Král juda! Lukáš Krpálek získal olympijské zlato v těžké váze!

Král juda! Lukáš Krpálek získal olympijské zlato v těžké váze! zdroj: Profimedia

Neskutečný úspěch pro české judo. Lukáš Krpálek znovu vybojoval zlatou olympijskou medaili, tentokrát v těžké váze.

Česká republika má díky Lukášovi Krpálkovi další zlatou medaili. Rodák z Jihlavy dnes ke zlaté olympijské medaili z Ria de Janeira v polotěžké váze přidal i zlatou medaili v těžké váze z olympiády v Tokiu.

Krpálek se do finále probojoval přes japonského judistu Harasawu Hisayoshiho, který mu vítězství rozhodně nedal zadarmo. Japonec byl o dost větší a měl určitě velkou váhovou výhodu. Ale Lukáš Krpálek byl mnohem pohyblivější a aktivnější. V základní době se nerozhodlo, a tak šel zápas do prodloužení. Čím dále zápas pokračoval, tím jasnější bylo, že Japonec díky Krpálkově aktivitě ztrácí sílu a český bojovník měl víc a víc navrch. Vyčerpanosti japonského judisty Lukáš Krpálek využil téměř na konci zápasu, když jej nenápadně a velice rychle hodil pomocí jedné ze svých oblíbených technik o-soto-gari.

Bylo z toho „wazari“ a velice šťastný Lukáš Krpálek postoupil do finále. V následujícím rozhovoru řekl, že už teď je pro něj tento výsledek jako z pohádky, ale i tak se bude snažit získat zlatou medaili.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený JUDO_KA08 (@judo_ka08_)

Ve finále na Krpálka čekal zkušený gruzínec Guram Tushishvili, který už kdysi Krpálka dvakrát porazil. Po třetí, v tom nejdůležitějším zápase, se mu to už ale nepovedlo.

Oba borci vstoupili do zápasu aktivně, Krpálek se pokusil o sumi-gaeshi, ale to mu nevyšlo a ocitl se na spodu half-guardu. Odtud rozhodčí zápas postavil zpět na nohy a zápas pokračoval. Gruzínec začal být aktivnější a donutil Krpálka stáhnout se do obrany. Za to si český reprezentant vysloužil zanedlouho žlutou kartu za pasivitu a bylo jasné, že musí trochu šlápnout na plyn.

Tushishvili zkoušel na Krpálka svoji oblíbenou techniku seoi-nage, ale to mu Lukáš vždy dokázal s přehledem ubránit. Bohužel jeho obrana byla rozhodčím znovu viděna jako pasivita a Krpálek tak dostal druhou žlutou kartu. Další už si dovolit nemohl, protože by to znamenalo konec zápasu a odjezd domů se stříbrem.

Lukáš Krpálek tak opravdu šlápl na plyn a začal být aktivnější. Dostal Gruzínce pod tlak a tentokrát to byl Tushishvili, který dostal za pasivitu první žlutou kartu. Jen necelých 30 sekund před koncem základní doby zápasu se Tushishvili pokusil o seoi-nage, které Krpálek znovu skvěle ubránil. Nezůstal ale jen u obrany, obešel si gruzínce a natáhl jej na sebe pomocí techniky sumi-gaeshi. Odtamtud jej převrátil na lopatky a zalehl jej do side-control.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený JudoCam (@judo_cam)

Gruzínec se pokusil ze sevření vymanit, ale po jednom pokusu mu bylo jasné, že se z pod českého bojovníka jen tak nedostane a v podstatě boj o zlatou medaili vzdal. Lukáš Krpálek nakonec udržel Gruzínce na zemi (osaekomi) po celých 20 sekund a vyhrál na ippon zlatou medaili.

Lukáš Krpálek se tak stal teprve druhým člověkem v historii olympijských her (prvním byl Waldemar Legień z Polska), kterému se podařilo získat dvě zlaté medaile v judu ve dvou různých váhových kategoriích. Pro české judo a především pro Lukáše Krpálka je to obrovský úspěch a za celou redakci posíláme do Tokia Lukášovi velkou gratulaci!

Zdroje:  ceskatelevize.cz

Nejnovější články