Král těžké váhy kickboxu Rico Verhoeven šel dvakrát k zemi, pak ale obřího "Goliáše" zdemoloval

Král těžké váhy kickboxu Rico Verhoeven šel dvakrát k zemi, pak ale obřího "Goliáše" zdemoloval Jamal Ben Saddik vs. Rico Verhoeven | zdroj: Profimedia

Holanďan Rico Verhoeven se při jubilejní 10. obhajobě titulu v těžké váze organizace GLORY pořádně zapotil. Po zápase ho nepoznal ani vlastní telefon.

Rico Verhoeven vládne těžké váze kickboxu už dlouhá léta, mnozí mu však vyčítali, že „nemá srdce“ a tah na branku. Většinu soupeřů totiž technicky vypinkal a procentuálně málo zápasů vyhrál na KO. Ve své desáté obhajobě, na níž mu s přípravou pomáhali i Ondřej Hutník a Michal Reissinger, ale nejspíš umlčel všechny kritiky.

Původně se měl na akci GLORY: Collision 3 utkat s veteránem Alistairem Overeemem, ten však musel kvůli zranění odstoupit a zaskočil za něj Jamal Ben Saddik, kterému se pro jeho výšku 205 cm a váhu bezmála 120 kg přezdívá "Goliáš". Podle žebříčku měl Marokánec na titulový zápas právoplatný nárok. Z komerčního pohledu však GLORY utrpěla citelnou ztrátu, protože jméno známého veterána táhlo přece jen o něco víc. Z pohledu kvality jsme však mohli sledovat zřejmě mnohem zajímavější duel.

Oba borci se dobře znají, tohle byl již jejich třetí vzájemný souboj. V roce 2011 vyhrál na TKO Jamal, o šest let později mu to ale Rico oplatil. První tříminutovka byla tedy z obou stran velmi opatrná, až v posledních vteřinách se Saddik odhodlal k větší ofenzívě a šampion se na okamžik ocitl na zemi. Před větším výpraskem ho ale zachránil závěrečný gong.

Na rozdíl od UFC využívá GLORY pět bodových rozhodčí a skóre po každém kole zveřejňuje. V tom prvním viděli tři z pěti vyhrát šampiona, na stranu vyzyvatele se přiklonili pouze dva. V jeho neprospěch do dalšího boje hrála i ošklivě rozseknutá holeň. Slavný kickboxer Badr Hari ale z pozice komentátora fanoušky ujišťoval, že to zápas nijak neovlivní, protože to díky adrenalinu necítí.

Zřejmě měl pravdu, obrovitý Marokánec začal druhé dějství hodně agresivně. Za sérii několika předních jabů schoval zadní direkt a šampion šel do počítání. Nebyl sice nijak zvlášť otřesený, ale úder mu ošklivě roztrhl tvář přímo pod okem, což zavánělo ukončením od lékaře.

Saddik zacítil krev a hnal se za KO. Verhoevena zatlačil do provazů a tam se ho snažil rozbít svými nejsilnějšími údery. Šampion byl v problémech, ale po několika dlouhých vteřinách se dokázal vzchopit a přebral otěže. Zápas se pak doslova přeléval ze strany na stranu. Skvělou akci ale zpomalil ringový rozhodčí, který přivolal doktora, aby se z blízka podíval na Ricovo zranění.

Naštěstí se mohlo pokračovat. Šampion ale možná sám cítil, že mu nezbývá moc času, a tak opět přidal na agresivitě. Skoro 20 tisíc fanoušků v hale šílelo. Přesto kolo vyhrál Saddik 10:8 u všech rozhodčích.

Jenže se ukázalo, že obrovitý Marokánec při zběsilé honbě za KO vyčerpal většinu svých sil. Šampion ve třetím kole přebral aktivitu a Jamal se jen občas zmohl na ojedinělé protiútoky. Nedokázal už však ani udržet ruce v krytu. Údery tedy vykrýval hlavou a připomínal Rockyho Balbou v souboji s Cago Dragem. Když kolo skončilo, zůstal ještě pár vteřin viset na provazech, než se zvedl a dobelhal do rohu.

Během minutové pauzy nestačil Saddik načerpat moc sil, a tak se mu jeho trenér, zkušený lišák Mike Passenier, snažil získat pár vteřin navíc tím, že se zdržoval svůj odchod z ringu. Ani to ale nemohlo odvrátit nevyhnutelné. Po 40 vteřinách šel Marokánec opět do počítání a přestože nebyl nijak moc otřesený, rozhodl se už dál v boji nepokračovat.

Jubilejní 10. obhajobu titulu tak Rico Verhoeven zakončil ve velkém stylu. Takhle zmlácený ale ještě nikdy nebyl. Na pozápasové tiskové konferenci ho dokonce jeden z novinářů ze srandy vyzval, aby zkusil, jestli dokáže pomocí obličeje odemknout svůj telefon. Nedokázal. Není tedy divu, že teď plánuje delší pauzu, s kým se utká poté, není zatím jasné. Ve hře je určitě Alistair Overeem, smysl by dával i Gokhan Saki, ale po sportovní stránce by si to nejvíce zasloužil Antonio Plazibat, který zničil druhého muže žebříčku – Benjamina Adegbuye.

Zdroje:  Vlastní

Nejnovější články