Hledat celebrity a propichovat bubliny. Ondřej Novotný nastínil, jak by mohl český box přilákat diváky

Hledat celebrity a propichovat bubliny. Ondřej Novotný nastínil, jak by mohl český box přilákat diváky zdroj: Profimedia

Ondřej Novotný naznačil, jakou cestou by se měli vydat promotéři tuzemského boxu, aby pro tento sport získali potřebnou pozornost. Bez známých tváří to podle něj nepůjde.

Zatímco popularita MMA u nás v posledních letech boří všechny rekordy, galavečery věnované boxu mají problém zaujmout pozornost. V tomto světě paradoxně uspěli promotéři Oktagonu, když přesně před rokem vyprodali O2 arenu s kartou věnovanou čistě boxu, byť se v ringu představili hlavně MMA zápasníci.

Promotér Ondřej Novotný diskutoval o situaci kolem tradičního bojového sportu v poslední epizodě pořadu K.O. magazín s moederátorem Matoušem Rajmontem, který je zároveň boxerským promotérem a stojí za kultovním galavečerem v pražské Lucerně.

Hned zkraje Novotný připustil, že mají kolegové promotéři o něco těžší práci. “Máš tam tituly, politiku… MMA politiku nemá. Nebo samozřejmě má, ale oproti boxu relativně malou. Sám víš, jak těžké je mít dobrý titul, kolik za to musíš zaplatit, co za bandu ‘darmožroutů’ ti s tím pásem přijede a jak se ta bilance v organizacích musí budovat, že překonat hranice naší republiky je pro toho našeho boxera skoro nemožné, pokud nemluví a není showbyznysově zajímavý,” vyjmenoval možné problémy.

Řešení podle něj není jednoznačné. “Za mě na to není lehká rada, ale určitě potřebuješ pracovat s těmi osobnostmi, protože Vasil Ducár je super, ale vlastně nikdy neprorazil svoji bublinu mimo box, neprodává se tak, jak by měl.” Skvělých boxerů je u nás podle Novotného mnohem více, zmínil například Pavla Polakoviče. “Je to podle mě fantastický boxer světových kvalit. Teď boxoval v Olomouci a byl to nádherný box. Po dlouhé době to byl box, kde sis užil deset kol, bylo to fakt krásné, ale zase znovu - známe ho sotva my dva.”

Klíč k úspěchu vidí ve známých lidech, kteří mohou přitáhnout potřebnou pozornost a “zaháčkovat” nové diváky. “Můžeš udělat dobrý galavečer, ale když k tomu nebudeš mít dobré osobnosti, nebude ti šlapat produkce a tak dále… A to budování je samozřejmě dlouhodobá věc. K tomu jsou třeba dobré zápasy celebrit. My je také budeme dělat, v Oktagonu budou další, protože musíš prorážet bublinu.”

Pro příklad zmínil Jakuba Štáfka, jehož služeb využil v MMA, ačkoli se známý herec věnuje také boxu. Důležitým faktorem je trpělivost, zájem ze strany fanoušků naroste až časem. “To by měl box dělat - vezme si zase jiného Kubu Štáfka, protože tento příběh už známe, a zase znova půjde cestou toho příběhu - něco dělá, je něčím zajímavý, připravuje se na box a tak dále. Musí se to vyhajpovat, musíš přitáhnout lidi, ti si to musí zamilovat. A musíš to dělat furt dokola. Je to řemeslo. Tečka.”

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Všechno ale má své hranice. U Novotného začínají někde na úrovni produkce Clash of the Stars. “Já chápu, že něco je bizár, něco je zábava, ale pak je něco absolutně za lidskou hranou. A toho já se nechci účastnit, nechci, aby to mé děti vnímaly jako něco, na co se mají dívat, nebo nedej bože, aby ti lidé byli někomu vzorem.” V tomto případě zase zmínil Filipa Grznára, který se svým chováním dle jeho názoru už pohybuje za zmíněnou hranou. “To už ty bojové sporty zabíjí, vrací je to 20 let nazpět do nějakého garážového světa. Všichni jsme se snažili z těch garáží vyběhnout, aby to nebylo sprosté mlácení, ale aby to byl sport.”

A právě sportovní stránka je pro spolumajitele Oktagonu nakonec to nejdůležitější. “Ano, děláme showbyznys. A sport v MMA, světovém boxu a tak dále musí být ta show. Musí, to k tomu prostě patří. Takže je to sport spojený s showbyznysem, ale nemůže to být jenom bezduché, odporné a za každou cenu. Ale zase - říká to Novotný, nemusí to být pravda. Je to jen můj názor a pohled na věc.”

Zdroje:  K.O. magazín

Nejnovější články