V turnaji Underground do 70 kg poměří MMA zápasníci síly se špičkou československého thaiboxu

V turnaji Underground do 70 kg poměří MMA zápasníci síly se špičkou československého thaiboxu zdroj: Profimedia

Vítěz bude muset během několika týdnů porazit 4 těžké soupeře. Těchto 16 bojovníků se popere o vítězství v turnaji, který u nás nemá obdoby.

Ve chvíli, kdy organizace Oktagon MMA oznámila, že hodlá kvůli okolnostem namísto klasických turnajů uspořádat turnaj UNDERGROUND, ve kterém se nebude moct bojovat na zemi, bylo jasné, že to bude skvělá příležitost pro elitní domácí thaiboxery. Ti v posledních letech zůstávají tak trochu ve stínu popularity svých MMA kolegů, avšak podle obsazení mužské pyramidy do 70 kg to vypadá, že pro ně možná nadešel čas zazářit.

Bojovníků se údajně přihlásilo tolik, že se nakonec namísto původně plánované osmičlenného pavouka dočkáme šestnáctičlenné pyramidy. A ta je napěchovaná zajímavými zápasníky, v tak nabité startovce je těžké vybírat výraznější favority. Posuďte sami.

K zápasově nejzkušenějším bude patřit bezesporu Michael „Majsan“ Krčmář z pražského Lanna gymu, který vyniká svým technickým stylem a navíc boxuje z "opačného" pravého gardu, což spoustě soupeřů činí nemalé problémy. Na kontě má přes 100 zápasů a utkal se mimo jiné i s legendárním thajským bojovníkem Buakawem Banchamekem, hvězdou někdejších turnajů K-1. Přesto si uvědomuje, že Underground bude něco jiného a vidí i výhody kolegů z MMA: "Mají větší zkušenosti s malými rukavicemi, se kterými boj v postoji dostává úplně jiný rozměr. Určitě budou vědět jak soupeře shodit na zem a tam s nim dále pracovat. Jsem sám zvědav jak mi tyto pravidla budou vyhovovat . A hlavně jak se s tím dokážu vypořádat." 

 

Horkým želízkem bude podle mnohých Tadeáš Růžička, který vyniká svým agresivním pojetím boje a patří mezi největší talenty bojových sportů u nás. Naposledy se představil na posledním galavečeru organizace IAF proti nebezpečnému Lengálovi a byl z toho jeden z nejhezčích zápasů večera. Pikantní je to, že s Krčmářem kdysi trénoval ve stejném klubu a navzájem tedy dobře své styly boje znají. Na to si nepřímo posteskl i sám bojovník s přezdívkou „Mawar“: „Doufal jsem, že se přihlásí víc lidi z Oktagonu, takhle to je pyramida z lidí, s kterými jsem se celej život setkával,“ posteskl si, ale zároveň dodal, že to tam jde "vystřílet".

 

Nebezpeční budou ale také zkušený pardubický Tomáš Lesák, brněnský Jan Pajtaš či týmový parťák Krčmáře Ladislav Krištůfek. Ten vidí upravená pravidla jako výzvu: „Liší se to od klasického postoje, kde ti soupeř nemůže nasadit takedown, takže se to bude v tomto ohledu dost podobat MMA postoji. Přípravu jsem zaměřil na tyto pravidla a věnuji se i zemi. Proti MMA zápasníkům to samozřejmě bude velký rozdíl, jsou v tom více doma....klec, malé rukavice, takedowny… Je to výzva a výzvy jsou od toho, aby se přijímaly, jdu do toho na 100%.“

Výše zmíněné „postojáře“ na české straně turnaje doplní ještě 3 MMA bojovníci – v profi dosud neporažený Lukáš Chotěnovský trénující po boku Patrika Kincla, liberecký Jakub „Viking“ Dyk a populární účastník reality show Oktagon výzva Tomáš Linh Le Sy, který nám prozradil, s kým by se rád utkal: „Při pohledu na českou stranu pyramidy mě zaujal ten borec, který boxoval s Buakawem, to je skvělé. A taky Růžička, toho divočáka velmi rád zkrotím.“

Zároveň dodal, že nevidí na straně postojářů výhody: „Klasičtí thaiboxeři jsou často statičtí na nohách, nevyužívají úhlů a pohybu na stran a chtějí se přebíjet. Tohle už v moderním MMA dávno neplatí. Navíc se nebudou moci schovat za velké rukavice do dvojáku. Nevěřím, že by klasický postojář ovládl byť jen jednu pyramidu.“ Svými výroky samozřejmě naštval domácí thaiboxerskou scénu a všichni mu budou chtít ukázat, že se mýlil. Aktuálně to vypadá, že šanci v prvním kole by mohl dostat výše zmíněný Tadeáš Růžička.

Uvidíme tedy, zda se předpověď Tomáš Le Syho naplní a thaiboxeři daleko nedojdou nebo naopak celý turnaj ovládnou. Vítěz z české strany se nakonec ve velkém finále potká s vítězem slovenské strany. Tu divákům s neskrývaným nadšením představil sám promotér Ondřej Novotný: „Na slovenské straně  bývalý skvělý boxer a Mistr Slovenska Michal Zátorský, fantastický postojář Drábik a především Marco Novák, který je dost možná nejlepší thaiboxer na Slovensku. Z MMA ohně pak Marek Kvasnica, který předvedl skvělý výkon na OKTAGON PRIME 3, atraktivní Denis Tripšanský, pro kterého by tyhle pravidla měly být splněným snem a chybět nebude ani jeho „sok z Východu“ Leonard Spišský. Černým koněm může být klidně Krisztián Simon. Ten je ve skvělé formě a mezi profesionály v MMA to má 10:2.“

Zaujala vás koncept turnaje Oktagon Underground? My v redakci už pomalu začínáme trpět abstinenčními příznaky z nedostatku zápasů, takže se už nemůžeme dočkat. Stále však není jasné, kdy přesně turnaje začnou. Nejpozději do měsíce by však měl zaznít úvodní gong.

Zdroje:  Oktagon MMA

Nejnovější články