Zemřel "Chorvatský tygr" Branko Cikatič, první vítěz turnaje K-1

Zemřel "Chorvatský tygr" Branko Cikatič, první vítěz turnaje K-1 zdroj: Profimedia

Po vleklých zdravotních komplikacích dnes zemřel legendární chorvatský bojovník Branko Cikatič, historicky první vítěz slavného turnaje K-1 v těžké váze.

Dnes ve věku 66 let po vleklých zdravotních potížích zemřel legendární Branko Cikatič, kterému se přezdívalo též "Chorvatský tygr", byl prvním vítězem legendárního turnaje K-1 v těžké váze. V něm se tehdy utkávali ti nejlepší bojovníci světa a vítěz musel během jednoho večera porazit tři velice těžké soupeře. Cikatič hned v úvodním ročníku všechny knockoutoval a stal se tak právoplatným šampionem.

Kickbox byl pouze jedním z bojových sportů, kterým se během života věnoval. V dětství začal nejprve s taekwondem, ve kterém získal černý pás. Později podobné mety dosáhl také v shotokan karate a věnoval se také judu. Ještě před vstupem do kickboxu trénoval i klasický box. A právě ten mu pomohl ukončit všechny soupeře v náročném turnaji K-1, když je všechny poslal k zemi právě údery rukou. Ve finále hned v prvním kole uspal legendárního Ernesta Hoosta, který v následujících letech celý turnaj několikrát vyhrál.

 

V době vítězství bylo Cikatičovi takřka 39 let a nikomu staršímu se již nikdy turnaj vyhrát nepodařilo. V následujícím roce i on sám skončil před bránou finále, když mu porážku z prvního ročníku oplatil karatista Masaaki Satake.

Cikatičova cesta v kickboxu nakonec skončila v roce 1997 na turnaji PRIDE, když byl diskvalifikován poté, co ležícího soupeře kopl do hlavy. Shodou okolností právě pravidla této organizace dovolovala v MMA zápasech kopy do hlavy ležících bojovníků. Možná i proto se chorvatský bojovník následně rozhodl zkusit také smíšená bojová umění.

 

Na galavečerech PRIDE pak absolvoval dva MMA zápasy, ve kterých se mu ale nepodařilo zvítězit. Na jeho úspěšné kariéře, během níž odbojoval 254 zápasů a získal několik titulů mistra Evropy i světa, to však nic nemění. Za zmínku také stojí to, že v roce 1989 vyhrál ocenění nejpopulárnější bojovník světa bojových umění a těsně za sebou nechal jména jako Jean Claude Van Damme a Chuck Norris.

Čest jeho památce.

Zdroje:  http://www.bcikatic.htnet.hr/

Nejnovější články