Trenéři Reinders a Stach reagují na prohru Matěje Peňáze

Trenéři Reinders a Stach reagují na prohru Matěje Peňáze Matěj Peňáz přípravu na DWCS rozhodně nepodcenil | zdroj: Profimedia

Měsíce se na tenhle zápas připravoval, den co den dřel, aby se blýskl před zraky šéfa UFC a ten mu nabídl smlouvu. Jenže to se bohužel nestalo, Matěj Peňáz totiž musel už po necelé minutě odklepat těsně utaženou gilotinu a sen se zdánlivě rozplynul.

"Zápas Matěje Peňáze na Dana White's Contender Series vůbec nevyšel podle našich představ. Nemůžeme to shodit na nic, kromě toho, že soupeři vyšla naprosto perfektně jeho kombinace. Matěj byl ve skvělé formě, před zápasem koncentrovaný a šel si pro vítězství," okomentoval porážku hlavní trenér André Reinders.

"Soupeř v pozápasovém rozhovoru říkal, že měl v úmyslu si to s Matějem rozdat v postoji. Po první kombinací přední, zadní, kterou ho Matěj poslal do pletiva, si to ale rozmyslel. Perfektní kombinací, naznačenou zadní na spodek a levým hákem přes Matějovu přední ruku dokázal trefit a následně svázat a hodit Matěje pod sebe. Matěj na zemi zareagoval dobře, utekl z mountu a přes underhook se vrátit zpátky do postoje. Bohužel při vstávání zůstal soupeři prostor pro chycení velmi dobré high wrist gilotiny, kterou dotáhl."

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený André Reinders (@andre.reinders)

Reakci na zápas nabídl také trenér Jan Stach ze SWAG gymu Brno, pod jehož vedením Peňáz piluje grappling. 

"Nenajdete přísnějšího kritika posledního zápasu, než je sám Matěj. Kdyby si mohl vybrat, raději by byl rozbitý po pořádné štípané nebo dostal KO, než tohle. Když ale zápas skončí dřív, než můžete ukázat, co ve vás je, je to hrozně frustrující. Je to prostě zápas a stát se může cokoliv. Můžete mít líp natrénovano, lepší fýzu, přesnější údery, lepší jiujitsu, je to úplně jedno... Zaspíte jeden důležitý moment nebo špatně zareagujete a může být po všem."

Oba trenéři poslali také vzkaz kritikům, kteří mají za to, že měl Peňáz raději s UFC počkat a nabrat nejprve více zkušeností jinde, podobně jako to udělal například Jiří Procházka. 

"Najde se určitě spousta kritiků, že na to Matěj neměl apod. Bohužel neměl možnost v tomhle zápase ukázat, jak je dobrý, ale já jsem přesvědčený, že v 9 z 10 vzájemných zápasů by Matěj vyhrál. Bohužel tentokrát to vyšlo skvěle soupeři. Matěj si dá určitě čas na oddych, skočí znovu do zápasů a věřím, že možná už příští rok tu vysněnou smlouvu do UFC získá," míní Reinders.

Ani Stach samozřejmě nad svým "žákem" hůl neláme: "Nesoudím Matěje podle posledního zápasu, ale podle všech jeho zápasů, podle toho jak na sobě maká a jaký je člověk, a proto vím, že to je šampión. Tak než přidáte svůj odborný pohled na věc, zkuste se zamyslet nad tím, že zápasník je víc než jen jeho poslední zápas."

 

Ačkoliv se samozřejmě někomu může zdát, že si Peňáz zvolil špatnou cestu a udělal by lépe, pokud by s UFC ještě počkal, není tomu tak. V UFC nalezneme spoustu příkladů, kdy tam výrazných úspěchů dosáhli i méně zkušení bojovníci. Za všechny můžeme jmenovat například Alexe Pereiru (před UFC 3 zápasy, nyní bude bojovat o titul střední váhy) či Ciryla Ganea (do UFC šel rovněž se 3 zápasy na kontě a loni se stal dočasným šampionem).

Skrz show DWCS do UFC projde spousta bojovníků, kteří mají na kontě jen několik málo MMA zápasů. Koneckonců i Matějův přemožitel jich stejně jako on absolvoval do té doby "pouze" 6 a na rozdíl od českého bojovníka se nemohl opřít o zkušenosti z ringových sportů. Bohužel je ale tahle show také o štěstí, které "Moneymu" opravdu nepřálo. Pokud by se ale do UFC býval dostal, pravděpodobně by ho matchmakeři postupně budovali a cenné zkušenosti by rychle nasbíral i tam.

Nestala se každopádně žádná tragédie, i když takováhle prohra musí zápasníka mrzet. Matějovi je 25 let a nejlepší fighterská léta má tedy před sebou. Do UFC se s velkou pravděpodobností podívá, jen to holt bude trvat o něco déle. A ano, přišel o svou neporaženost, ale ta se stejně zbytečně přeceňuje a jedná se prakticky jen o marketingovou nálepku, kterou rádi používáme i my v médiích. Mnohé prohry navíc dělají bojovníky lepšími a tohle je nepochybně jedna z nich. Pro nás fanoušky to může být pozitivní v tom, že "Moneyho" nejspíš ještě párkrát uvidíme naživo v OKTAGONu, než na dlouho zamíří do světa.

Zdroje:  Instagram

Nejnovější články