Rekordman Buchinger. Stal se prvním dvojitým šampionem Oktagonu, míří ale výš

Rekordman Buchinger. Stal se prvním dvojitým šampionem Oktagonu, míří ale výš Ivan Buchinger ovládl dvě váhové kategorie Oktagonu, tady ale legenda nekončí. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Ivan Buchinger chce na sklonku kariéru zpečetit svůj status coby legendy MMA. Poté, co se stal prvním dvojitým šampionem v historii Oktagonu, vyzval "Růžového pantera" k souboji o další opasek.

Na slovenské scéně pravděpodobně není ostřílenější zápasník než Ivan Buchinger. Pětatřicetiletý Slovák bojoval o tituly prestižních světových organizací už v dobách, kdy u nás MMA ještě nebylo v záři reflektorů. V kleci se střetl i s Conorem McGregorem. Ani po 45 zápasech ale „Buki“ nezpomaluje. V domácí organizaci Oktagon MMA sbírá jeden opasek za druhým a stanovuje nové rekordy.

Lehkou váhu (-70,3 kg) ovládl hned po návratu na domácí scénu. Ronyho Paradeisera donutil odklepat už po necelé minutě a půl. A netajil se svým snem usednout vzápětí také na trůn nižší pérové divize (-65,8 kg). Tam ho ale čekal nebezpečný škrtič Vojto Barborík. Kaňkou na kráse souboje dvou elitních slovenských bojovníků bylo jen to, že Barborík nesplnil váhový limit a nemohl tedy v případě vítězství titul získat. Vítězství nad legendou jako je Ivan by však samo o sobě bylo dostatečnou odměnou.

Oba bojovníci vynikají především v boji na zemi, proto se očekávalo, že se tam ani jeden z nich nebude hnát a zápas bude probíhat hlavně v postoji. To se potvrdilo, první pětiminutovka začala z obou stran velmi opatrně. Aktivnější byl Barborík, ale většina jeho úderů minula nebo dopadla do krytu. Byl to naopak Buchinger, kdo v polovině kola trefil tvrdou zadní, která Vojtovi vůbec nechutnala a zacouval až na pletivo. Ivan ucítil krev a vydal se na lov.

První sérii úderů i koleno Barborík přežil a zdálo se, že je z nejhoršího venku. Přišla ale další tvrdá zadní a situace se opakovala. Tentokrát Vojto útočnou bouři přečkal tím, že Buchingera zaklinčoval. Roh pak musel Ivana dokonce krotit, aby se nehnal po ukončení až moc, což by ho v pětikolové bitvě mohlo stát hodně. Tvrdá pravačka ale udávala rytmus až do konce úvodního dějství. Barborík prožil peko, ale hrobníkovi z lopaty nakonec těsně utekl.

Na začátku druhého dějství vzal Barborík boj na zem. A tam jsme mohli sledovat doslova mistrovské představení. Neustála akce a změny pozic, bylo vidět, jak se snaží na soupeře něco vymyslet, ani jeden ale žádnou chybu nedopustil. Když se boj vrátil do postoje, dominoval Buchinger. Ke konci kola ale bylo vidět, že mu rychle ubývají síly a tuhnou ruce.

Ve třetím kole se Barborík zaměřil na to, aby Ivanovi vysál co nejvíce sil. Přišpendlil ho tedy na pletivo a bodoval tvrdými lokty. Ve stejné strategii pak pokračoval i v kole následujícím.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

Hned na začátku závěrečného kola Buki trefil zadní a také highkick. Vojto šel k zemi, kde ale Ivanovi ihned chytl nohu a pokusil se o heel hook. Buchinger mu ale vyklouzl a sám zaútočil, páka nevyšla, rozjel tedy údery. Následně si ale nechal Barboríka postavit, na nohách měl koneckonců navrch. Ihned se ale šlo zpět na zem. Oba se už doslova koupali v krvi. Bylo jasné, že Barborík může zvítězit už jedině před limitem. S každou vteřinou se tak jeho šance dramaticky snižovaly.

Po závěrečném gongu se tedy Buki vydal oslavovat své vítězství na klec. O chvíli později mu jej oficiálně posvětili i rozhodčí. Slovenský bojovník se tak stal historicky prvním dvojitým šampionem Oktagonu, navíc mu promotér Ondřej Novotný přisoudil bonus 50 tisíc za výkon večera. Slovenský válečník dal ale najevo, že má vyšší ambice. „A teď, jak jsme se dohodli, ještě jeden opasek se někam vejde. Takže mistře Kozmo, možná přijdu,“ vyslal vzkaz směrem k „Růžovému panterovi“, který vládne welterové divizi (-77,1 kg). Svůj záměr poté potvrdil i na tiskové konferenci.

Kozma aktuálně žádný zápas naplánovaný nemá. Po epické bitvě s Leandrem Silvou si dal pauzu. Očekává se však, že by měl v prosinci zabojovat s vítězem souboje Petr „Monster“ Kníže versus Kaik Brito, který nás čeká za dva týdny na turnaji Oktagon 28. Uvidíme tedy, zda Buki nebude muset nejprve alespoň jeden ze svých titulů obhájit. V lehké váze se o šanci hlásí třeba bombarďák Leo Brichta.

Zdroje:  Tisková konference Oktagon MMA

Nejnovější články