Kickboxeři se v Tokiu pobili o milion dolarů. Ten si nakonec odnesl precizní Giorgio Petrosyan

Kickboxeři se v Tokiu pobili o milion dolarů. Ten si nakonec odnesl precizní Giorgio Petrosyan zdroj: Profimedia

ONE Championship předvedla i kickboxerský večer a jeho výsledky mnohé překvapily

Arménský bojovník Giorgio Petrosyan sice prohrál hned v prvním kole turnaje, ale nakonec dostal šanci na reparát a došel si bez zaváhání pro vítězství a finanční prémii jeden milion dolarů. Byť je dnes mezi bojovými sporty kromě klasického boxu jednoznačně nejvýdělečnější MMA, organizace ONE Championship se rozhodla, že dá finanční motivaci také čistým postojářům a uspořádá turnaj ve váze do 70 kg pod pravidly kickboxu, kde si vítěz odnese 1 milion dolarů. Nutno dodat, že o tak velkou částku se nezápasilo ani v časech slavné K-1, kdy kickbox zažíval období největší slávy.

Turnaj plný překvapení

Celá pyramida se na začátku skládala z 8 bojovníků. Ti se pak spolu vyřazovacím způsobem utkávali na jednotlivých galavečerech. Na obou stranách soutěžního pavouka byli předem jasní favorité. Yodsanklai Fairtex bývá mnohými považován za nejlepšího současného thajského bojovníka ve váze okolo 70 kg. Boxuje z opačného gardu a je znám především kvůli svým tvrdým round kickům na žebra. O tom, že je to skutečně extra třída, se před lety přesvědčil třeba slovenský Vladimír Moravčík, kterého Thajec knockoutoval ve třetím kole.

Na druhé straně pavouka byl pak nasazen dvojnásobný vítěz slavné K-1 – Georgio Petrosyan. Ten za svou kariéru nasbíral celkem 102 profesionálních zápasů, přičemž přemožitele našel pouze dvakrát. Skromně působící Armén nevyniká extra silnými údery, ale dokáže své soupeře rozebírat s až klinickou přesností, kvůli čemuž dostal přezdívku doktor.

O tom, že celá grand prix nebude rozhodně jen o těchhle dvou, jsme se však mohli přesvědčit již během prvního kola v květnu. V něm překvapivě padl právě favorizovaný thajský bojovník Yodsanklai. Na svou váhu obrovitý francouzský bojovník Samy Sana (190 cm) skvěle využíval své výškové převahy a koleny tvrdě kontroval většinu thajcových útoků. Fairtex byl v prvním kole dokonce počítán a na body jasně prohrál. Na sociálních sítích ihned po své porážce začal lobovat za odvetu, které se však dočká nejdříve po skončení celého turnaje.

Ve svém prvním zápase pak nedokázal zvítězit ani výše zmiňovaný Petrosyan, který podlehl na body fenomenálnímu thajskému bojovníkovi Petchmorakotovi. Stala se však nečekaná situace a po přezkoumání byl výsledek anulován kvůli nadměrnému klinčování ze strany Thajce. Oba bojovníci se museli utkat znovu a oba se snažili toho druhého ukončit. Opět však zápas rozhodovali rozhodčí a ti nakonec viděli vyhrát Petrosyana.

V dalším zápase zase německý mladík Enriko Kehl, který se proslavil převapivým vítězstvím nad legendárním Buakawem ve finále K-1, nestačil na veterána Dzhabara Askerova. Nejvýrazněji tak nakonec přes první kolo turnaje prošel Thajec „Smokin“ Jo Natawut, který svého soupeře knockoutoval ve třetím kole.

Na sestřih semifinálových zápasů se můžete podívat tady:

V druhém kole se pak proti sobě postavili nejprve dlouhán Samy Sana proti Askerovovi. Taktika obou byla jasná – zatímco Askerov se musel snažit zkracovat vzdálenost a následně bojovat na blízko, Sana chtěl naopak udržet distanc. Výšková převaha nakonec rozhodla a Sana se stal prvním finalistou.

Na druhé straně se pak utkal Petrosyan s Natawutem. Petrosyan předvedl perfektní výkon a skvěle kontroval thajcovy výpady. Nakonec ho zadní levačkou přesně trefil na bradu a zajistil si tím vstupenku do finále.

Na průběhu celého turnaje bylo krásně vidět, že čím blíž byli zápasníci finanční výhře, tím se stávaly jejich zápasy intenzivnější. Nikdo nechtěl tahat za kratší konec a nechat si tak utéct největší životní výplatu jen proto, že do zápasu nedal všechny síly. A času je přitom velmi málo, protože kickboxové zápasy trvají „pouze“ 3x3 minuty. Dá se tedy říct, že oproti mma je to sprint, kde akce střídá akci.

Petrosyan předvedl, proč je po právu považován za nejlepšího kickboxera světa

Poté, co Francouz Samy Sana přešel přes favorita Yodsanklaie a nedal svou výškou šanci ani tvrdému Akerovovi, všichni očekávali, jestli „Doktor“ Petrosyan přijde s receptem na vítězství. Sana tlačil a dělal přesně to, co mu vycházelo v minulých zápasech, všechny soupeřovy výpady trestal tvrdými koleny. Petrosyan se však dokázal vyhnout většině ostatních úderů a skvělým pohybem ztěžoval soupeři útočit.

Ve druhém kole už měl arménský bojovník nad Francouzem jasně navrch a předváděl jako obvykle ukázku preciznosti a techniky. Sana začínal tušit, že u bodových rozhodčích zaostává a začal stupňovat svůj tlak. Několikrát Petrosyana přesně zasáhl, ale ten nepanikařil a dál bodoval z ústupu.

Sana věděl, že jeho poslední šance ve třetím kole je knockout. Celé tři minuty se snažil, ale bohužel nepatří k zápasníkům s největší ranou, takže i když pořád tlačil, Petrosyan naprostou většinu úderů bez sebemenší újmy vykryl a zaslouženě si dokráčel až pro výhru jeden milion dolarů, což si tenhle skromný sympaťák na sklonku aktivní kariéry rozhodně zasloužil.

Nejnovější články