Michal Reissinger, šéf organizace UPC Fight, promluvil o sobotním turnaji i o ambicích, které má s thajským boxem u nás

Michal Reissinger, šéf organizace UPC Fight, promluvil o sobotním turnaji i o ambicích, které má s thajským boxem u nás zdroj: Profimedia

Bojovník, trenér a také šéf organizace UPC Fight, Michal Reissinger, chce oprášit slávu thajského boxu v ČR. O tom i o reality show „Cesta bojovníka“, jsme se bavili v našem rozhovoru.

Už tento víkend se dočkáme druhého, semifinálového turnaje v thajském boxu organizace UPC Fight, kde se spolu utkají účastníci reality show „Cesta bojovníka“, která dokumentuje tréninky i samotné zápasy vybraných thaiboxerů z Česka a Slovenska.

Z původního projektu „Underground Private Cup“, který byl zaměřený na hobby bojovníky Muay Thai, aby si mohli vyzkoušet amatérské zápasy v komorní atmosféře pražského Spejbl Gymu, se stala solidní organizace, která má velké ambice – navrátit lesk thajského boxu a přitáhnout k němu diváky i nové bojovníky.

Za celým projektem UPC stojí trenéři Spejbl Gymu a Palec Gymu - Michal Vančura a Michal Reissinger. A právě s Michalem Reissingerem jsme si povídali o celém projektu, jeho ambicích, Muay Thai, MMA i jeho návratu do ringu:

Jak hodnotíte dosavadní průběh UPC z pohledu organizátora i trenéra?

Z pohledu trenéra jsem zklamaný, že vypadnul bojovník Černý s Beketem, ale teď jde do rezervního zápasu, takže teoretická šance aby se vrátil, tam je. A Hauser bohužel musel odstoupit ze zdravotních důvodů, z toho jsem zklamný hodně, protože jsem věřil, že má na to, aby se utkal o celkové vítězství.

A z pohledu organizátora jsem zatím spokojený s předvedenými výkony, zejména první turnaj překvapil i mě samotného, jak jsme to zvládli po organizační stránce, protože ta doba je prostě šílená a myslím si, že jsme to zvládli aspoň na jedna mínus.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Michal Reissinger (@reissingerm)

UPC začínalo jako amatérský turnaj, kde měli možnost si zazávodit hobíci a soukromkáři. Jaké máte s tímto projektem ambice teď?

Naše ambice... já bych byl strašně rád, kdybychom se stali stálicí na československé Muay Thai scéně, kde bychom pravidelně dělali tuhletu naši reality show v malinko změněném formátu. Protože teď jsme to dělali poprvé a zjistili jsme, že tohle je na nás hodně časově a finančně náročné, takže určitě bychom to nějak změnili, aby to bylo pro nás jednodušší. A určitě bychom chtěli dělat 2 až 4 turnaje každý rok.

Plánujete tedy i turnaje v nejrůznějších váhových kategoriích?

Určitě, chtěli bychom příští rok udělat reality show, i když ona to úplně reality show spíše zase takovou tu výpravu o těch bojovnících. Ta váha je ale ještě v řešení, protože bychom to chtěli obsadit zase někým ze Spejbl Gymu a Palec Gymu, takže tomuto se uzpůsobím a chtěli bychom to udělat v zahraničí. Natočilo by se to v Bulharsku, kam teď jedeme na obhlídky a pak by se udělal finálový turnaj jenom tady v Čechách. 

Takže v Bulharsku byste udělali bojový kemp pro účastníky projektu a ten také dokumentovali?

Je to tak, chtěli bychom tam udělat nějaký 2 až 3 týdenní natáčecí kemp, kde by se uskutečnil jeden turnaj jenom mezi těmi účastníky reality show a potom by bylo nějaké finále. Ale to malinko předbíhám. Protože uvidíme, jak se nám povede ta jednička finále. Ale vzhledem k tomu, že už to bude s diváky, tak věřím tomu, že se to povede.

Jak vnímáte scénu thajského boxu u nás? Vidíte u nás nějaké velké talenty?

Já si myslím, že v celém tom našem projektu je několik adeptů, kteří mohou být do budoucna hvězdami na naší Muay Thai scéně. Ať je to Matěj Trčka ze Spejbl Gymu, Nebo Hnídek, Petráš z Rokycan a Slováci jsou myslím kvalitní všichni. Takže já si myslím, že teď už je to na každém z nich, aby to pojali důstojně a zamakali na tom, aby z nich byli známí zápasníci.

A co vaše kariéra bojovníka, chystáte se v budoucnu zpátky do ringu?

Já bych strašně moc rád zápasil kdykoliv a kdekoliv, ale bohužel teď mám nějaké větší zdravotní potíže. Mám problémy s plotýnkou a ani nevím, kdy se mi podaří zase dostat do stavu, kdy budu schopný alespoň trénovat. Teď jsem měl dva zápasy v boxu a bylo to s rizikem, že kdyby se nedej bože něco stalo, tak bych byl někde zkriplenej do konce života a on si člověk časem uvědomí, že to úplně za to nestojí. Takže nejdřív se musím dát zdravotně do pořádku a pak jdu do všeho.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Michal Reissinger (@reissingerm)

Když se bavíme o boxu, pořád je thaibox láska číslo jedna, nebo se vám box zalíbil ještě víc?

Takhle, box mě baví, ale musím říct, že na té české scéně to nemá absolutně žádnou úroveň. Nebo ok, je tady skvělý Vasil Ducár a asi Šálek, Šour, ale pak si myslím, že to nemá moc úroveň. Takže tam jsem z toho malinko zklamanej, ale ono i na té thaiboxerské scéně to celkem stagnuje. Ten fenomén MMA nám ten standup úplně převálcoval. A musím doufat, že se to celé pozvedne. A i proto doufám, že se UPC povede, a že i my přidáme tu ruku k dílu, aby ta scéna tady byla lepší a kvalitnější.

Jak vlastně vnímáte MMA boom, kterého jsme za poslední roky svědky. Uvažujete, že by na UPC byly i MMA zápasy?

Určitě se chceme držet thajského boxu. Nechceme ani do K-1, ani do boxingu. Chceme dělat jenom Muay Thai. A ten boom MMA vnímám tak, že je to prostě skvělé, co se jim tady povedlo a co dokázali. Má na tom X lidí zásluhu a teď Oktagon smlsnul tu smetanu a vyšplhal se XFN po zádech a jede na tom hypu. Ale myslím si, že je to taky hodně odvozeno od UFC, že oni celosvětově udávají ten trend. A můžeme jim to jen tiše závidět a doufat, že se k tomu aspoň z desetiny přiblížíme i my.  

Semifinálový turnaj UPF Fight 2 začíná již zítra, v sobotu 15. 5. od 19:00 a čeká vás skvělá podívaná v podobě čtyř semifinálových zápasů, dvou rezervních zápasů a třech superfightů v podání ostřílených bojovníků.

Na celý turnaje se můžete podívat prostřednictvím PPV, které můžete zakoupit přímo na stránkách www.upcfight.cz nebo jej můžete vyhrát prostřednictvím naší soutěže na našem Facebooku.

Zdroje:  Fights.cz

Nejnovější články