Pavel Salčák popsal tvrdý režim v London Shootfighters, kde se připravuje Karlos Vémola

Pavel Salčák popsal tvrdý režim v London Shootfighters, kde se připravuje Karlos Vémola zdroj: Profimedia

Anglický MMA gym London Shootfighters, který je již dlouho útočištěm českého „Terminátora“, podle Pavla Salčáka v mnoha ohledech překvapí.

Oktagon Výzva je teď již nedílnou součástí československé organizace, za níž stojí Ondřej Novotný a Pavol Neruda. Promotéři se k reality show pravidelně vrací, jelikož je mezi fanoušky velmi populární. Pro bojovníky jde zase o možnost strhnout na sebe světla reflektorů, dát o sobě vědět a propracovat se k dalším zajímavým příležitostem.

Jedním z účastníků byl také Pavel Salčák, který figuroval ve druhé sérii. Hned v prvním duelu se blýsknul učebnicovým kolenem, jež v rekordním čase dopadlo na bradu Patrika Grünnera a poslalo ho k zemi. Salčákovi se v dalších zápasech nedařilo, brzy však přišel razantní obrat. Z posledních pěti zápasů si připsal čtyři výhry, naposledy došlo na remízu s Filipem Tomczakem.

 

Oktagon Výzva Pavlovi přinesla možnost blíže se seznámit s Karlosem Vémolou, který tehdy dohlížel na český tým z pozice trenéra. Momentální šampion střední váhy často mluví o tvrdé přípravě v London Shootfighters. A přesně tam Salčáka pozval. V podcastu Fair Play Thinker „Salin“ přiznal, že na výlet patrně nikdy nezapomene.

Tradiční londýnský gym se v první řadě výrazně liší skladbou tréninků. Pavel poukázal třeba na časový harmonogram. „Dopolední tréninky začínají až ve dvanáct nebo v jednu, druhá fáze začíná už v šest, takže je to docela blízko u sebe,“ vysvětlil. Pavlovi tedy chyběl čas na odpočinek. To bylo ale zřejmě to nejmenší. „Rozběháš se, dáš si cviky na rozehřátí, jedno kolo stínuješ a pak jdeš na ostré sparingy.“ Ty se podle něj svou intenzitou vyrovnaly zápasům, vše ostatně probíhalo v zavřené kleci pod dohledem trenérů. Salčák tuto zkušenost uvítal. „Hodně kluků z Čech z toho má respekt, ale pro mě to byla mentálně i fyzicky ta nejlepší možná příprava. Zaspároval sis s borci z Bellatoru a z dalších soutěží, prostě se špičkou v Británii.“

Teprve po třech až čtyřech kolech se bojovníci věnovali nácvikům a technikám. „Tady v Čechách se většinou unavíš u nácviků a technik, teprve pak jdeš na půl plynu na sparing, což si musíme přiznat, že to tak je, už nejsi stoprocentní. Tam vyplivneš 100 %, trochu se zregeneruješ a jdeš dát nějaké nácviky. A oni jsou takoví fanatici, že na konci tréninku jedou buď air bike, ale spíš climber,“ což je dle jeho slov „hnus“. Právě climber je využíván jako důležitá zkouška. V každém ze tří pětiminutových kol je totiž potřeba pokořit 1000 metrů. Pouze tehdy je bojovník připraven na ostrý zápas.

Salčáka ale překvapily i prostory, kde byl gym provozován. Uvnitř se netopilo, takže se na stropě držela plíseň. A jelikož přijel v zimě, musel se rozcvičovat v bundě, než se pořádně zahřál, protože uvnitř bylo zhruba šest stupňů. Neohřál se ani po tréninku, ve sprše totiž tekla pouze studená voda. Do Londýna se mu navíc nechtělo cestovat s vybavením, spoléhal tedy na to, že si rukavice a chrániče vypůjčí na místě. „Tam přijdeš a uvidíš skládku chráničů. Trochu se bojíš tam sáhnout, ale nakonec si něco vezmeš, protože musíš.“ V gymu je také k vidění „polorozpadlá“ klec a díry v zemi. Těch 50 až 60 lidí, kteří na tréninky docházeli, se navíc pohybovali na velmi malém prostoru.

To vše ale podle něj vyvažuje možnost potkat světoznámé bojovníky a také zkušenosti zdejších trenérů. „Je to jeden z nejtradičnějších týmů v Anglii. Trenéři jsou skvělí, pro mě šlo o největší trenérské persony, které jsem kdy potkal,“ završil své vzpomínání na Londýn.

Pavel Salčák se s Karlosem Vémolou vídá pravidelně. Stejně jako on se totiž připravuje pod dohledem Andrého Reinderse a právě ladí formu na další zápas, který ho čeká koncem března.

Zdroje:  Fair Play Thinker

Nejnovější články