Komplikace před Oktagonem. Váhu nezvládlo hned několik bojovníků, titulový zápas bude poloviční

Komplikace před Oktagonem. Váhu nezvládlo hned několik bojovníků, titulový zápas bude poloviční Ivan Buchinger váhu splnil na gram přesně. Jeho soupeř Vojto Barborík bohužel ne. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Vážení před Oktagonem bohužel poznamenaly komplikace na vážení. Limity nesplnilo hned několik bojovníků, o šanci vyhrát titul přišel Vojto Barborík, s Buchingerem přesto zabojuje.

MMA bojovníky čekal dnes v dopoledních hodinách první souboj před sobotním turnajem Oktagon 27. Tím je splnění váhového limitu, které bývá často náročnější než samotný zápas. Dlouhodobou dietu je totiž třeba završit náročným odvodněním. Závěrečné gramy se často potí v horoucí vaně či sauně.

Jako první na váze stanul Štefan Vojčák, který zítřejší turnaj otevře soubojem s Ukrajincem Ogolem. Pro slovenského těžkotonážníka samozřejmě nebyl váhový limit žádný problém, do horní hranice 120 kg se vešel s rezervou 2 kilogramy. Pak ale přišly první komplikace. Rakowiczovi ukázala váha o 400 g více než je horní limit pérové divize 65,8 kg a okamžitě zamířil zpět do zákulisí, aby přebytečné gramy shodil a nepřišel tak o podstatnou část své výplaty.

O něco lépe na tom byl soupeř Gábora Borárosze Mickael Lebout, který i po vysvlečení do naha domluvenou váhu převážil o 200 g. Francouz z toho vypadal hodně překvapený, údajně se mu to stalo poprvé v životě. To ještě nevěděl, že soupeř na tom bude ještě o 3 deka hůř. Gábor si ale stěžoval na váhu, v zákulisí zřejmě navážil méně. Předznamenal tím další problémy, protože limity překročili také další zástupci bratislavského OFA gymu. Nakonec už to podruhé nezkoušel a raději soupeři, který na druhý pokus limit splnil, odevzdá část svých peněz.

František Fodor, který se střetne s Matoušem Kohoutem, přetáhl o 900 gramů, na druhý pokus o 400 a rovněž tedy soupeři věnuje část výplaty. Nenavážil bohužel ani aktér hlavního zápasu Vojto Barborík. Ten rovnou požádal, aby mu přinesly plentu a mohl se vysvléct. Výsledkem byly 4 deka nad limit, který je v případě titulového zápasu bez půlkilové tolerance. Ihned tedy spěchal zpět do sauny. Tělo ale řeklo dost, níž se nedostal.

Ivan Buchinger Ivan Buchinger vstoupil do Oktagonu ve velkém stylu a hned ovládl lehkou váhu. | zdroj: Profimedia

To jeho soupeř Ivan Buchinger se na váze usmíval. „Jsem profesionál,“ řekl a dal k dobru také jednu historku ze své bohaté zápasnické kariéry. „Měl jsem protivníka, který už nedokázal zhubnout posledních 200 gramů. Vzali ho do nemocnice a další den přišel nabenzínovaný. Můžu to takhle říct, že byl brutálně nabenzínovaný. A fakt byl na mě připravený velmi dobře, takže ta váha hraje i nehraje roli.“

Jak to s titulovým soubojem bude, vysvětlil promotér Ondřej Novotný. „Vojto zítra nastoupí pouze, v uvozovkách, do superfightu a nemůže získat titul šampiona. V případě vítězství vyhrál superfight s Buchingerem, ale nestane se šampionem Oktagonu. Pakliže vyhraje Ivan, je samozřejmě šampionem, tam se nic nemění. Pro Vojtu to navíc byly dvě hodiny nepříjemného shazování, dvě hodiny trápení. Dvě hodiny, které mohly rozhodnout o zítřejším výsledku. Především, jestliže se dostaneme do kol šampionů, tedy do čtvrtého a pátého.“

Oktagon 27 nás čeká už zítra od 18:00. Už dnes večer ale proběhne ceremoniální vážení, kde dnešní situaci jistě okomentují sami bojovníci.

Zdroje:  Youtube Oktagon MMA

Nejnovější články