"I za měsíc a půl tréninku se může člověk někam posunout," říká kulturista Karlos Benda po premiéře v MMA

"I za měsíc a půl tréninku se může člověk někam posunout," říká kulturista Karlos Benda po premiéře v MMA Karlos Benda | zdroj: FOTO: Se svolením Karlose Bendy

Kulturista Karlos Benda si splnil životní sen. Nastoupil do svého prvního MMA zápasu. Jaké byly jeho pocity, jak snášel bolest a kdo bude příštím soupeřem? To se dovíte v našem rozhovoru. 

Společně s kulturistou a nově také MMA zápasníkem Karlosem Bendou jsme se rozhodli připravit našim čtenářům projekt s názvem „Z pódia do klece“. V následující sérii článků si přečtete Karlosovy názory na tréninky, stravu, regeneraci i doping. Většina našich čtenářů se do klece nikdy nepodívá a jen těžko si mohou přestavit, jak náročný je život bojovníka. Proto vám ukážeme jedinečný pohled do života kulturisty, který vystoupil ze své komfortní zóny a splnil si životní sen - stát se amatérským MMA zápasníkem.

Bizarní projekt Clash of the Stars nabírá na popularitě a ukazuje zvláštní pojetí bojových sportů. Na turnaji plném youtuberů, influencerů a jiných podivných existencí českého internetu byl naštěstí k vidění i souboj dvou opravdových sportovců. Karlos Benda se postavil Filipu Roubíčkovi, který je úspěšným kickboxerem s mezinárodními tituly a Karlos všem ukázal, že se nebojí opravdu velké výzvy.

V dnešním článku vám Karlos popíše své pocity ze zápasu. Prozradí, jaká si odnesl zranění, a naznačí i příštího soupeře.

„Zdravím čtenáře Fights.cz a všechny fanoušky bojových sportů. Jsem rád, že se s vámi mohu podělit o své myšlenky. Předně bych chtěl říct, že jsem rád, že většina z vás chápe rozdíl mezi amatérským a profesionálním bojovým sportem. Jsem rád, že jakožto úplný začátečník mohu lidem ukázat cestu od úplného začátku k rozumné amatérské bojové úrovni. S profesionály se nemohu a ani nechci srovnávat. Věřím ale, že mnohé z vás bude zajímat, jak se z naprostého začátečníka může stát ucházející amatérský bojovník.“

„Zároveň bych chtěl moc poděkovat svým trenérům Danu Hromulákovi a Jury Tarevovi, bez kterých bych se do klece nikdy nedostal, “ řekl Karlos v úvodu.

Je to již více než 14 dní od tvé premiéry ve světě bojových sportů. Jak se Ti za tu dobu změnil život?

"Samotný zápas byl neuvěřitelný zážitek a budu na to vzpomínat celý život. I samotná cesta k zápasu byla naprosto úchvatná. Život mi to ale nijak neovlivnilo a rozhodně se nepovažuji za fightera."

Předvedl jsi dobrý výkon a překvapil spoustu lidí. Jaké byly ohlasy na tvé vystoupení?

"Ohlasy byly prakticky pouze kladné. Většina lidí si myslela, že mě vypne do první minuty, včetně Tebe (smích) a já předvedl vyrovnaný zápas, který jsem sice prohrál na body, ale co si budeme povídat, šanci na výhru jsem určitě měl. Nejvíce mě potěšily dvě věci: podle některých byl náš zápas z pohledu sportu nejlepší na kartě a také to, že mi napsalo pár profi fighterů, například Michal Kotalík, kteří mě za můj výkon pochválili, a to pro mě opravdu hodně znamená."

Smlouvu na zápas jsi podepsal doslova za pět minut dvanáct a na přípravu jsi měl nejméně času ze všech účastníků. V bojových sportech se tomu říká vzít zápas na „short notice“. Dá se vůbec připravit za tak krátkou dobu?

"Na přípravu jsem měl pouze měsíc a půl, stihli jsme 21 tréninků. I za měsíc a půl tréninku se člověk může někam posunout. Je to ukázka toho, že když jdete do tréninku na 100 %, můžete v kleci předvést obstojný výkon."

Karlos Benda 2 Karlos Benda ve svém prvním zápase | zdroj: FOTO: Se svolením Karlose Bendy

Když se k zápasu zpětně vrátíš, jaké byly pocity před vstupem do klece?

"Před vstupem do klece jsem se stále cítil celkem v pohodě. Čekal jsem, kdy přijde velká tréma, ale nedostavila se ani den před zápasem, ani v den zápasu, a dokonce ani před vstupem do klece. V desáté vteřině zápasu jsem ale dostal velkou bombu a pak jsem teprve začal něco cítit (smích). Každopádně psychicky jsem na tom byl lépe, než jsem si sám myslel. Možná kvůli tomu, že jsem byl outsider a neměl jsem co ztratit. V boji proti tak zkušenému borci jsem opravdu neměl co ztratit, a to mi určitě pomohlo. V dalším zápase budu nejspíš naopak favorit a možná se tréma dostaví."

Skvěle jsi bránil highkicky i další údery. Jak bolí úder od zkušeného kickboxera pro člověka, co s bojem teprve začíná? 

"Bolí to jako čert (smích). S trenéry jsme se připravovali na rychlost a sílu, ale soupeř byl rychlejší a silnější, než jsem čekal. V postoji to byl opravdu boj o přežití. Naštěstí jsem ho v každém kole dostal na zem, kde to rozhodně bylo hratelnější."

Soupeř Ti rozkopal stehno, které bylo červené již během zápasu. Jak se noha hojila a měl jsi nějaká další zranění?

"Rozkopaná noha vypadala hrozivě, ale během zápasu se to dalo snést. Následující tři dny jsem kulhal, ale nebylo to tak zlé, jak jsem očekával. Nejvíce mě ale bolela čelist a dva dny jsem nemohl jíst, tak jsem pouze pil protein (smích). Zranění byla krátkodobá, takže se dala snést."

Karlos Benda 4 Karlos Benda ve svém prvním zápase | zdroj: FOTO: Clash of the stars

Kdy jsi naskočil zpět do kulturistického tréninku?

"Do silového tréninku jsem naskočil za tři dny a po pěti dnech jsem zkusil těžký leg day (trénink nohou) a bylo to úplně v pohodě."

Rýsuje se tvůj další zápas se zajímavým soupeřem. Můžeš prozradit nějaké detaily?

"Příštího soupeře zatím řešíme, nic není podepsáno, ale je to na velmi dobré cestě. Mým soupeřem by měl být Jaroslav Kotlár, což je 130 kilo vážící hrouda a pro mě velká výzva. Přesto věřím, že tentokrát rozhodčí zvednou ruku mně."

Za redakci Fights.cz chceme Karlosovi poděkovat za rozhovor a blízké době vám přineseme další zajímavý díl.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články