Martínek se jde bít do Polska, na uvítanou ho tam čeká rozjetý 120kilový "Tank"

Martínek se jde bít do Polska, na uvítanou ho tam čeká rozjetý 120kilový "Tank" Michal Martínek | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Bojovník Michal Martínek dal sbohem organizaci ACA, vábení domácích organizací ale nevyslyšel a dal přednost Polsku. Bojovat bude už za necelé 3 týdny.

Nejlepší česká těžká váha současnosti, Michal “Blackbeard” Martínek, spojí svou kariéru s polskou MMA organizací KSW. Historicky první šampion Oktagonu po odchodu z ruské ACA znovu vyráží do světa a plánuje rozvířit vody přední evropské organizace. Premiéru si odbyde již 18. června proti domácímu Filipu Stawovymu, kterému fanoušci přezdívají „Tank“.

Pětadvacetiletý Polák má zatím slušně nakročeno, z 11 zápasů prohrál pouze 2 a 8 soupeřů ukončil před limitem. Nutno ale dodat, že dosud nečelil ani zdaleka těm nejlepším a v KSW to pro něj bude rovněž premiéra. Michal je i podle sázkových kanceláří favoritem. On sám od soupeře očekává, že se bude chtít před domácím publikem ukázat v dobrém světle, takže společně ukáží pořádný zápas.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený KSW (@ksw_mma)

Není divu, "Černovous" má totiž v životopise mnohem těžší soupeře a v minulosti upoutal i pozornost UFC, které ho pozvalo do show Dana White's Contender Series, kde mu však souboj o smlouvu nevyšel. V zápase s Brazilcem Nascimentem nebyl ve své kůži, bojoval se zraněním i tlakem okolí a bohužel prohrál v prvním kole na submisi.

První porážka v profesionální kariéře však nevzala Martínkovi status české hvězdy a na turnaji Oktagon 15, kterému vévodil „Zápas století“, dokázal v prvním kole ukončit Viktora Peštu, což mu vyneslo šampionský pás. Bývalému hokejovému obránci byl ale česko-slovenský rybníček malý, a tak se vydal do světa hledat větší výzvy. Zakotvil v ruské organizaci ACA, kde si odbyl premiéru v říjnu 2020. V úvodním duelu prohrál s americkým obrem Danielem Jamesem. Předvedl však skvělý zápas a porážku odčinil o půl roku později, kdy s přehledem vybodoval Litevce Tomase Pakutinskase. Cestu za titulem však pokazila kontroverzní porážka s Denisem Smoldarevem, kterou ovlivnil nelegální úder do hlavy. 

„ACA je taková zápasnická Valhala a byl to velký posun v mé kariéře. Obrovsky jsem si vážil toho, že jsem dostal hlavní předzápas. Bohužel ten zápas trval 35 vteřin. Měl jsem za sebou životní přípravu, a i Karlos Vémola říkal, že ho mrzí, že jsem nemohl ukázat, co jsem natrénoval,“ prozradil Martínek v podcastu FightCast a zároveň naznačil, že by v budoucnu rád dostal možnost odvety. 

Kvůli ruské agresi na Ukrajině ale z odvety nakonec nic nebude. Blackbeard nechce zápasit v organizaci, jejíž domovský stát rozpoutal válku, s ACA tedy rozvázal smlouvu. Ruští majitelé naštěstí Martínkovy důvody chápou a nechali českého bojovníka odejit. „Byli jsme až překvapeni z toho, jak to proběhlo na klid. Řekli jsme jim nějaký náš úhel pohledu, že to není nic proti nim jako asociaci, ale v rámci toho, co se děje, tak nechci řešit nějaké přelety a tak dále. Je mnoho věcí, které rozhodly i mimo samotný konflikt. V tom jsem měl hned jasno, jak už jsem zmínil v minulosti,“ vysvětlil Martínek v rozhovoru pro iSport.cz

Ve hře byl mimo jiné návrat do Oktagonu či možnost bojovat v nové české organizaci RFA. Touha po dalších zahraničních zkušenostech však nakonec zvítězila a Michal podepsal několikazápasový kontrakt s KSW. „Oktagon mi nabídl víceméně stejné podmínky jako KSW za první zápas. Nejvíc peněz mi nabídlo RFA, a to diametrálně vyšší částku. Ale já se rozhodoval čistě na základě nějakého vnitřního pocitu, že mě baví teď sbírat zkušenosti venku. Jak říkám, tady už jsem něco dokázal a chtěl bych to samé zvládnout venku, dokud mám tu chuť a sílu,“ doplnil v rozsáhlém rozhovoru pro iSport.cz. Dobrou zprávou je, že mu smlouva s KSW umožňuje i jednorázové zápasy jinde, takže ho možná v budoucnu uvidíme i na domácí půdě. 

"Blackbeardova" premiéra v KSW doslova klepe na dveře. 18. června se Michal představí na turnaji KSW 71 v polské Toruni, jemuž vévodí bitva o titul lehké váhy mezi Ziolkowskim a Rajewskim. V našich končinách bude možnost ledovat na voyo.cz nebo přes oficiální pay-per-view přenos.

Zdroje:  iSport , KSW

Nejnovější články