Jaký byl první turnaj nové organizace RFA?

Jaký byl první turnaj nové organizace RFA? zdroj: FOTO: Se svolením RFA

Slovenská organizace RFA měla včera dlouho očekávanou premiéru a předvedla kvalitní show s dobrými zápasy.

Spousta fanoušků napjatě čekala, jak se nové MMA organizaci Real Fight Arena podaří premiérový turnaj. Zvláště po nedávné tiskové konferenci, která se vyloženě nepovedla. RFA ale tentokrát nezklamala a ukázala fanouškům bojových umění pěkný turnaj s několika kvalitními zápasy.

Promotér Boris Marhanský vsadil na show a především ze začátku se zdálo, že jsou diváci na rapovém koncertu, který je proložený zápasy. Ty v některých případech nebyly výkonově vyrovnané, ale jinak všechno odsýpalo a bojovníci předváděli v kleci dobré výkony. RFA na turnaji kombinovala zápasy v MMA i v thaiboxu v malých rukavicích, což se ukázalo jako dobrý tah a především postojářské zápasy byly skutečně na vysoké úrovni.

Solidní fight v MMA předvedl David Hošek s polským bojovníkem Bartolomiejem Gladkowiczem. Hošek je bývalý boxer, který má neskutečné granáty v obou rukách a přesně ty chtěl v souboji použít. Ze začátku si s tím ale Gladkowicz věděl rady a údery se mu dařilo vykrývat nebo jim uhýbat, což stálo Hoška hodně sil. Polák navíc velice dobře kombinoval klinč, kopy a nepříjemný tlak, kterým Davidovi působil problémy. Nevzdal se však a začal Poláka demolovat tvrdými háky i přes kryt.

Gladkowiczovi to očividně nechutnalo a začal dělat chyby. Pokusil se vzít Davida na zem, ale byl to právě český bojovník, který skončil v horní pozici, odkud se pokusil o dost ledabylý armbar. Gladkowicz, který má hnědý pás v BJJ toho okamžitě využil a dostal se nahoru. To mu ale nebylo moc platné, protože Hošek ze spodu v guardu opět rozjel údery a lokty, čímž dokázal zahnat Poláka do defenzívy a sám se postavil. I když byl zápas poměrně těsný, nakonec Hošek urval vítězství 2:1 na body na svou stranu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

O bezesporu nejlepší zápas večera se postaral český kickboxer Matěj Kozubovský se slovenským thaiboxerem Jakubem Benkem. Tento souboj probíhal podle pravidel Muay Thai v malých rukavicích a bylo se na co dívat. Kozubovský měl od začátku navrch a především skvělým boxingem dělal Benkovi velké problémy. Velice rychle dokázal zkracovat vzdálenost a trefoval Slováka tvrdými údery, které by leckoho poslali v bezvědomí na zem. Ale Benko ukázal srdce a nedal svoji kůži lacino. Hlavně ostrými lokty činil Kozubovskému zápas mnohem nepříjemnější. Ve druhém kole loktem roztrhl Matějovi hlavu a ve třetím kole mu natrhl loktem z otočky obočí. To začalo hodně krvácet, takže zápas se po chvíli změnil v krvavou lázeň, ve které měl ale i přes zakrvavené oko navrch Kozubovský, který nakonec vyhrál na body.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Druhým hlavním zápasem byl duel mezi slovenským kickboxerem Tomášem Možným a českým postojářským ranařem Michalem Reissingerem. Možný měl původně bojovat se soupeřem z Albánie, ale ten nakonec nemohl nastoupit, takže zápas vzal na poslední chvíli právě Reissinger. Ten je známý tím, že neodmítne žádnou výzvu a i když jsou s Možným kamarádi, šlo jejich přátelství na chvíli stranou. Ale opravdu jen na chvíli, protože Slovák se s tím moc nepáral. Jeho 120 kg ve svalech rychle přebralo otěže zápasu a roundkickem na hlavu poslal Michala do počítání. Český bojovník se sice dokázal postavit, ale jenom proto, aby po dalším highkicku skončil znovu na zemi. I přesto, že Reissinger znovu ukázal srdce bojovníka a pokračoval by, rozhodčí mu to neumožnil.

Slovenského bojovníka pravděpodobně brzy uvidíme také v MMA, protože ho po zápase vyzval Alexander Cverna, který mu slíbil, že jej vezme na zem a ukáže mu, zač je toho MMA loket. Jenom by měl dávat pozor, až bude chodit ze schodů, aby k zápasu vůbec došlo.

Zlatým hřebem turnaje měl být zápas mezi Leo Brichtou a Tamirlanem Dadaevem, ale Brichta zápas ukončil dřív, než mohl divákům dopřát pořádnou show. Rakušan s moldavskými kořeny před turnajem nezvládl udělat váhu a i když už měl český bojovník naváženo, musel souhlasit, aby se zápas odehrál v tzv. catchweight do 73 kg.

Souboj začal z Leovy strany až překvapivě opatrně a nechával Dadaevovi až nezvykle moc prostoru. Toho se Rakušan snažil využít pokusem o takedown, což si ale Brichta pohlídal a byl to on, kdo skončil v horní pozici. Odtamtud rychle zamkl arm-triangle a Dadaev byl donucený odklepat.

Většina lidí by si řekla, že Leo bude mít z výhry radost, ale opak byl pravdou. Při rozhovoru byl sprostý jako špaček a omlouval se za svůj výkon. Sice totiž vyhrál v prvním kole, ale chtěl fanouškům ukázat větší show a také chtěl Dadaeva potrestat za nesplnění váhy, přičemž škrcení mu asi přišlo jako příliš malá odplata.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený RFA (@realfight.arena)

Organizace RFA každopádně ve své premiéře předvedla kvalitní turnaj a ukázala, že přece jen může být konkurencí Oktagonu. I přesto, že někteří moderátoři nebyli úplně ve své kůži a bylo vidět, že bojové sporty nejsou jejich největším koníčkem, fanoušci se dočkali dobrých zápasů a organizace večera probíhala hladce. Oktagon je sice pořád, především co se týče kvalitou bojovníků a zápasů Česko-Slovenskou jedničkou, ale vypadá to, že RFA by brzy mohla být plnohodnotným soupeřem.

Zdroje:  realsport.tv

Nejnovější články