Ondřej Novotný prozradil, jak se dařilo Oktagonu v minulém roce a odkryl odvážné plány do budoucna

Ondřej Novotný prozradil, jak se dařilo Oktagonu v minulém roce a odkryl odvážné plány do budoucna zdroj: Profimedia

Šéf Oktagonu se v letošním roce chce vrátit k turnajům s diváky, na překonávání dalších milníků je však podle něj příliš brzy. I tak nás zřejmě čekají velké novinky, třeba nový formát turnajů.

Organizace Oktagon MMA se postarala o stylové ukončení loňského roku. V Brně totiž organizátoři předvedli pořádný "cirkus", přestože se i tentokrát museli obejít bez přítomnosti diváků. Těch televizních bylo naštěstí dostatek. Ondřej Novotný v rozhovoru pro Šport.sk naznačil, že turnaj možná dokonce předčil očekávání. Celý rok nakonec hodnotil pozitivně, i přes útrapy spojené s pandemií. „Jako jediní na scéně jsme dokázali laťku nejen udržet, ale ještě zvednout. Díky dosaženým číslům sledovanosti v televizi, na sociálních sítích či PPV si nás ve světě ještě více váží.“

Se společníkem Palem Nerudou se zkrátka nechtěli smířit s tím, že by si kvůli restrikcím museli dát na nějaký čas pauzu. „Vždy se objeví nějaké problémy. Důležité je, jak se k nim postavíte. Definuje nás motto ‚V každém z nás je bojovník‘. Přesvědčili jsme lidi, že to, co děláme, má smysl. Organizovali jsme turnaje i v nejtěžších časech a budeme bojovat dál. Nezkusit je horší než neuspět.“

Koranovirová pandemie dle promotéra výrazně zpomalila rozvoj rozjeté organizace. „Nebýt pandemie, neměli bychom problém vyprodat šest velkých arén. Klesly i příjmy od sponzorů. Celkově jsme přišli o několik milionů eur.“ Omezený trh si otestovali v rámci speciálního turnaje Oktagon Underground. Organizace se podle Novotného nedostala do situace, kdy by nebyla schopna plnit své závazky, muselo však dojít k citelným změnám, například ke snížení odměn pro bojovníky a členy Oktagon týmu. Za poslední rok tedy organizace nic moc nevydělala, ale zároveň ani neprodělala, což je dle promotéra úspěch.

V této souvislosti padla řeč také na případné kompenzace ze strany státu. Přístup Slovenska Novotný označil jako „velký vtip“, na české straně je podle něj možnost, že dosáhnou alespoň na malou kompenzaci, což přisuzuje práci Národní sportovní agentury.

A jaké jsou plány pro rok 2021? Spolumajitel Oktagonu přiznává, že se k velkým projektům budou muset propracovat, což nějaký čas potrvá. Letošek podle něj nebude o překonávání milníků. „Až pominou opatření, vrátíme se s diváky do Prahy, Ostravy, Bratislavy a Košic. Maximálně přibudou nová města, která navštívíme s novým formátem, který chystáme.“ O něm ale zatím nechce mluvit, jelikož s týmem stále pracuje na detailech. Novým formátem by eventuálně mohla být variace na Oktagon Underground, kdy bojovníci postupovali pyramidou v zápasech dle pravidel, která byla ušita na míru postojářům. Zápasy však na sebe navazovaly v krátkém časovém horizontu, postupující bojovníci tak trpěli na častá zranění. Do některých finálových duelů tak museli naskočit náhradníci. I tak šlo ale o divácky atraktivní formát, s nímž by organizace mohla doplnit velké turnaje.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Ondrej Novotny (@ondrejnovotny)

Promotéři mají ostatně velký výběr ze zájemců o další zápasy. Těžká doba totiž přihrává nové příležitosti. UFC v důsledku koronakrize propustilo řadu velkých osobností, které by mohly mít zájem o angažmá v československém Oktagonu. Novotný nijak nezastíral, že mu denně chodí nabídky od manažerů bojovníků, kteří se s nejprestižnější MMA organizací museli rozloučit. Zároveň ale dodává, že musí být v tomto ohledu velmi opatrní. „Záleží také na tom, co nám může bojovník přinést a kolik to bude stát. Musíme si držet určitou cenovou politiku, strategii a nezbláznit se. Nemůžeme si zatím dovolit to, co Rusové nebo Poláci.“ Zatímco Makhmudovi Muradovovi by mohl Oktagon nabídnout stejné peníze, jaké dostane v UFC, za Anthonyho Pettise, který se s UFC nedávno rozloučil, by museli výrazně připlatit. Novotný si není jistý, jestli by to zrovna v jeho případě dávalo smysl. Taktéž připomněl, že nemá smysl domlouvat pouze jeden zápas.

O tom, kam ve světě patří Oktagon MMA má ale jasno. „Bez diskuze patříme už nějakou dobu mezi nejlepší desítku. Konkrétní umístění je subjektivní na základě různých parametrů. Vyrovnat se momentálně nedá jen UFC.“

A kdy by se mohl uskutečnit první turnaj s přítomností diváků? „Nejsem moudřejší než koronavirus a naše vlády. Odhaduju, že červencový turnaj na Štvanici už bude s diváky,“ říká šéf Oktagonu. Jak ale sám dodává, tuto možnost si nedovede dost dobře představit.

Zdroje:  ŠPORT.sk

Nejnovější články