Pavol Neruda prozradil, kolik si bojovníci v Oktagonu vydělají, a nastínil velké plány do budoucna

Pavol Neruda prozradil, kolik si bojovníci v Oktagonu vydělají, a nastínil velké plány do budoucna zdroj: Profimedia

Pavol Neruda naznačil plány do budoucna, z organizace chce udělat evropskou jedničku.

Pavol Neruda přijal pozvání k rozhovoru pro magazín Startitup.cz. Hned úvodem padla řeč na uplynulý rok, který byl i pro organizaci Oktagon MMA velmi náročný. Její spoluzakladatel potvrdil, že se nacházeli v krizové situaci, z níž ale naštěstí zvládli vybruslit. Pomohl i projekt Oktagon Underground, který je v podstatě zachránil. „Šlo hlavně o samotné přežití, dát bojovníkům zápasy... Jinak by museli skončit, najít si práci. To si neumím představit,“ přiznává Neruda. Dodává, že organizace nyní zaměstnává poměrně velký tým, který je také potřeba uživit. Promotérům tedy nezbývalo nic jiného, než se přizpůsobit a vymyslet něco nového.

Na podporu od státu se spoléhat nechtěli, což bylo zřejmě dobré rozhodnutí. Neruda se zmínil, že bylo velmi obtížné komunikovat s úřady, především tedy na Slovensku. V Čechách byla situace o něco lepší. „Zavoláte a oni vám přesně poví, co máte udělat, pomohou vám s výjimkou, vyplatí vám kompenzace, pokud na ně máte nárok. Na Slovensku se nedá ani komunikovat,“ popsal své zkušenosti.

Šéfové Oktagonu se nyní snaží hledět spíše do budoucna. V hlavě mají hned několik zajímavých nápadů, které by chtěli realizovat, což se podle Nerudy projeví i na velikosti produkčního týmu. V něm je nyní přibližně 40 členů, on sám si ale dovede představit, že se číslo za rok a půl navýší na 200. Promotéři mají ostatně velké cíle, například stát se jedničkou v celé Evropě. „Zůstávat jen v Československu by asi nebylo rozumné. Myslím si, že i pro domácího diváka bude zajímavější, když se to celé bude dít na větší evropské platformě, když budeme mít ještě větší dopad, lepší zápasy, bojovníky, větší eventy, více popularity a pozornosti.“

Vysoké ambice se projevují už nyní. Na turnajích se běžně představují bojovníci ze zahraničí, nezřídka dokonce dochází k zápasům dvou cizinců. Organizace by chtěla uspořádat galavečer i za hranicemi Československa, čímž by se mohla představit dalším divákům. Neruda naznačil, že se tak pravděpodobně stane v jednom ze sousedních států, uvažuje se ale i o dalších zemích. Na to však momentálně nejsou příznivé podmínky.

Ondřej Novotný se nechal slyšet, že se již posunuli do fáze, kdy se o zápasy hlásí bojovníci z celého světa. Pavol potvrdil, že denně hovoří s jejich manažery, což jistě vypovídá o atraktivitě organizace. Jeden jediný zápas pod Oktagonem může bojovníka významně posunout v jeho kariéře. Jako příklad uvedl Alexe Lohorého. Karlose Vémolu sice neporazil, na Instagramu nicméně získal zhruba pět tisíc nových fanoušků. „Na něm jsme dobře viděli, jak zahraniční bojovník přijde k nám a sám je překvapený, kolik se mu najednou dostává popularity. Má třicet zápasů v kariéře, bojoval ve velkých světových organizacích, ale teprve u nás poprvé zažil pocit slávy.“ Náklady na bojovníky se dle slov Nerudy liší v závislosti na jejich zkušenostech. Odměnou tedy může být 1000 euro, ale také desetkrát tolik. Turnaje se ale nesnaží stavět na superhvězdách, kterým by museli zaplatit ještě více. Například soupeři šampionů Oktagonu by měli mít chuť vracet se k dalším zápasům. Promotéři tedy musí vždy myslet několik kroků dopředu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Podle Nerudy se většina bojovníků, kteří se představí v Oktagonu, může pyšnit tím, že je MMA jejich jediným zdrojem příjmů. „Řekl bych, že pro většinu už je to hlavní zdroj obživy. Jednak jsou to peníze ze zápasů, ale samozřejmě jde i o sponzory a lidi okolo nich.“ Bojovníkům se podle něj finančně daří také díky tomu, že je tým Oktagonu schopen zapracovat na jejich popularitě a dobře je zpropagovat. Jedním dechem ale dodává, že je u nás neuvěřitelně těžké uspět, jelikož se stále zvyšuje konkurence.

Pavol Neruda závěrem poděkoval všem fanouškům, kteří jim zachovali přízeň i v těžkých časech, čímž organizaci výrazně pomohli.

Zdroje:  Startitup.cz

Nejnovější články