„Věřím, že si v zápase prosadím to co budu chtít“, říká Jakub Běle ke svému sobotnímu duelu

„Věřím, že si v zápase prosadím to co budu chtít“, říká Jakub Běle ke svému sobotnímu duelu Jakub Běle vs. Gábor Boráros | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Při souboji Běle vs. Hošek můžeme čekat, že zápas skončí KO.

Oktagon 15 je narvaný atraktivními zápasy, které slibují pořádnou akci. Jedním z takových zápasů, je zápas mezi talentovaným Jakubem Bělem a ostříleným boxerem Davidem Hoškem. Oba borci mají ránu, která dokáže toho druhého uspat a oba mají spoustu zkušeností z velkých zápasů. David Hošek je zkušený boxer, který má za sebou přes 90 boxerských klání, ale úspěšně se transformoval na zápasy v kleci, kde dominuje nejen svým kvalitním boxem, ale v posledním zápase dokonce i uškrtil soupeře a ukázal, že ani grappling mu není cizí. Jakub Běle je univerzální MMA bojovník, který se nebojí jít se soupeři na zem, ale který má především skvělý postoj a tvrdé ruce, o čemž fanoušky přesvědčil svoji poslední výhrou, když vyhrál na TKO v prvním kole. O tom, jak se připravuje na zápas, jsme se pobavili s Jakubem Bělem:

Ahoj Jakube, už 9. listopadu se utkáš s Davidem Hoškem v zaplněné O2 Aréně. Máš rád bouřlivou atmosféru během zápasu?

Mám to rozhodně radši než ticho v malých halách. Když vás fanoušci ženou dopředu tak ten nával energie je prostě skvělej.

Jak jde shazování váhy? Musíš shazovat hodně, nebo se do 84 kg vejdeš v pohodě?

Tak je to lepší než do 77kg to určitě :) Ale já mám běžně 94kg, když trochu upravím stravu, tak 90kg, no a to je teď momentálně moje váha.  Takže mi zbývá na poslední 4 dny zhruba 6kg. Ale je to i tím,  že jsme přestoupili do střední váhy a cíl byl zesílit a trochu přibrat na váze což se povedlo. Myslím si že ani v 84 nebudu malej.

Jak často trénuješ? A z čeho se se tvé tréninky skládají?

Mám vždy 11 tréninků týdně – šest dní v týdnu trénuju a jeden den mám volno. A trénuju od všeho trochu - 2x týdně MMA, 2x BJJ a 2x Thaibox a k tomu mám 5 kondičně silových tréninků.

Skoro všechny své prohry v kariéře jsi prohrál na submisi, kdy tě většinou po skvěle rozjetém zápase soupeř tak trochu nachytal na švestkách. Zaměřil ses více na svůj grappling nebo to bylo spíše v hlavě?

Myslím si že tam to úplně o BJJ nebylo, spíš to byly chyby z nepozornosti. Ale na BJJ jsem se teď zaměřil trochu víc a trénuju v Pentě pod Danem Bartákem 2x týdně a je to dost znát.

Jakub Běle Jakub Běle vs. Miroslav Brož | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Poslední zápas s těžkým soupeřem Miroslavem Brožem jsi zvládl skvěle a ukončil jej TKO hned v prvním kole. Dodala ti tato výhra sebevědomí a věříš, že už jsi prolomil svoji smůlu z předešlých zápasů?

Každá výhra vám dodá sebevědomí, stejně jako tahle. Ale spíš jsem si uvědomil,  že když tomu dám opravdu 100%, tak dokážu s těmi nejlepšími zápasit a třeba je i porážet.

Tvůj soupeř David Hošek dostal v boxu stopku kvůli dopingu. Jak doping v MMA vnímáš ty? Jsi pro zavedení kontrol po vzoru UFC?

Řekl bych že u nás dopuje každej druhej. Ale není se čemu divit, co není zakázáný je v podstatě povolený. Je to pak strašně těžký rozhodnutí - buď s nimi udržíte krok tím, že to taky uděláte, nebo je zkusíte porazit čistě,  což je o dost těžší. Jenže nic není zadarmo a za to zdraví do budoucna, si to myslím nestojí. Navíc věřím, že se správně sestaveným tréninkem a týmem můžete trénovat chytře a zároveň stejně tvrdě. A k zavedení kontrol bych byl pro, jenže je to samozřejmě celý trochu složitější. Co by ale tak složitý nebylo, jsou kontroly těsně před zápasem, kdy si spousta zápasníků dává různé stimulanty. To je asi první věc kterou bych se snažil vymýtit, a to si myslím jde udělat poměrně snadno.

Hošek je zkušený boxer, ale ty máš taky velice dobrý postoj. Budeš s ním chtít stát a snažit se jej porazit v postoji nebo je ti jedno, kde se zápas bude odehrávat?

Věřím, že si prosadím to co budu chtít.

V případě, že vyhraješ, chtěl bys dostat šanci na zápas o titul Oktagonu? Nebo je v tvém hledáčku někdo, koho bys chtěl vyzvat?

Všechno beru postupně. Myslím, že k titulu je cesta ještě minimálně 3 zápasů, ale samozřejmě přesně tam mířím.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články