Jednoruký MMA bojovník Nick Newell se dočkal filmového zpracování svého neuvěřitelného příběhu

Jednoruký MMA bojovník Nick Newell se dočkal filmového zpracování svého neuvěřitelného příběhu zdroj: Getty Images

Američan Nick Newell se i přes svůj handicap v podobě chybějící ruky dokázal probojovat mezi nejlepší MMA bojovníky na světě. Jeho těžko uvěřitelný příběh si teď můžete vychutnat ve filmové podobě.

Není moc MMA bojovníků, o kterých by se natočil film. Ale pokud si někdo zasloužil zvěčnit svůj životní příběh na filmovém platně, je to právě Nick "Notorious" Newell.

Tento 35letý americký bojovník ze státu Connecticut totiž zdaleka není obyčejnou mlátičkou. Newell se narodil bez části levé ruky, která mu končí těsně za loktem a i přes svůj handicap se dokázal dostat mezi širší špičku MMA.

Když byl „Notorious“ na střední škole, zapsal se do wrestlingového týmu, ale hned po prvním tréninku toho chtěl nechat. „Byla to ta nejtěžší věc, kterou jsem v životě zkusil,“ řekl o svých začátcích Newell. Jeho matka mu ale nedovolila skončit a Nick si wrestling zamiloval a naučil se vyhrávat i s jednou rukou.

Od wrestlingu nebylo daleko k MMA, které Nicka uchvátilo při sledování reality show The Ultimate Fighter, a jelikož měl skvělé základy z wrestlingu, bojování v kleci pro něj byla jasná volba. Začátky mezi amatéry ale vůbec nebyly lehké a Nick na toto období vzpomíná jako na to nejtěžší, protože s ním nikdo nechtěl bojovat. Jeho soupeři totiž cítili, že v zápase proti jednorukému bojovníkovi nemají co vyhrát, ale mohli by potupně prohrát. Newell nakonec přece jen mezi amatéry nasbíral 5 vítězství a jednu porážku a vrhl se mezi profesionály.

Tam už mu to šlo skvěle a po devíti vyhraných zápasech v řadě se stal šampionem lehké váhy organizace XFC a po dalších dvou výhrách jej čekal také zápas o titul lehké váhy v organizaci WSOF (nyní PFL), proti nikomu jinému než Justinu Gaethjemu. S ním ale Newell poprvé narazil a po technickém knockoutu ve druhém kole musel zkousnout svoji první porážku mezi profesionály.

Z prohry se ale otřepal a dalšími třemi výhrami za sebou si vysloužil pozvánku do talentové soutěže šéfa UFC – Dana White’s Contender Series. Tam ale na body prohrál s Alexem Munozem a brány UFC mu tak zůstaly zavřené.

Otevřely se mu ale dveře do Bellatoru, kde svůj první zápas zvládl na jedničku, když Coreyho Browninga donutil odklepat arm-trianglem v prvním kole. V dalších dvou zápasech se mu ale nedařilo a oba prohrál na split decision (bodové rozhodnutí v těsném poměru 2:1).

Nick Newell se sice nedostal do UFC a prohrál s Justinem Gaethjem, ale ve světě MMA platí za špičkového bojovníka, který vyhrál 16 z celkových 20 zápasů, přičemž 13 jich ukončil před limitem. Navíc ne každému se podaří vyhrát 11 MMA zápasů v řadě nebo se dostat do Bellatoru. MMA patří mezi nejtěžší sporty na světě a skutečnost, že se Newell dokázal probojovat tak vysoko jen s jednou rukou, je téměř neuvěřitelná. Tento americký bojovník je tak velkou inspirací a ukázkou toho, že síla vůle dokáže i zdánlivě nemožné. Sám Newell si svůj handicap nijak zvlášť nepřipouští. "Nikdy jsem se na sebe nedíval jako na jednorukého bojovníka. Jsem legitimním bojovníkem, který má shodou okolností jen jednu ruku," řekl Newell.

Film režiséra Aarona Leonga s názvem Notorious Nick, který ukazuje Newellův příběh, měl premiéru 6. srpna a hlavní postavu si v něm zahrál herec Cody Christian. Na filmové databázi imdb.com má film sice „jen“ 5,8 bodů z 10 a je asi jasné, že na Oscara pravděpodobně nominován nebude, ale podle traileru to vypadá, že se může jednat o zajímavou a inspirativní podívanou. K vidění je zatím na streamovacích službách Amazon Prime Video, Google Play, Vudu nebo iTunes.

Zdroje:  mmafighting.com , Wikipedia.com , Sherdog.com

Nejnovější články