadá rasismus, boxerského reprezentanta odmítli na Slovensku obsloužit v baru

I takhle vypadá rasismus, boxerského reprezentanta odmítli na Slovensku obsloužit v baru Viliam Tankó | zdroj: Profimedia

Hodně nepříjemnou zkušenost má za sebou slovenský reprezentant Viliam Tankó. Když se chtěl totiž s přáteli zastavit na kávu, odmítli je obsloužit. Důvodem mělo být to, že jsou Romové.

"Šampion z chatrče", i tak je znám slovenský boxer Viliam Tankó. Z nuzných podmínek to v roce 2015 dotáhl až k bronzové medaili na evropských hrách, na kontě má také několik medailí z mistrovství Evropy a jen těsně mu unikla nominace na Olympijské hry v Tokiu. Krom toho se může pyšnit také titulem Majster Slovenska, který získal celkem patnáckrát.

Ani on se ale nevyhne předsudkům a rasismu. Když si chtěl se svou manželkou, finalistkou Miss Slovenska, a několika přáteli z volebního týmu, mimo jiné slovenským poslancem Peterem Pollákem, zajít sednou na kafe do podniku New Chicago ve Spišské Nové Vsi, personál je odmítl obsloužit.

Tankó to nehodlal nechat být a rozhodl se využít síly sociálních médiích. Na Facebooku, kde ho sleduje několik tisíc lidí tedy zahájil přímo z podniku živé vysílání a celou situaci popsal. (Záznam zde)

"Nechtějí nás pustit dovnitř si sednou, že potřebují klubové karty. Nevím, jestli s tím máte zkušenost, já už jsem to jednou zažil tady na východě. Kolega sem chodí pravidelně a pouštěli ho a nás nechtějí pustit si sednout vypít kávu. Je to jen kvůli tomu, že jsme Romové," postěžoval si. "Je to dost smutné, abychom v 21. století toto na Slovensku zažívali. Abychom byli vyloučení, nebo segregovaní, prostě aby nás nepustili, to není normální. Došli jsme sem slušně, chtěli jsme si dát kávu."

Jiní hosté měli být navíc následně do podniku bez problémů vpuštěni. Asi málokdo z nás si dovede představit, jak frustrující to musel pro slovenského boxera a jeho kamarády být. Je tedy dobře, že se na situaci rozhodli upozornit.

Další zápas už v říjnu

Tankó nedávno podepsal profesionální smlouvu s českou boxerskou stájí Patron boxing. Právě na jejich galavečeru The Ring 8 by měl 13. října absolvovat svůj další zápas. Kdo se mu postaví, to zatím zveřejněno nebylo.

Zdroje:  Viliam Tankó – Facebook

Nejnovější články