Proč si zápasníci oblíbili otužování? Krom zdravotních benefitů si pochvalují i posílení ducha

Proč si zápasníci oblíbili otužování? Krom zdravotních benefitů si pochvalují i posílení ducha Matěj Kuzník přiznal, že už si bez otužování neumí představit ráno | zdroj: FOTO: Se svolením Matěje Kuzníka

Z otužování se u nás v posledních letech stal trend a sociální sítě v zimních měsících zaplavují obrázky lidí v ledové vodě. Není divu, přináší to totiž spoustu benefitů – od posílení imunity až po psychickou odolnost. I proto si jej oblíbili mnozí bojovníci.

"Otužování je součástí mého života. Výborné na posílení imunity, výbornou regeneraci, což jako sportovec potřebuju, zlepšuje mi to spánek, chuť do těžkých tréninků a samozřejmě i duchovní stránka a očista má svou hodnotu. Dokážu se uvolnit a ponořit sám do sebe, soustředit se nad dech, což je velká regenerace pro tělo i mysl," říká například Samuel "Pirát" Krištofič

Ledovou lázeň si často dopřává i Jan Malach. "Zdravotní benefity otužování jsou už hodně známé. Vedle toho mi ale ledová voda pomáhá upevňovat disciplínu. Člověku se v mrazu samozřejmě do ledové vody nechce, ale vlezeš tam a ten pocit po tom je skvělý. Ten mentální odpočinek a budování disciplíny jsou za mě opravdu důležité," hodnotí "Král severu" největší přínosy. 

To jeho týmový kolega Matěj Kuzník přiznává, že už je na chladu závislý. "Je to pro mě dokonce něco, bez čeho bych se neobešel. Po probuzení si neumím představit jiné ráno, než v ledové sprše. Ledová voda zvedá hladinu dopaminu, cítím se hned ráno lépe, nabuzený do celého dne. Vedle toho to samozřejmě buduje disciplínu, překonává strach a bolest, zlepšuje spánek a má i pozitivní vliv na regeneraci. Samozřejmě se mi do té vody kolikrát nechce, ale jde o překonávání sebe sama, o budování disciplíny. Ledová voda z vás dělá odolnějšího a silnějšího člověka. Ten pocit potom je k nezaplacení. Je to takový chvilkový pocit nesmrtelnosti." 

Se svými dvěma svěřenci souhlasí i trenér André Reinders. "Otužování mě naučilo zklidnit organismus pod velkým stresem, což koupel v ledové kádi rozhodně je, za pomoci vlastního dechu. A právě v tom vidím největší přínos pro bojovníky," prozradil, co mu pobyt v ledové vodě přináší.

Jak to vidí odborník?

"Po intenzivním tréninku nebo dokonce zápase pomáhá ledová vana skvěle od bolesti svalů. Pravidelné využívání chladové terapie snižuje v těle míru nadměrného chronického zánětu který se jednoduše tvoří v období stresu, ať už mentálního nebo fyzického. Chronický zánět je nebezpečný tím, že dlouhodobě a nenápadně nahlodává tkáně a urychluje stárnutí. Chladová terapie tak pomáhá nejenom s akutní regenerací, ale také s dlouhodobým managementem energie, psychiky a celkového zdraví," říkáLibor Mattuš, expert na chladovou terapii a biohacking, který je autorem knihy Chladová terapie a dlouhodobě pomáhá s otužováním a prací s dechem například Jiřímu Procházkovi. 

Biohacker Libor Mattuš pomáhal Jiřímu Procházkovi Biohacker Libor Mattuš pomáhal Jiřímu Procházkovi | zdroj: FOTO: Se svolením Libora Mattuše

"Pokud jste při tréninku zaměření spíše na pohyb a motoriku, ledová vana vám může pomoci zmírnit bolest svalů a s tím související problémy s pohybem, tím pádem se můžeme dříve vrátit do tréninku. Ledovou vanu naopak nedoporučuji po běžném silovém tréninku, tam raději využijte krátkou studenou sprchu."

Souhlasí také s mentální přínosem. "Pravidelné vystavování se chladu podporuje odolnost vůči nepohodlí, podobně jako náročný vytrvalostní trénink. Chladovou terapii si můžeme představit jako takovou posilovnu pro nervovou soustavu a hormonální systém. V ledové vodě nám jde vlastně o život, lidská mysl se tak dokáže dostat do přítomného okamžiku a plně se soustředit na nastalo situaci. Je to tedy správný mentální trénink mysli bojovníka, který se v nadcházejícím zápase také bude muset plně koncentrovat na zápas. Správné dýchání a chlad jsou primárními nástroji mentálního tréninku, který stále častěji prostupuje do světa profesionálního sportu. Zima a potápění v ledové vodě je pravidelným mentálním tréninkem třeba u amerických speciálních jednotek Navy SEALs." 

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články