Na začátku byl vykopnutý zub od Attily. Teď chce Buchinger ovládnout tří různé divize Oktagonu

Na začátku byl vykopnutý zub od Attily. Teď chce Buchinger ovládnout tří různé divize Oktagonu Buchinger vs. Barborík, pokud vyhraje "Buki", stane se prvním dvojnásobným šampionem. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Ivan Buchinger má zkušeností na rozdávání, snad i proto věří, že se může ovládnout hned tři váhové kategorie. Jeden pás už má, pokud v sobotu získá druhý, cíl je jasný.

Velké sportovní legendy často pochází z neznámých končin. Příkladem může být slovenské městečko Gabčíkovo, kde společně vyrůstali Attila Végh a Ivan Buchinger. Právě “Buki” žil doposud spíše ve stínu svého slavnějšího kolegy, který je nyní na Slovensku považován za jednu z největších hvězd. Získal ostatně titul v prestižním Bellatoru a navíc jako jediný bojovník domácí scény dokázal porazit Karlose Vémolu. Buchinger se ale rozhodl dokázat, že si také zaslouží obdiv fanoušků.

Na své začátky vzpomíná s radostí, přestože mu po první zkušenosti s MMA do smíchu příliš nebylo. Když mu bylo zhruba 19 let, pustil mu kamarád Attila záznam z UFC, což Ivana naprosto uchvátilo. Nabídku na společný trénink tedy samozřejmě neodmítl. Tehdy ale neměli možnost docházet do klubu, protože v okolí jejich bydliště zkrátka žádný nebyl. První měření sil se tedy odehrálo na fotbalovém hřišti. “Neměli jsme ani žádné chrániče, nic. Tak jsem Attilovi řekl, aby dal pozor na moje zuby, protože jsem už tušil, že mi je vykopne,” prozradil v rozhovoru pro Oktagon. Attila sice parťáka ubezpečil, že se nic nestane, hned prvním kopem ale Buchingera skutečně připravil o přední zub. “A tehdy začala moje kariéra v MMA,” vysvětlil se smíchem aktuální šampion lehké váhy.

 

Prvním úrazem se odradit nenechal, spolu s Attilou pak začali docházet na regulérní tréninky. Buchinger se však zdráhal nastoupit do zápasu, kde by mohl prodat, co se naučil. Attila naopak už objížděl turnaje a sbíral první úspěchy. Nakonec se však i Ivan nechal přemluvit a v Maďarsku nastoupil jako záskok za týmového kolegu. “Nějak se mi to zalíbilo, spadl jsem do toho. Cítil jsem, že jsem celkem šikovný a že mohu vyhrát i v dalších zápasech.”

Za Buchingera mluví bohatá kariéra a velké úspěchy v zahraničí, které už zřejmě jen tak netrumfne. Na kontě má neskutečných 45 zápasů, prohrál pouze v 7 případech. Že se měřil s těmi nejlepšími z nejlepších, dokazuje také souboj s Conorem McGregorem, byť se mu irského bouřliváka zkrotit nepodařilo. “Bukiho” naposledy dokázal porazit Salahdine Parnasse, s nímž v KSW zabojoval o titul šampiona. Opasků ale na své cestě posbíral hned několik, kraloval v organizacích Cage Warriors, M-1 a XFN. A nyní také v tuzemské Oktagon MMA.

Na zápasy se nyní opět připravuje pod křídly Attily Végha ve Spartakus Fight Gymu, kde pokračují na společné cestě. A vymysleli také poměrně slušný plán, jak úspěšnou kariéru podtrhnout. Buchinger se totiž hodlá stát historicky prvním šampionem organizace Oktagon MMA, který bude držet dva opasky. A nutno dodat, že první krok už má za sebou. Začátkem roku v polovině prvního kola uškrtil talentovaného Ronyho Paradeisera, čímž získal opasek v lehké váze. Další překážkou je tedy Vojto Barborik. Podobný plán přitom chtěl realizovat v organizaci M-1, po třetí úspěšné obhajobě v pérové váze chtěl přestoupit do lehké. K tomu ale nakonec nedošlo, protože v titulové bitvě prohrál.

Buchinger věří, že v sobotním duelu rozhodnou zkušenosti a mentální převaha. “Jestli mě nechytí v prvním nebo druhém kole, tak mu odejde síla, kondice a psychika. Já pak budu celý zápas dominovat.” Buchinger přiznal, že pociťuje jistý tlak, důvodem ale nejsou obavy ze soupeře, nýbrž šance získat druhý opasek, kterou si tentokrát nechce nechat utéct. Ambice jsou ale daleko větší. “Kdybych vyhrál, tak bych chtěl vyzkoušet zápas v 77, ale rovnou o pás,” prozradil. Souhlasí s tím, že je welterová divize opravdu nabitá, zároveň ale věří, že by si poradil. Jde ostatně o specialistu na submise, v tomto oboru má celkem 24 zářezů, zbraně na těžší soupeře tedy rozhodně má.

O tom, zda si bude moct odvážný sen splnit, rozhodne již sobotní Oktagon 27. Duel Ivan Buchinger vs. Vojto Barborík bude vrcholem celého večera. Barborík ovšem nedokázal splnit váhu, čímž se připravil o možnost stát se šampionem. I tak ale půjde o atraktivní podívanou, kterou můžete sledovat na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články