Procházka v dokumentu nechal nahlédnout do svého nitra, po promítání promluvil o přípravě na Teixeiru

Procházka v dokumentu nechal nahlédnout do svého nitra, po promítání promluvil o přípravě na Teixeiru zdroj: Profimedia

Od dnešního dne si předplatitelé Voyo mohou pustit dokument věnovaný životní cestě Jiřího Procházky, premiéře předcházelo promítání v pražském kině Světozor, kam česká jednička zavítala v doprovodu trenérů Martina Karaivanova a Jaroslava Hovězáka. 

Dokument prostřednictvím rozhovorů s Procházkou a jeho nejbližšími nabídl poměrně detailní sondu do života českého bojovníka, zmapoval bouřlivé dětství, dospívání bez otce, první setkání s bojovými sporty a s nimi spojené usilování o absolutní mistrovství, které Jirku a jeho trenéry dostalo až do UFC. Titulový vyzyvatel byl se zpracováním dokumentu spokojený, stejně to vnímali i trenéři. “Je to pro nás i motivační, stmeluje nás to. Bylo to hezké, dobře natočené, super,” řekl Jaroslav Hovězák. “Vtáhlo mě to, akorát já tam nějak nepasuji, ale jinak dobrý. Jiří byl dobrý.” doplnil Karaivanov. Procházka také souhlasil, že by snímek mohl být jistou motivací, například pro sportovce, kteří svět bojových sportů teprve začínají objevovat. “Určitě. Ať si v tom najde kdokoliv cokoliv, ať se chytne čehokoliv… Byl bych jedině rád, kdyby to mohlo takhle posloužit.”

Dokument je prošpikovaný záběry z prvních dvou zápasů v UFC, v nichž narazil na Volkana Oezdemira a následně na Dominicka Reyese. Procházka přiznal, že se při opětovném sledování nemůže ubránit hledání chyb. “Určitě tam bude spousta chyb, ať už v prvním nebo druhém zápase, chyby, které se opakují, když jsem se nechal unést, pozdější reakce, chybějící balanc,” řekl a potvrdil, že si schytané údery dobře pamatuje. “Je na čem makat. Nejdůležitější je, že to víme.” Trenér Hovězák v této souvislosti zdůraznil, že se jeho svěřenec úderům nikdy nemůže úplně vyhnout. “Je to boj nejlepších bojovníků na světě, je nemyslitelné, že by Jirka nějakou ránu neschytal… My se z toho poučíme, ale je nesmysl si myslet, že půjdeme do dalšího zápasu a Jiří tam bude uhýbat jako v Matrixu.”

zdroj: Video: Se svolením VOYO

Od bitvy s Reyesem uběhl už celý rok, což je v životě bojovníka dlouhá doba. Procházka nazančil, že se snažil rozšířit své obzory a posunout vlastní hranice zase o kus dál. “Je to nahoru a dolů. Snažil jsem se zacílit na všechny pilíře přípravy, na zem, wrestling i postoj, všechno posunout. Častokrát jsem zjistil, že je to fakt strašné, ale na druhou stranu zase vím, že když přijdou zlomové a důležité okamžiky, tak udělám, co je třeba.”

K přípravě se vyjádřili i trenéři. “Jak Jiří říkal, že je to nahoru a dolů, tak to je v přípravě zcela normální, když člověk jede hranu a jde za hranice všeho možného. Samozřejmě přicházejí chvíle, kdy dojde na pochybnosti, pak je to v pohodě. Od toho jsme trenéři, abychom Jiřího podpořili. Máme jasnou cestu, víme kam směřujeme, celá příprava je zcela konkrétní na Texeiru, takže nepochybujeme. Je tam obrovský pokrok, hlavně v té vnitřní energii a v ovládání prostoru v kleci nejen technikou nebo postupem dopředu, ale také svou osobností, na tom jsme také hodně zapracovali,” vysvětlil Karaivanov. Zmínil také, že Teixeira je v první řadě skvělý wrestler, připravu tedy zacílili tímto směrem. Z Procházky se ale nesnažili udělat wrestlera, spíše ho chtěli připravit na konkrétní situace, v nichž je soupeř dominantní.

Český bojovník v rámci přípravy na šampionský duel přijal pozvání do zámořského Fight Ready gymu, kde s ním spolupracoval bývalý dvojnásobný šampion a olympijský vítěz v zápase Henry Cejudo. Návštěvu si pochvaloval, zpětně ji takto hodnotí i trenéři, kteří byli nejprve trochu skeptičtí. Martin Karaivanov zdůraznil, že podobné situace většinou skrývají nějaký háček, což odvozuje z aktuální pozice v UFC. Nakonec byl ale nadšený. “Vylezeš z té ulity, z toho domácího rybníku a poznáš něco jiného, zcela rozdílného, na druhém konci světa,” řekl a doplnil, že ho překvapila soudržnost týmu a jeho vedení. “Henry je prostě šampion, super wrestler, i když je to úplně jiný somatotyp než Jirka,” doplnil Hovězák a poukázal na značný výškový i váhový rozdíl. “Je to o tom, že si z toho vezmeme to, co se nám hodí, mělo to nesmírný přínos.”

Poslední otázka z naší strany mířila na symboliku zápasu s Gloverem Teixeirou. Procházka je znám tím, že se nechává inspirovat cestou japonského šermíře, jímž je Mijamoto Musaši. Ten se po souboji s Kódžirem Sasakim stal největším mistrem meče v japonské historii. Procházka nicméně v Teixeirovi tuto podobnost nevidí. “Ne, je to (jen) další oponent.”

Nezbývá, než doufat, že Procházka poslední zkoušku v podobě Teixeiry zvládne a stane se prvním českým šampionem v dějinách UFC. Zápas se ostatně pomalu blíží, dojde na něj na turnaji UFC 275, který se uskuteční 11. června v Singapuru.

Zdroje:  Tisková konference Jiřího Procházky

Nejnovější články