Legenda pokračuje. Aldo oslavil další dominantní vítězství, pak vyzval zajímavého soupeře

Legenda pokračuje. Aldo oslavil další dominantní vítězství, pak vyzval zajímavého soupeře zdroj: Profimedia

Několikrát padl, dokázal však znovu vstát. Legendární Brazilec Jose Aldo dal znovu jasně najevo, že se hodlá opět stát šampionem.

Jestli si někdo v UFC zaslouží označení legenda, pak je to Brazilec Jose Aldo. Ano, ten, který před 6 lety schytal rychlé KO od McGregora. Odvety se nikdy nedočkal, protože Ir přešel do vyšších váhových kategorií. "King Ria" tak alespoň dostal možnost získat uvolněný šampionský pás zpět. Neužil si ho však dlouho, na vrchol pérové váhy totiž dorazil skvělý Max Holloway a legendě dvakrát jasně ukázal, že časy se mění.

Aldo zůstával uvězněn těsně pod pomyslným vrcholem. Zatímco s níže postavenými bojovníky si hravě poradil - Stephense i Carneira knockoutoval, na Alexandera Volkanovskiho, aktuálního šampiona pérové váhy, nestačil. Rozhodl se tedy pro nečekaný krok a zkusil shodit do bantamové divize. Mnozí byli skeptičtí a jeho rozhodnutí kritizovali.

Premiéra Aldovi nevyšla podle představ a nad Marlonem Moraesem prohrál na body. Mnozí, včetně šéfa UFC, však výsledek viděli opačně, Jose tedy následně dostal šanci zabojovat o titul. Ani tentokrát ale na vytoužený šampionský pás nedosáhl.

Čas na ukončení kariéry? Nyní 35letý Aldo tuhle variantu v minulosti zvažoval, nakonec se ale rozhodl nevzdat to, cíl se nemění - usednout opět na trůn. Nově začal trénovat box po boku brazilských mariňáků a nutno uznat, že v zápasech s Verou a Munhozem vypadal skvěle a oba doslova přejel. 

Na dalším stupínku směrem vzhůru čekal Rob Font, čtvrtý muž žebříčku. Ten se snažil Alda zaskočit a začal ve vysokém tempu a hodně v pohybu. Opticky měl sice výrazně navrch, ale Brazilec se většině jeho úderů vyhnul a zbytek pokryl. V závěrečných vteřinách úvodního kola navíc trefil tvrdou zadní a poslal k Američana k zemi. Mít o trochu víc času, s největší pravděpodobností by slavil vítězství, takto bral na svou stranu alespoň body.

Během minutové pauzy se Font oklepal a do druhého dějství vlétl opět aktivněji. Jenže Aldova obrana byla skoro neprůstřelná, a když přešel do protiútoku, byl jasně vidět rozdíl v razanci úderů. Kolo tak bral bodově opět 10:9 na svou stranu.

Font začínal především dlouhými přímými údery z přední ruky, kterým se Aldo povětšinou zvládal uhýbat. Do třetího kola mu ale zřejmě trenéři poradili, aby zkusil Američana zpomalit kopy do nohou, kterými býval před lety pověstný. Tři tak bez odporu našly svůj cíl hned v úvodu, a pak Font zkusil vzít boj na zem.

Byl to ale Brazilec, kdo skončil ve výhodnější horní pozici a zpět do postoje tedy nijak nespěchal. Nedařilo se mu však přes Fontovu dobrou obranu prakticky nic dokázat a po 2 minutách Američan utekl zpět na nohy.

Tam se opakoval scénář z první minuty a Aldo znovu ukázal, že kopat lowkicky pořád umí.

V úvodu čtvrté pětiminutovky Aldo opět tvrdě zasáhl ze zadní ruky. Font začal couvat a bylo vidět, že je v problémech. Naskočené koleno ještě ustál, ale další v klinči už ho poslalo na zem. Brazilec se tam překvapivě vydal za ním. Těžko říct, jestli si chtěl odpočinout nebo ukázat, že není jen skvělým postojářem. Fontova obrana však byla neprůchozí, naopak on ze spodní pozice vyslal pár pěkných loktů.

 

Do posledního dějství vstupoval Aldo už viditelně unavený, čehož Font využil a přidal na aktivitě. Dařilo se mu boxerskými kombinacemi zasahovat a navrch měl i v pasovačkách na pletivu.

V půlce kola ho však Aldo odstrčil a na rozloučenou mu přidal tvrdý úder přímo na bradu, který Američanem opět dost otřásl. Pak přilétl spodek a po další kombinaci šel Font k zemi, kde se sbalil do obrané želvy.

Aldo ale jako by si předsevzal, že tenhle souboj ukončí submisí. Namísto úderů tak vlezl Fontovi do zad, odkud zkoušel nasadit škrcení. Američan se však i z nebzepečného rear-naked choke dokázal vysmýknout a přežil až do závěrečného klaksonu.

Aldo znovu ukázal, že by byla chyba jej odepisovat. Po dominantním vítězství na body si řekl o souboj s dalším ex-šampionem - T.J. Dillashawem, který je aktuálně druhým mužem žebříčku a vyhlíží titulovou šanci. Nyní ale bude záležet, kdy se po zranění do hry vrátí "pravý" šampion Aljamain Sterling. Pokud by se v dohledné době nevrátil, mohl by "prozatimní" šampion Petr Yan obhajovat právě proti TJovi. Aldo by se v takovém případě ale mohl postavit talentovanému Cory Sandhagenovi.

Zdroje:  UFC

Nejnovější články