Překážky jsou od toho, abychom je překonávali, říká Inkvizitor. Před soubojem s Pukačem musel řešit zdravotní problémy

Překážky jsou od toho, abychom je překonávali, říká Inkvizitor. Před soubojem s Pukačem musel řešit zdravotní problémy Miroslav Brož zdraví fanoušky | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

V jeho odpovědích slyšíte výrazy jako „díky bohu“ či „člověk míní a pánbůh mění.“ Z úst Miroslava Brože to ale zní tak nějak upřímněji. Hlásí se totiž k protestanské církvi a když zrovna nebojuje v kleci, můžete ho zastihnout na kázání. V posledních dnech se pral s nemocí, přesto si sympatický bijec udělal čas na krátký telefonický rozhovor. Jeho souboj se Slovákem Robertem Pukačem možná na sobotní kartě Oktagonu není nejvýše, ale pozornost by poutat jistě měl.

Přípravy před sobotním zápasem vrcholí. Jak se cítíte před 20. květnem?

Dobral jsem už antibiotika, takže lepší. Samozřejmě mi to vzalo asi dva dny na shazování, protože jsem nemohl dělat věci, jaké jsem chtěl. Ale příprava byla skvělá, kempy byly výborný a cítím se super. Prostě člověk to musí brát tak, jak to je. Abych šel do zápasu stoprocentně připravenej, tak takovej luxus jsem dlouho nezažil. Mám obě ruce díky bohu v pořádku, můžu s nimi hýbat. Ale zase jsem dostal antibiotika, klasika. Něco se vždycky musí objevit. Překážky jsou od toho, abychom je překonávali. A tohle je jedna z nich.

Řekl jste mi, že shazujete, prakticky nejíte a musíte za den hodně spálit. Není to tak, že Vám můžou chybět v sobotu síly?

V soboto bude všechno ready. Teď posledních deset dnů jsem měl tisíc kalorií na den, i kvůli těm antibiotikům to bylo maličko těžší, ale to je naše práce a patří to k tomu. Váhu udělám jako vždycky, doufám, díky bohu, bude to asi bolet. To je vždycky stejný. 

Nedávno jste se vrátil zpět do Oktagonu. Když to řeknu jako klišé – všude dobře, v Oktagonu nejlépe?

Asi tak. Někdo říkal, že jsem si chtěl vydělat peníze. Ale kdybych chtěl prachy, tak bych zůstal v KSW. Už jsem se k tomu vyjádřil, přestoupil jsem zpátky, jsem rád, že to takhle proběhlo. Jsem tady, jsem doma, děkuji Oktagonu i všem fanouškům, i zápasníkům, že se k tomu postavili dobře. Člověk míní, pánbůh mění. Každý někdy uděláme chybu, ale důležitý je dostat druhou šanci.

Pojďme k jinému tématu. Co se třeba tolik neví, tak se hodně hlásíte k víře, konkrétně k protestantské církvi. K tomuto se člověk dostane až časem?

Vyrůstal jsem s babičkou, ta mě k tomu vedla. Ona byla katolička, takže jsem samozřejmě věřil. Ale furt mi tam něco nehrálo, muselo se chodit ke zpovědi a tak, furt tam byl někdo třetí. Poté jsem se v tom protestu našel, možná i kvůli tomu, že se snaží jít opravdu podle bible. Samozřejmě, všude narazíte na fanatiky nebo nějaké sekty. Já se snažím mít osobní vztah s Bohem a jít tou správnou cestou a být dobrým člověkem. 

Přezdívku Inkvizitor jste si určil Vy?

Ta není ode mě, tu mi dal Zdenda Švamberk, když jsem začínal a musel jsem mít nějakou přezdívku. Říkal, že nechápe, jak nějaký křesťan může bejt takhle zlej (směje se). Ale beru to jako srandu, je to jenom přezdívka, kterou jsem dostal. 

Jestli mám správné informace, tak vy jste v nedávné době vedl v Kladně i nějaké kázání, je to tak? 

Ono to nebylo úplně kázání. Spíše bohoslužby pro mladé. Nedávno to snad bylo z vězení, teď jsem mluvil já jako sportovec a mělo to docela slušnej úspěch. Lidi začali docházet i do sboru. Mluvil jsem o psychických problémech, úzkosti a lidi viděli, že jsme normální lidi a všichni máme stejný starosti. A nebylo tak, že já bych vedl bohoslužbu, spíše to bylo formou rozhovoru. Opravdu to bylo strašně fajn.  Kdyby můj příběh měl ovlivnit jednoho člověka, aby začal věřit v Boha, tak bych byl nejšťastnější člověk na světě

Pomáhá i víra v těžkých časech? Například, kdyby se nepovedl zápas v kleci, tak si řeknete, že svět nekončí?

Je to tak. Už to mám nastavený tak, že vím, co chci. Jsem starší zápasník, je mi 34 let. Chci dělat dobrý zápasy, a když to řeknu otevřeně, tak už se z toho nepo*eru. Jsem spokojenej, trénuju hokej, mám holky. Dělám to, protože mě to fakt baví, mám rád lidi, kteří se okolo toho pohybují a naplňuje mě to. Musím se starat o svoji rodinu. Strašně se na sobotu těším, ale je to prostě sport. Můžu tam nechat všechno, ale nemusí to dopadnout. Udělal jsem v tomhle obrovský postup v hlavě, že zvládám ty zápasy líp a líp. Ale nyní cítím, že tam ten tlak je. Fakt velikej turnaj. I přes to, že s hlavou dobře pracuju, s Petrem Žídkem, tak je to znát. 

Mám si na Vás v sobotu vsadit?

(Směje se) Já nevsázím a tohle neřeším. Ať si každý dělá, co chce. Mně i ty kurzy přijdou směšný, jednou to je takhle, druhý den jinak. Ti frajeři absolutně netuší, jestli někdo skrývá nějaký zranění a tak. Robo Pukač je tady dýl než já. Já mám 15 výher, on má 16 výher, já mám sice jenom tři porážky, on deset, ale on zápasí dýl. Za mě je ten zápas naprosto skvělej a je to 50 na 50. Možná nedávno jsem byl o trochu větší favorit, teď se to zase asi stáhlo. Je to MMA, může se stát všechno. Mám jasnej plán, co chci dělat, ale jak jsem říkal, člověk míní, pánbůh mění. Uvidíme až v sobotu večer. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený MIROSLAV BROŽ (@inkvizitor_mma)

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články