Oktagon čeká korunovace nového šampiona, Filip Macek hodlá na dánského "Žraloka" využít svůj zabijácký instinkt

Oktagon čeká korunovace nového šampiona, Filip Macek hodlá na dánského "Žraloka" využít svůj zabijácký instinkt Filip Macek věří, že se stane králem bantamové váhy | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Česká jednička bantamové váhy jde podruhé do boje o titul Oktagonu a tentokrát jej chce ukořistit za každou cenu.

Už za pár hodin nás čeká korunování nového šampiona Oktagonu, tentokrát v bantamové váze (do 61,2 kg). Vytoužený titul se pokusí sebrat domácí bojovník z pražského gymu Reinders MMA, Filip Macek, proti kterému nastoupí dravý dánský „Žralok“ Jonas Magard.

Filip Macek ušel po své cestě bojovníka už pořádný kus a ve 30 letech je velice zkušeným veteránem, který má na kontě působivých 41 profesionálních zápasů a doufá, že v tom nadcházejícím souboji bude jeho cesta za titulem šampiona úspěšná. Je jasné, že s tolika zápasy je „Máca“ komplexním bojovníkem, který však exceluje především v grapplingu. Z 25 vítězství hned 22 zápasů ukončil před limitem, z toho 18krát submisí.

Jeho největší předností je však srdce bojovníka, kdy se nevzdává, i když zápas nejde zrovna podle jeho představ. Dokáže totiž i ve zdánlivě prohraném zápase na poslední chvíli překvapit soupeře a vyhrát nečekanou submisí.

Přesně tak to udělal v posledním zápase s italským bojovníkem Lucou Iovinem. Zarputilý Ital tlačil českého bojovníka neustále před sebou a v postoji Macka přestřílel. Dokonce i na zemi, kam se boj dostal, měl Ital převahu a otevřel českého bojovníka loktem na hlavě. Ani tehdy to ale „Máca“ nevzdal a v polovině třetího kola překvapil svého soupeře armbarem, po kterém Iovine odplácal.

Filip Macek vs. Jonas Magard Filip Macek jde do boje proti dánskému "Žralokovi" Jonasi Magardovi. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

V Mackově kariéře se nejedná o ojedinělý příběh a v podstatě podle stejného scénáře otočil český bojovník téměř prohraný zápas i proti Khamidu Sultanbievovi, kdy jej v závěru třetího kola utáhl na kneebar. Tento Mackův „zabijácký instinkt“ na poslední chvíli skvěle vystihl jeho trenér André Reinders:

„Jeho nejsilnější zbraní jsou jeho instinkty. Spousta komentátorů mluví o zápasnickém IQ a já říkám, že pro Mácu to tak úplně neplatí, že on nemá zápasnické IQ, ale má zápasnické instinkty, což je podle mě o level výš. On udělá techniku, aniž by ji nějak promyslel, ale je to technika, která přesně zapadne do té situace, kterou soupeře překvapí a často i ukončí. Takže zápasnický instinkt je to, co definuje Filipa Macka.“

Šampionský pás už se "Máca" pokoušel získat v roce 2019 proti Tomáši Deákovi. Zápas se mu ale moc nepovedl, slovenský bojovník mu dominoval v postoji a lstivě fingované knockdowny s úmyslem nalákat Deáka na zem Mackovi příliš nevycházely. Po třech kolech tak prohrál na body a sen o šampionském titulu se mu rozplynul. Dodnes na svou prohru vzpomíná velice emotivně, protože se na zápas připravoval téměř celý rok a na trénink si tehdy dokonce půjčil téměř 300 tisíc korun.

„Prohru vnímám tak, že nejdřív je to konec světa, po čase se to ustálí a řekneš si, že je to dobrý,“ svěřila se česká bantamová jednička. „Ona vždycky potom přijde výhra a v tu chvíli se to spláchne, ale musíš vždycky vydržet pár měsíců a užírat se tím, že jsi třeba někde blbě nechal hlavu.“

A přesně podle tohoto manuálu postupoval český bojovník i po prohře s Deákem. Ten mu svým výkonem utnul sérii pěti výher v řadě, ale Macek se dokázal z porážky rychle oklepat a nyní se veze na vlně 4 výher. Poslední výhrou nad Italem Iovinem tak potvrdil pozici jedničky Oktagonu v bantamové váze a vysloužil si šanci získat volný šampionský pás.

O ten se utká s mladým dánským „Žralokem“ Jonasem Magardem: „Je to tvrdý boxer docela, dává do všeho 100%, bude hodně nafýzovaný a chce se prát. Jde to na něm vidět, že to má rád,“ říká o dánském soupeři Filip.

Trenér André Reinders je ale přesvědčený, že šampionský pás zůstane doma:

„Myslím, že dokážeme dobře odhadnout, jak bude reagovat v různých fázích toho boje a myslím, že ta kombinace zápasnického instinktu a toho směru, který Filipovi dáme, povede k tomu, že ten pás zůstane doma v Čechách a Filip Macek se napodruhé stane šampionem Oktagonu v bantamové váze.“

Turnaj Oktagon Prime 4 začíná v sobotu od 18. hodin a hlavní zápas večera mezi Filipem Mackem a Jonasem Magardem přijde na řadu pravděpodobně kolem kolem 23. hodiny večer. Přímý přenos je možné pořídit na oktagon.tv.

Zdroje:  Sherdog.com , youtube - oktagonmma

Nejnovější články