Jablko nepadlo daleko od stromu, Crocop učí svého syna legendární kop

Jablko nepadlo daleko od stromu, Crocop učí svého syna legendární kop zdroj: Profimedia

Legendární Crocop sice musel kvůli zdravotním komplikacím ukončit kariéru, na sport však nezanevřel a trénuje po boku svého syna.

Chorvatský bojovník Mirko "Crocop" Filipovič patřil svého času mezi nejobávanější bojovníky planety. Svým soupeřům naháněl strach především svým pověstným highkickem (kopem na hlavu) z levé nohy. Není se čemu divit, protože když Crocopova levá noha našla cíl, bylo z toho většinou tvrdé KO. Říkalo se dokonce, že jeho pravá noha znamená nemocnici a levá hřbitov.

Jeho "smrtící" technika prý vznikla z nouze o tréninkové pomůcky, když s bojovými sporty začínal. "Neměl jsem boxovací pytel, nedal se nikde koupit, ale někde jsem dokázal sehnat boxovací hrušku, ale neměla závěsný otočný mechanismus, a tak jsem ji jen přibil ke stropu a začal kopat. Nedalo se do ní boxovat, protože byla strašně malá a lehká. Tak jsem trénoval jen svoje highkicky. Několik set kopů každý den. Tak to všechno začalo."

V Mirkově kariéře, pak sehrála velmi důležitou roli ještě jedna hodně nepravděpodobná náhoda. Když totiž sloužil v roce 1993 na vojně, dostal od svého nadřízeného povolení, aby dvakrát denně trénoval namísto radistického výcviku. Dobré rozhodnutí, protože možná i díky tomu stanul Filipovič o tři roky později v profesionálním ringu, kde pomyslně převzal pochodeň po první hvězdě chorvatského kickboxu Branko Cikatičovi. Hned od začátku se pak utkával s těmi nejlepšími velikány slavné K-1.

Jeho cesta bojovníka však o pár let později vedla k MMA, kde jeho pověstný kop fungoval úplně stejně. Po UFC našel angažmá také v japonské organizaci RIZIN a dlouho ve vzduchu visel souboj s Jiřím Procházkou, ke kterému nakonec bohužel nedošlo. Minulý rok byl pak nestárnoucí Crocop nucen ukončit kariéru, když dva týdny po vítězství nad Royem Nelsonem dostal mrtvici.

Milované bojové sporty však neopustil a nyní se na Instagramu pochlubil videem, kde svůj obávaný kop trénuje po boku jednoho ze svých synů, sedmnáctiletým Ivanem. Nutno uznat, že mladý Crocop zvládá otcovu techniku perfektně. Zatím však zůstává nejasné, zdali bude následovat i stejnou sportovní cestu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

family training

Příspěvek sdílený Mirko Filipović (@crocop1009),Bře 25, 2020 v 1:39 PDT

Zdroje:  Bodylockmma

Nejnovější články